Top articole

Ghid turistic Florenţa

Museo delle Porcelane (Muzeul Porţelanului)

Museo delle Porcelane (Muzeul Porţelanului). O scară dublă (cu două aripi) conduce spre încântătorul Pavilion Cavaliere care a fost construit pentru Cosimo al III-lea la sfârşitul secolului XVII. În faţa clădirii se află o mică grădină terasată care are vedere spre desăvârşitul ţinut florentin.

În prima cameră, deasupra şemineului se află un portret al lui Napoleon pe porţelan de Sevres (începutul secolului XIX) bazat pe o lucrare realizată de Gerard. Cele două cabinete-vitrină centrale conţin două servicii de masă care i-au aparţinut Elisei Bacciocchi care au fost produse în fabrica din Sevres în 1809-1810.

Vitrina din partea dreaptă conţine o serie de mici caractere populare, realizate la Neapole, la sfârşitul secolului XVIII. Vitrina din jurul pereţilor conţine exponate care includ (de la stânga la dreapta, pornind de la uşă) numeroase obiecte franţuzeşti (în principal din Sevres, din secolul XVIII), incluzând şi o serie de lucruri amuzante. Iese în evidenţă porţelanul din Doccia, din apropierea Florenţei, datând din secolele XVIII şi XIX (vitrinele de pe peretele din stânga), dintre care cele mai multe au un fundal alb şi cu motive florale (un set de cupe poartă reproduceri ale mai multor monumente florentine). Un număr de piese mai târzii din Neapole, decorate cu scene încrustate din antichitate, pe un fundal negru, se află pe peretele din faţă.

A doua cameră

Cea de-a doua cameră este dedicată porţelanurilor vieneze din secolul XVIII şi până la începutul secolului XIX, cu piese aduse la Florenţa de Casa Regală de Lorena. Acestea includ un mare număr de bibelouri decorative şi obiecte aurite, care sunt specifice pentru faimoasa fabrică Augarten şi obiecte decorative miniaturale din epoca de aur vieneză.

Vitrina din partea dreaptă a uşii conţine un serviciu de cină albastru închis acoperit cu email şi care odinioară i-a aparţinut Annei Maria Ludovica (de notat iniţialele acesteia). Vitrina din faţa peretelui din partea dreaptă conţine grupul statuar neemailat al lui Iosif al II-lea şi Maria Tereza de Austria, o amintire care aduce aminte de faptul că ea a fost cea care a numit atelierele de la Augarten ateliere regale. Cea de-a treia cameră conţine obiecte germane – (prima vitrină de pe partea dreaptă) din Frankenthal şi Meissen, un splendid serviciu de masă aurit cu decoraţii florale albastre. Ce-a de-a doua vitrină, din Augsburg, conţine minunate căni din porţelan chinezesc datând din prima jumătate a secolului XVIII şi (în partea opusă a uşii, în vitrina din faţa peretelui) se află o frumoasă colecţie de figurine faimoase (singure sau în grupuri intime) care au făcut porţelanul de Meissen atât de la modă în timpul celei de-a doua jumătăţi a secolului XVIII.

<< pagini ghid turistic Florenţa >>

Top articole
1 Comment
  1. Reply
    Scarlat Iuliana aprilie 16, 2019 at 6:00 pm

    Multumesc mult pentru acest ghid!

Adăugaţi comentariu

*