Top articole

Ghid turistic Florenţa

Manerismul florentin – Michelangelo

Manerismul florentin – Michelangelo a avut un aşa fel de personalitate, încât toţi artiştii au fost influenţaţi de el. Cel mai interesant a fost Ammannati (1511-1592) care a lucrat pentru Cosimo I începând din1555. El a proiectat curtea interioară (cortile) şi partea din spate a Palatului Pitti. El a proiectat de asemenea Podul Santa Trinita cu elegantele sale arcuri goale şi a sculptat Fântâna lui Neptun din Piazza della Signoria. El a lucrat deseori cu Vasari (1511-1547), arhitectul şi pictorul care a supervizat lucrările la Uffizi.

Cel mai bun dintre toţi arhitecţii florentini ai secolului XVI a fost Bernardo Buontalenti (1536-1608) care l-a succedat pe Vasari la Uffizi, proiectând partea frontală de vest a (bisericii) Santa Trinita şi a schiţat proiectele pentru fortul Belvedere.

Baccio Bandinelli

Printre sculptori, Baccio Bandinelli (1488-1560) s-a îngrijit la sfârşitul secolului XVI de un gust bine echilibrat, ordonat, al statuilor clasice care erau, fără importanţă, lipsite de căldură. Herculele său şi Cacus stau în partea opusă de sculptura David, de Michelangelo, în Piazza della Signoria.

Benvenuto Cellini

Benvenuto Cellini (1500-1571), care a produs o divină autobiografie descriind viaţa sa ca un aventurier, a fost un fervent admirator al lui Michelangelo. Cu toate că el era în principal orfevrier, el a creat de asemenea statui de bronz de un mare impact, în ciuda ornamentaţiilor supraelaborate, în care el s-a îngrijit să combine multiplele faţete ale talentului său (Perseus în Loggia della Signoria şi Bustul lui Cosimo I, în Bargello).

Giovanni da Bologna

Giovanni da Bologna (1529-1608), care s-a născut în Douai, Franţa, a sosit la Florenţa de la Roma în 1555. Talentul său rafinat era combinat cu graţia incisivă şi cu o apropiere de disciplina academică.

Începând din acele timpuri, oricum, Florenţa a început să-şi piardă artiştii. În secolul XVI noul sediu al efervescenţei artistice a fost Roma, acest oraş atrăgând cele mai rafinate talente ale acelor timpuri.

De-a lungul celor câteva secole următoare, oraşul Medicilor a trăit în reflecţia gloriilor trecute, dar nu a reuşit niciodată să succeadă din nou în a aduce laolaltă miraculoasa combinaţie între rapida expansiune economică, putere financiară, ca centru bancar, patronajul aristocraţiei şi o bogăţie de artişti talentaţi, intenţionând o emulaţie mutuală, inegalabilă, parcă din timpurile măreţiei Atenei.

Literatura florentină

Florenţa a jucat un rol particular important pe tărâmul literaturii, contribuind la dezvoltarea Toscanei.

EVENIMENTE TRADIŢIONALE

Scoppio del Carro – Acest eveniment – Explozia Carului – este ţinut în duminica de Paşti, în Piazza del Duomo. Acesta datează din 1101, anul în care cruciaţii s-au reîntors de la Ierusalim cu trei pietre din Mormântul Lui Hristos. În fiecare an, după duminica de Paşti, pietrele produc bule care sunt folosite la aprinderea luminilor pentru Duminica Înălţării. Începând din secolul XVI, bulele au început să lumineze mai multe şi mai multe “lămpi” până când evenimentul a ajuns la forma prezentă.

Un car de lemn alegoric (cu o înălţime de 6 m), cunoscut sub numele de Il Brindellone, este tras de-a lungul străzilor de patru boi cu însemnele breslelor (ghildelor). Acesta este însoţit de o procesiune de oameni îmbrăcaţi în costume renascentiste, cuprinzând purtători de stindarde, reprezentând cele patru districte (cartiere) ale oraşului şi echipele care participă la istoricul meci de fotbal (calcio storico – vezi mai jos). Odată ajuns în piaţă, în faţa catedralei, carul este blocat. Din înaltul altar al catedralei zboară un porumbel de-a lungul unei aripi a carului şi dispare într-o cascadă de artificii. Apoi, un copil trage la sorţi pentru a determina ordinea de joc a semifinalelor jocului de fotbal (calcio).

Calcio storico florentino

Calcio storico florentino – Calcio este numele dat unui gen de fotbal jucat în costume din secolul XVI – primul meci are loc de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) şi alte două meciuri au loc în următoarele zile. Meciurile sunt jucate de echipe din cele patru districte ale oraşului şi constau din două semifinale sau una singură. Verzii reprezintă San Giovanni (Baptisteriul), Roşii Santa Maria Novella, Albaştrii Santa Croce şi Albii Santo Spirito (Oltr’Arno, pe malul sudic).

