Ghid turistic Florenţa Michelin – un ghid complet pentru vizitarea Florenţei în limba română. Este Ghidul Michelin pentru Florenţa în limba română. Un ghid turistic pentru Florenţa pas cu pas şi cu toate inofrmaţiile necesare. Acest ghid turistic al Florenţei este disponibil online doar pe acest website. Vă rugăm să nu copiaţi, să nu utilizaţi informaţiile decât în scop personal. Cu alte cuvinte să utilizaţi acest „Ghid turistic Florenţa” doar online, de pe acest site, citindu-l sau distribuindu-l. Acest ghid turistic al Florenţei este unic în mediul online, este singurul ghid turistic complet al Florenţei în limba română inspirat, tradus şi adaptat din Ghidul Michelin Florenţa. Un ghid turistic pe care îl puteţi consulta online doar pe Blogul Doamnelor.
Ghid complet turistic pentru Firenze – ghidul pentru Florenţa inspirat de ghidul Michelin pentru Firenze.
Ghid turistic Florenţa by Michelin
Ghid turistic Florenţa – Populaţie: 402.211. Florenţa nu este numai un prestigios oraş al artelor, cunoscut în general ca fiind unul dintre cele mai rafinate din Italia, ci este în principal o sursă de genii. Este locul în care s-a născut Dante şi este leagănul limbii italiene şi este în continuare un centru cultural, unde prima flacără a Umanismului şi Renaşterii a prins viaţă în prima jumătate a secolului XV. Aceste două mişcări au fost strâns legate şi răspândirea lor a fost un factor vital în dezvoltarea artelor şi filozofiei în întreaga lume occidentală. Oraşul ocupă un loc admirabil care i-a inspirat pe nenumăraţi artişti şi scriitori, pe malurile râului Arno, în faţa unor minunate dealuri luminate de o eternă lumină de ambră.
Istoria Florenţei
Austera sa frumuseţe şi străzile sale înguste care sunt supuse unui trafic intens, dar a căror întindere ajunge chiar şi în centrul istoric, vă va oferi o bogată gamă de muzee, biserici, conace în care se află nenumărate capodopere şi minunate magazine, în care eleganţa este accentuată de rafinament. Unica armonie a faimoasei zone înconjurătoare este în cea mai mare parte datorată nobilului şi subtilului peisaj care se află peste tot, în parte darul naturii, parte realizat de mâna omului. Anatole France a spus că Dumnezeul care a creat acest peisaj trebuie să fi fost artist – şi un florentin.
Florenţa – situare geografică
Florenţa este situată în inima unei provincii serene şi frumoase, care este scăldată de o lumină diafană de chihlimbar. Dealurile înconjurătoare sunt împânzite de plantaţii de măslini şi viţă-de-vie, ce par a fi peisajul care încântă ochiul omului. Arhitecţii şi artiştii florentini s-au străduit să recreeze acest echilibru al naturii în lucrările lor, chiar dacă a fost vorba de campanila La Badia, realizată de Arnolfo di Cambio, sau de catedrala realizată de Giotto, faţada Bisericii Santa Maria Novella, de Alberti, sau domul din Santa Maria del Fiore, realizat de Brunelleschi. Liniile pure şi elegante ale acestor lucrări par a fi răspunsul frumuseţii peisajului şi intensităţii luminii. Preocuparea florentină pentru perspectivă, subliniată în secolul XV, este în parte rezultatul fascinaţiei pentru această parte a ţării şi o altă mare absorbţie a perioadei, dorinţa permanentă de a recrea ceea ce vede ochiul.
Această alăturare de minţi strălucite, cu diferitele faţete şi câmpuri de interes, exprimă o dorinţă comună de a-şi împinge cunoştinţele până la limite, şi de a găsi în înflorirea oraşului Florenţa un centru ideal pentru dezvoltările lor artistice şi intelectuale. Artiştii oraşului, comercianţii, capabilii administratori şi principii patroni ai artelor, toţi au contribuit la crearea unor condiţii tocmai potrivite pentru umanizarea comunităţii intelectuale şi artistice, care pentru secole a fost influenţată de creativitatea umană.
Florenţa – oraşul geniului italian
Florenţa este fără îndoială oraşul unde geniul italian a înflorit cu o mare afişare de sclipire şi puritate. Pentru trei secole, din secolul XIII şi până în secolul XVI, oraşul a fost centrul unei excepţionale activităţi artistice şi intelectuale, care a emis preceptele ce au dictat la acel timp apariţia în Italia a unei civilizaţii moderne, dominând întreaga Europă. Principalele caracteristici ale mişcării, care a devenit cunoscută ulterior sub numele de Renaştere – Renaissance, au fost în parte receptivitatea omului de ştiinţă care îşi baza cercetările pe reinterpretarea acumulărilor culturale ale Romei antice şi extinderea orizontului de cunoaştere. Dorinţa de a acumula universalul a determinat multiplicarea stilurilor de interes.
