
Museo dell’Opera del Duomo
Museo dell’Opera del Duomo (Muzeul Catedralei). Numărul 9, Piazza del Duomo.
Un tur al catedralei, turnului clopotniţei şi baptisteriului nu poate fi complet fără vizitarea muzeului care găzduieşte numeroase sculpturi şi artefacte din cele trei clădiri. Muzeul este situat peste drum de apsa Catedralei şi conţine lucrări de artă din Duomo, Campanila şi Baptisteriu. După intrare te întâmpină bustul lui Cosimo I de Bandini. În interior se află sculpturi în stil romanic, statui şi vestigii provenite de la faţadele originale ale Duomo-ului şi Baptisteriului.
Parterul – Marea sală situată după intrare este dedicată feţei de vest a catedralei, arătându-se cum arăta acesta cu puţin timp înainte de a fi demolată. Acesta este lucrarea lui Arnolfo di Cambio, care a produs cele mai multe dintre sculpturile decorative ale catedralei într-un stil maiestuos, foarte echilibrat, o reminiscenţă a statuilor clasice. În faţa peretelui, în partea opusă a intrării, se află o impresionantă lucrare Madona cu Pruncul. În spatele acesteia se află o remarcabilă Sf. Reparata purtând un vas, care pentru mulţi ani a fost datat din antichitate. Alţi sculptori au sculptat statuile monumentale ale Evangheliştilor (în parte opusă peretelui cu intrarea), dintre care cea mai remarcabilă este Sfântul Luca de Nanni di Banco.
În capătul opus al sălii (stânga) se află o serie de mici camere. Prima conţine o parte din echipamentul folosit de Brunelleschi în timpul construirii domului – pătrate, compasuri, poloboace, module din cărămidă, instrumente de fier folosite pentru a aşeza blocurile de piatră în locuri exacte, un vinci de lemn folosit pentru a manipula materialele şi un mic cart folosit pentru transportarea uneltelor. Cea de-a doua cameră conţine modele la scară redusă ale domului şi lanternoului, alături de masca mortuară a marelui arhitect.
Primele două camere de pe cealaltă latură a marii săli conţin diferite modele la scară redusă ce au fost propuse pentru faţada de vest a catedralei – de Buontalenti, Giovanni da Bologna şi Giovanni de’ Medici – ca şi o colecţie de cântece liturgice datând din secolul XVI. Ce-a de-a doua cameră conţine o parte din tezaurul catedralei.
Museo dell’Opera del Duomo- mezanin
Mezanin – Aici se află faimoasa Pieta sculptată de Michelangelo la vârsta de 80 de ani. El a intenţionat să realizeze această lucrare pentru propriul mormânt dar a lăsat-o nefinalizată deoarece a fost nesatisfăcut de calitatea marmurei. Se presupune că al s-a autodescris ca fiind Nicodemus susţinându-I pe Fecioara Maria şi pe Hristos. Figura Mariei Magdalena, adăugată de unul dintre ucenicii lui Michelangelo, încearcă să susţină trupul care este întins la pământ, dar se pare că aceasta nu participă cu acelaşi efort intens ca în celelalte două, ceea ce modifică în mod negativ unitatea întregii lucrări.
Museo dell’Opera del Duomo – primul etaj
Primul etaj – Marea sală găzduieşte faimoasa cantorie, galeriile corului care odinioară surmontau uşile sacristiei în catedrală. Cea mai faimoasă dintre cele două (la stânga intrării) a fost realizată de Luca della Robia (1431-1438). Panelele separate (la baza zidului) sunt originale. Galeria de deasupra este o reconstrucţie făcută din module. Aceste basoreliefuri desăvârşite sculptate armonios sunt primele lucrări cunoscute ale artistului. El s-a inspirat din metopele clasice dar a conferit grupului său de copiii care cântă, muzicieni şi dansatori, o calitate serenă şi naturală care-i sunt proprii numai lui. Galeria, realizată între 1433 şi 1439 de Donatello se bazează de asemenea pe basoreliefuri clasice, cu toate că este mai puţin graţioasă şi în nici un caz nu lasă o impresie remarcabilă asupra mişcării şi realităţii. Deasupra galeriilor se află faimoasa statuie ce o reprezintă pe Maria MagdalenaH, o lucrare târzie (din 1455) a lui Donatello, sculptată în lemn, care este strălucitoare pentru expresivitate şi forţa dramatismului.
În aceeaşi cameră se află un grup de statui care odinioară împodobeau clopotniţa. Acestea includ trei alte lucrări de Donatello. În faţa zidului de pe partea dreaptă a intrării se află un profet a cărui expresie naturală vă va sugera că lucrarea este importantă ca portret. De-a lungul peretelui opus se află profeţii Eremia, a cărui robă dublă emfazează tensiunea interioară şi Habakkuk, poreclit Zuccone (Cap de Dovleac) din cauză că acesta are capul chel. Ambii sunt descrişi într-o modalitate vie.
Museo dell’Opera del Duomo – camere
Camera (la stânga de camera Cantoriei) expune admirabile basoreliefuri care odinioară împodobeau turnul clopotniţei. Cel hexagonal, descriind diferite activităţi comerciale, un număr de caractere din antichitate şi scene din Cartea Genezei, a fost realizat de Andrea Pisano şi Luca della Robbia. Ei au arătat o minunată vigurozitate şi deseori un mare lirism. Celelalte lucrări în formă de diamant, sculptate de ucenicii lui Andrea Pisano, reprezintă Artele Liberale, Virtuţile, Planetele şi Împărtăşania.
Camera (la dreapta de camera Cantoriei) următoare conţine magnificul altar de argint din Baptisteriu, un splendid exemplu de orfevrărie şi argintărie florentină din secolele XIV-XV, care combină caracteristicile stilurilor gotic şi renascentist şi a durat aproape un secol realizarea lui. Istoria lui Ioan Botezătorul a fost descrisă pe acest altar de numeroşi artişti, inclusiv Michelozzo, Antonio Pollaiolo şi Verrocchio. Deasupra acestuia se află crucea care se afla pe altarul baptisteriului, realizată de asemenea din argint şi produsă la jumătatea secolului XV de Betto di Francesco, Antonio Polaiolo şi Bernardo Cellini. Vitrinele de pe cealaltă latură a camerei conţin panele de pe altarul frontalH din Baptisteriu, o splendidă lucrătură din mătase şi broderie cu filigran lucrată cu mare artă şi pricepere, care descrie episoade din viaţa lui Ioan Botezătorul şi Isus. Şapte artişti din Franţa, flamanzi şi florentini, au lucrat la piesă timp de peste 20 de ani.
În centrul încăperii se află patru basoreliefuri originale din Poarta Paradisului, din Baptisteriu (vezi supra), descriind Geneza, pe Cain şi Abel, David şi Goliat şi povestea lui Iosif.
Multumesc mult pentru acest ghid!