Jocurile nu au reguli precise şi sunt o asociere între rugby, fotbal şi lupte libere (wrestling). Acesta îşi are originile în jocurile cu mingea jucate de romani în Florentia, în care obiectivul era de a duce mingea în poarta echipei opuse. Tradiţia a fost perpetuată în timpul Evului Mediu când consiliul oraşului a fost obligat să impună restricţii faţă de acest joc fără reguli şi fanii acestora care au invadat străzile şi pieţele, disturbându-i pe ceilalţi cetăţeni în timpul nopţii. Jocurile din prezent comemorează un meci jucat pe 17 februarie 1530 când oraşul, care se afla sub asediul împăratului Sfântului Imperiu Roman, Carol al V-lea, dorind să demonstreze diferenţa în ciuda privaţiunilor impuse de acesta, celebrând Carnavalul cu mult zgomot şi distres.

Carol al V-lea a fost eventual victorios dar meciul s-a prelungit de-a lungul istoriei. La sfârşitul secolului XVIII, jocul s-a demodat dar, cu ocazia celui de-al patrulea centenar, în 1930, festivităţile au fost reînviate şi tradiţiile au fost continuate fără întrerupere cu excepţia perioadei din timpul celui de-al doilea război mondial.

Sfânta Reparata şi Scoppio del Caro

Cu toate că această catedrală a fost dedicată Sfintei Maria del Fiore, populaţia Florenţei a păstrat-o în inimi ca Reparata, patronul sfânt al primei catedrale. Potrivit legendei, când acesta a fost părăsită în Palestina, la vârsta de 12 ani, din corpul ei a zburat un porumbel spre Rai.

Unii oameni au adus aminte de această istorie inspirată de porumbelul de metal care zboară din catedrală în ziua de Paşti pentru a se aşeza pe căruţa pompierilor.

Evenimentul începe cu o uriaşă procesiune la care participă 530 de jucători îmbrăcaţi în costume de epocă, reprezentând fiecare sector din societatea florentină din secolul XVI. Sunetul trompetelor şi al tobelor, împreună cu stindardele care flutură în vânt sunt întărite de procesiunea care se întinde de la Santa Maria Novella în piaţa din faţa Santa Croce, care este acoperită cu nisip cu ocazia meciului. Lovitura de începere este dată după anunţarea cu un corn, care răsună de asemenea de fiecare dată când este înscris un gol. Jocul durează 50 de minute. Echipele au câte 27 de jucători fiecare – patru portari, trei fundaşi, cinci mijlocaşi şi 15 atacanţi. Echipa învingătoare primeşte o bovină albă care va fi tăiată pentru a fi mâncată la un banchet. În zilele noastre bovina este vândută, dar banchetele au loc în continuare.

Festivalul Rificolona

Rificolona – Acest festival are loc în dimineaţa de 7 septembrie, în ajunul Sărbătorii Naşterii Binecuvântatei Fecioare Maria. Tradiţia datează probabil din zilele când ţăranii din zonele înconjurătoare şi din districtele de munte obişnuiau să călătorească la Florenţa pentru festival, sperând să-şi vândă produsele la un târg care se ţinea cu acea ocazie.

Distanţa lungă de la care călătoreau unii dintre vizitatori făcea ca aceştia să-şi petreacă mai multe zile pe drum şi trebuiau să ducă lămpi cu ei pe timp de întuneric. Probabil că florentinii s-au gândit la aceste vechi lumini demodate când au creat primele lămpi de hârtie (rificolone), care aveau iniţial forma unor păpuşi, reamintindu-i pe ţăranii care coborau de la munte pentru a lua parte la festivităţi. Aceste lumini constau din lumânări cu forma unei păpuşi, purtate înălţate în aer, în vârful unui stâlp lung. Mai târziu forma lămpilor s-a schimbat şi populaţia a început să le atârne în ferestrele caselor.

ALTE EVENIMENTE TURISTICE

În timpul Festivalul Muzicii din luna mai (Maggio Musicale) aici au loc concerte, opere şi balete în Teatro Comunale şi programele aceste se întind deseori până în luna iunie.

În luna mai aici se desfăşoară o competiţie standard, cunoscută ca Trofeo Marzocco, când echipe de teatru joacă în Piazza Santa Croce.

Pentru sărbătoarea Sfântului Laurenţiu, care are loc pe 10 august, în districtul cu acelaşi nume au loc o serie de evenimente speciale.

Din noiembrie şi până în ianuarie oraşul găzduieşte Festivalul Jucăriilor Vechi (Festival del giocattolo d’epoca).

Deoarece aceste evenimente din Florenţa au loc în timpul sezonului turistic, oraşul este probabil foarte aglomerat la acele date şi este recomandabil să vă faceţi rezervări la hotel cu mult timp înainte.

<< pagini ghid turistic Florenţa >>

Top articole
1 Comment
  1. Reply
    Scarlat Iuliana aprilie 16, 2019 at 6:00 pm

    Multumesc mult pentru acest ghid!

Adăugaţi comentariu

*