Dante a fost nu numai un mare poet, dar şi un bun gramatician şi istoric care a făcut mult pentru cercetarea originilor şi versatilitatea propriei limbi. Giotto a fost nu numai un pictor, dar şi un arhitect. Lorenzo Magnificul a fost un principe care a încarnat cel mai bine spiritul Renaşterii. Un bun diplomat, un politician realist, un patron al artelor şi chiar poet, el a tins în mod regulat spre Academia Platoniciană din Vila Medicilor din Careggi, unde filosofi cum ar fi Marsilio Ficino şi Pico della Mirandola şi oameni de litere ca Politian şi alţii care au stabilit principiile noului umanism. Această căutare de a achiziţiona un echilibru între natură şi ordinea a avut cel mai strălucitor exponent în Michelangelo, pictor, arhitect, sculptor şi om de ştiinţă, întreaga sa operă reflectând o pură preocupare florentină.
Informaţii practice – Ghid Florenţa în limba română
Câteva informaţii practice pe care le cuprindem în „Ghid Florenţa” în limba română. Cum ajungem la Florenţa, cum e bine să o vizităm. Ghid Michelin Florenţa în limba română.
Călătoria la Florenţa
Cu avionul – Datorită dimensiunilor sale reduse, Aeroportul Amerigo Vespucci – Florenţa (4 km nord-vest, în Peretola) este folosit în principal pentru curse interne, dar aici ajung şi câteva zboruri internaţionale din 11 oraşe europene. De aici este asigurată o legătură directă cu centrul oraşului, prin liniile SITA; acestea pleacă din oră în oră, biletele putând fi cumpărate la barul aeroportului.
Cele mai multe zboruri internaţionale ajung la aeroportul Galileo Galilei din Pisa. De aici există o legătură directă (la un interval de aproximativ o oră) cu avioane Alitalia sau cu trenul spre centrul Florenţei.
Cu trenul – Gara Santa Maria Novella este situată pe latura de vest a centrului oraşului şi este legată de cartiere prin curse regulate de autobuze sau cu ajutorul taxiului.
Cu maşina – Aici există o reţea excelentă de drumuri care duc spre oraş, inclusiv drumul A1, Milano-Napoli, via Bologna, A11, Florenţa-Pisa şi autostrada Florenţa-Pisa-Livorno.
Vizitarea Florenţei – ghid turistic
Cea mai bună perioadă din an – Pentru a profita din plin de avantajele pe care le poate oferi acest oraş, este bine să evitaţi să veniţi aici vara, când căldura este sufocantă şi când oraşul îşi pierde o parte din caracteristici, deoarece multe dintre localuri sunt închise, pe timpul concediului de vară. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Florenţa este primăvara şi toamna, dar este recomandabil să vă faceţi rezervări cu una sau chiar două luni înainte.
Obiective de vizitat în Florenţa
Obiective – În principal, fiecare turist doreşte să-şi petreacă puţinul timp de care dispune pentru a vizita clădirile istorice şi bisericile, acesta limitându-se la principalele obiective descrise în primele 15 secţiuni ale acestui capitol. Capitolul denumit “Vechi străzi şi case” oferă un ghid pentru vechile conace sobre, cu faţade austere şi o trecere în revistă a istoriei oraşului.
Transportul în Florenţa – ghid turistic
Florenţa este precum un oraş important care necesită cel puţin patru zile pentru a vedea principalele obiective turistice. Principalele clădiri şi muzee se află aproape toate în centrul oraşului şi sunt situate aproape una de cealaltă. Deoarece traficul este dens şi dificil pentru vizitatori este recomandabil să mergeţi mai mult pe jos decât să conduceţi. Pe multe străzi accesul este permis numai rezidenţilor.
Autobuze – O hartă a liniilor de autobuz poate fi consultată în staţii, fiind publicată de compania de autobuze (ATAF). Biletele pot fi procurate în staţii, în magazine care au afişată emblema ATAF şi în tutungerii (indicate de un semn dreptunghiular negru care poartă un “T” alb).
