PIAZZA DELLA SIGNORIA
Aceasta a fost, şi încă mai este, centrul politic al Florenţei, aşezat în faţa magnificilor Palazzo Vecchio, Loggia della Signoria şi, pe aripi, Galeria Uffizi. A fost creată în secolul XIII, când victorioşii Guelfi au dărâmat turnurile-locuinţă din centrul oraşului aparţinând Ghibelinilor. Numeroasele statui situate de-a lungul exteriorului Palazzo Vecchio şi a loggiei fac din această zonă un veritabil muzeu în aer liber.
Fiind una dintre cele mai scenografice pieţe din Italia, Piazza della Signoria a fost construită şi lărgită între secolele XIII şi XIV, mulţumită demolării palatelor familiilor Uberti, Foraboschi şi a celorlalte familii Ghibelline. Complexul asimetric al Palazzo Vecchio domină piaţa în partea nordică. Pe partea dreaptă se află Loggia dei Lanzi, o structură gotică târzie, construită de Cione şi Simone Talenti (între 1376 şi 1382) ce cuprind şi un important grup de sculpturi, incluzând faimosul Perseu realizat de Cellini şi lucrarea Hercule şi centaurul realizată de Giambologna. Pe partea stângă a clădirii se află fântâna lui Neptun, realizată de Bartolomeo Ammannati şi colaboratorii săi între 1563 – 1575. Deoarece volumul enorm al zeităţii marine este aşezat în centrul fântânii, pe o cariotă încadrată de cai de mare, florentinii au rebotezat sculptura cu numele „Il Biancone“ (Gigantul Alb). În mod particular atrag atenţia minunatele figuri din bronz de la baza fântânii. Pe una dintre părţile fântânii se află statuia ecvestră a lui Cosimo I realizată în 1594 de Giambologna. Piaţa este înconjurată de interesante palate vechi.
Statuia lui Cosimo I de Medici
Statuia ecvestră, situată în centrul pieţei, îl reprezintă pe Cosimo I de Medici şi a fost realizată de Giambologna (Giovanni da Bologna) în 1594. Figura mândrului nobil florentin este imprimată şi de compoziţia sculpturii. Basorelieful de pe piedestal celebrează principalele evenimente din viaţa primului mare duce al Toscanei: intrarea lui Cosimo I în Siena, Pius V înmânându-i lui Cosimo însemnele de mare duce şi senatul Toscanei acordându-i lui Cosimo titlul de duce al Florenţei. Statuia este situată în apropierea Palazzo Vecchio, unde Cosimo I a locuit în 1537, pe când avea 18 ani, imediat după moartea lui Alessandro, asasinat de Lorenzo de Medici. Înainte de el, familia Medici a condus Florenţa pentru mult timp, chiar dacă până atunci au participat la lupta dintre Guelfi şi populaţia obişnuită, alături de cea din urmă.
Fântâna lui Neptun din Florenţa
Fântâna lui Neptun, în colţul Palazzo Vecchio este mult mai impresionantă, pentru zeităţile sale maritime, elongatul său stil manerist, nimfe şi fauni din bronz, a căror senzualitate este atât provocatoare, cât şi relaxante, acesta pentru enorma statuie de marmură a lui Neptun, zeul mării, a cărui poreclă locală este Il Biancone. Fântâna a fost realizată de Bartolomeo Ammannati, asistat de Giovanni da Bologna, pentru nunta din 1565 a fiului lui Cosimo cel Bătrân cu Ioana de Austria. A fost o adevărată provocare realizarea acestei fântâni, pentru că acesta trebuia să se conformeze moralităţii predicate de frăţia Dominicană prin gura lui Savonarola, care a criticat constant stilul de guvernare al familiei Medici. În aceeaşi piaţă în care Savonarola şi-a exprimat vehementele critici el a fost spânzurat şi apoi ars, pe 23 mai 1498. În faţa fântânii se află o lespede rotundă care marchează locul execuţiei. Moartea lui Savonarola este comemorată în fiecare an, într-o ceremonie cunoscută sub numele de Fiorita.
Alături de treptele care urcă spre construcţie (stânga) se află Marzocco, leul Florenţei, aşezat pe un crin şi executat de Donatello (originalul se află în Bargello).Alături, se află o admirabilă copie a faimosului grup statuar realizat de acelaşi artist, reprezentând-o pe Judith şi Holofernes (originalul în Palazzo Vecchio). Pentru secole, Judith a fost una dintre principalele lucrări ale lui Donatello, care a fost restaurată recent de Opificio delle Pietre Dure (munca de restaurare a durat doi ani). Sculptura în bronz a fost mutată din locul original în 1980 şi transferată în Sala Audienţei, din Palazzo Vecchio. În 1986 a fost mutată din nou, pentru a putea fi restaurată. Astăzi, statuia se află din nou în interiorul Palatului, în Sala dei Gigli, pentru ca publicul să se bucure de toate splendidele forme luminoase, fiind perfect protejată.
Lângă intrare se află uriaşa statuie din marmură a lui David, o copie a faimoasei lucrări a lui Michelangelo (originalul se află în Galleria dell’Accademia).
Multumesc mult pentru acest ghid!