
O mâncărică de fasole cu cârnaţi afumaţi pe care o recomandăm pentru perioada de iarnă. Reţeta pentru mâncarea de fasole este extrem de populară în România. O reţetă cu fasole ce face parte din gastronomia tradiţională românească. Un preparat cu multe proteine care nu este recomandat pentru cei cu digestia mai lentă. Însă este o reţetă pe care o puteţi găti pe întreaga perioadă a anului. însă, aşa cum am amintit, recomandaăm perioada de iarnă când avem nevoie de proteine pentru o mâncărică de fasole cu cârnaţi afumaţi.
Ingrediente mâncărică de fasole cu cârnaţi afumaţi
Pentru 4-6a porţii avem următoarele ingrediente pentru o bună mâncărică de fasole cu cârnaţi afumaţi:
- 500 g fasole alba uscata,
- 1 ramurica de rozmarin,
- sare,
- 500 g rosii cojite (conserva),
- 3 catei de usturoi,
- 5 linguri de untdelemn,
- 4 fire de salvie uscata,
- piper negru,
- o bucata de carnat afumat sau cabanos taiat bucati (se poate pune si salam de vara, taiat in felii subtiri).
Preparare mâncare de fasole cu cârnaţi afumaţi
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa veche si se pune la fiert cu 1 l de apa curata, firul de rozmarin si o jumatate de lingura de sare. Se fierbe o ora si jumatate, la foc mic.
Se strecoara fasolea. Daca rosiile sunt proaspete, se oparesc, se curata de pielita si se taie in sferturi mici; daca sunt rosii intregi, cojite, din conserva, se taie in functie de marimea lor (de obicei, sunt lunguiete si mici). Se curata usturoiul si se taie felii.
Se incinge untdelemnul intr-o cratita mare. Se calesc in el usturoiul si frunzele maruntite de salvie (se gasesc la Plafar). Se adauga rosiile si se calesc scurt. Se adauga fasolea boabe scursa, se sareaza, se pipereaza, se amesteca bine cu rosiile. Se serveste impreuna cu bucatile de carnat, de cabanos sau cu feliile de salam prajite scurt in foarte putin untdelemn. Cui ii place, poate sa adauge deasupra putin otet.