Următoarele linii circulă pe rutele folosite de turişti: numărul 13 merge pe Drumul Dealului spre malul sudic, via Piazzale Michelangiolo, nr. 7 merge de la gară la Fiesole, nr. 10 merge de la gară la Settignano, nr. 17 merge de la gară spre centru. Preţul unui bilet (în 1997) este de 500 de lire, fiind valabil pentru o oră indiferent de schimbarea autobuzelor; mai există bilete de 200 de lire (pentru 2 ore), 5.800 (patru pentru o oră) şi de 6.500 de lire, bilet valabil pentru o zi.
Program trăsuri Florenţa
Programul trăsurilor – În zilele de lucru, între 9.00 A.M. şi 6.30 P.M. Preţul: între 40.000 şi 50.000 de lire. Capacitate: 4 adulţi sau patru adulţi şi un copil. Un tur standard al oraşului durează 20 de minute şi pleacă de la Piazza Duomo sau Piazza della Signoria spre Catedrală, Museo dell’Opera del Duomo, Orsanmichele, Piazza della Signoria, San Carlo, Casa di Dante, Piazza della Repubblica, Mercato della Paglia.
Taxiurile – Tel. 42.42. sau 43.90.
Maşină – În centrul oraşului traficul este strict controlat. Nici un vehicul nu are acces aici între 7.30 dimineaţă şi 6.30 seara, fără pauză. Timpul de interdicţie este indicat pe semnele de circulaţie.
Parcări – O parte dintre hoteluri au spaţii destinate parcării în parcări particulare, care se pot afla însă la o oarecare distanţă de hotel. Cele mai mari parcări publice sunt la Fortezza da Basso (deschis 24 de ore din 24) şi cea de lângă gara Santa Maria Novella (deschisă între 5.30 şi 22.00). Există şi câteva parcări mici în centrul oraşului care sunt deseori pline (pentru 2-3.000 de lire pe oră; sunt contorizate numai orele întregi).
Cazare în Florenţa
Hoteluri – Ghidul Michelin Roşu, pentru Italia, indică o serie de hoteluri în interiorul şi în jurul oraşului.
Gazde (Ostelli della Gioventu) – Villa Camerata, viale Righi (sunt admişi numai membri deţinători de carduri). Mai există de asemenea şi Santa Monica, pe via S Monica.
Locuri de campare – Există câteva locuri în mărginimile oraşului sau în apropierea districtelor din teritoriu:
Campeggio comunale, viale Michelangiolo 80, tel. 19.77.
Camping Villa Camerata, viale Righi, tel. 60.14.51.
Campeggio Club Firenze e Toscana, viale Guidoni 143, tel. 41.99.40.
Panoramico, via Peramonda 1, în Fiesole, tel. 59.90.69.
Camping Internazionale Firenze, via S. Cristofano 2, în Bottai (comuna Imprumeta), tel. 237.47.04.
Informaţii adiţionale cazare
Birouri de turism – Oficiul de turism central, Azienda di Promozione Turistica (APT) se află pe via Manzoni numărul 16 (tel. 233.20), pe latura de est a oraşului. Un plan al oraşului cu programul de funcţionare al muzeelor se poate procura însă şi din centrul oraşului (Chiaso de’ Baroncelli, nr. 17r, sau pe via Cavour nr. 1, lângă Piazza della Signoria).
Oficii poştale şi de telefon – Scrisorile trimise la Post restant pot fi cerute de la principalul oficiu poştal, de lângă Piazza della Repubblica (via Pellicceria, nr. 3). Oraşul are de asemenea un mare număr de posturi telefonice publice cu cartelă. Un serviciu cu operator este disponibil până la miezul nopţii.
Urgenţe medicale Florenţa
Medicale – Farmacii deschise 24 de ore: Gara Santa Maria Novella şi Molteni, via Calzaiuoli, nr. 7r.
Numere de telefon de urgenţă – 112 Poliţia (Carabinieri) şi 113 Salvarea (Crucea Roşie).
Numerotare case Florenţa – Ghid Michelin
Numerotarea caselor – De obicei porneşte dinspre malurile râului Arno pentru străzile orientate perpendicular pe acest curs de apă şi numerele cresc în aceeaşi direcţie cu cursul râului (în aval) pentru străzile paralele cu râul.
Diferenţa dintre numerele roşii şi albastre este simplă: numerele roşii sunt aplicate pentru identificarea sediilor comerciale iar cele albastre pentru proprietăţi rezidenţiale (case şi hoteluri). Parcă pentru a spori confuzia, unele numere sunt însoţite de litere (A,B sau C), care au aceeaşi semnificaţie ca şi în Marea Britanie. Litera “r” înseamnă în orice caz “roşu”.
Multumesc mult pentru acest ghid!