Top articole

Ghid turistic Florenţa

Santa Maria Novella

Interiorul – Interiorul de la Santa Maria Novella este strălucitor şi vast (o lungime de aproximativ 100 m) din cauză că a fost proiectat pentru susţinerea predicilor. În termeni arhitecturali acesta a fost puternic influenţat de stilul gotic cistercian. Forma sa este în cruce latină cu un transept foarte scurt şi partea din vârf foarte plată. Caracteristica ce iese în evidenţă la interior este austeritatea.

Biserica a găzduit între secolele XIV şi XVI numeroşi artişti. O notă particulară o dă „Monumentul pentru Beata Villana“, realizat în 1451 de Rosellino, „Bustul Sfântului Antoninus“ (în teracotă) şi „Piatra funerară a episcopului de Fiesole“ de Tino da Camaino, minunata operă a lui Ghiberti – „Piatra funerară a lui Leonardo Dati“ (1423), piatra funerară a lui Filippo Strozzi, de Benedetto da Maiano (1491) şi „Miracolul lui Isus“ de Bronzio. Opriţi-vă pentru un moment în Capela Principală (Cappella Maggiore sau Cappella Tornabuoni) unde veţi remarca lucrarea fină în bronz a lui Giambologna – „Crucifix“ – pe altar şi frescele cu „Poveştile Sfântului Ioan Botezătorul“ şi „Poveştile Madonei“ de Domenico Ghirlandaio, de la sfârşitul secolului XV.

Capela Gondi a fost realizată de Giuliano da Sangallo, împodobită cu fragmente de fresce realizate pe tavan de pictori greci în secolul XIII şi cu faimosul „Crucifix“ al lui Brunelleschi pe zidul din spate.

Capela Strozzi di Mantova

Capela Strozzi di Mantova, cu fresce ce reprezintă „Ultima Judecată“ pe zidul din spate, „Iadul“ pe zidul de pe partea dreaptă şi „Paradisul“ pe cel din stânga, realizate de Nardo di Ciona sau Orcagna.

Poarta din stânga faţadei conduce spre „Prima Mănăstire“, construită în stil romanic (la 1530), împodobită cu fresce cu „Scene din Noul Testament“ realizate de Paolo Uccello (aflată acum în refectoriu). De aici, traversând Chiostrino dei Morti, veţi ajunge la Chiostro Grande, unde există peste cincizeci de arcuri, completate cu fresce realizată de maeştrii florentini din secolul XV şi XVI (în general nu este accesibil publicului, de când este folosit de către forţele armate).

Eleganta şi spaţioasa navă este mărginită cu arcuri care se îngustează spre cancelarie accentuând astfel sentimentul de adâncime. Aici sunt blocuri alternative albe şi negre şi bolţi în formă de ogivă în nave şi coridoare care sunt luminate de forme geometrice, de asemenea în alb şi negru.

Coridorul de est

Coridorul de est – Austerul şi elegantul mormânt (1) (al doilea intrând în capătul din dreapta) al binecuvântatei Villana delle Botti, o călugăriţă dominicană care a murit în 1361, care arată figura ei aplecată, sculptată de Bernardo Rossellino aproape un secol mai târziu, aşezată lângă o canopee de draperii bogate.

Transeptul de est

Transeptul de est – Deasupra altarului (în capătul transeptului) se află înălţata Capelă Ruccellai (2) unde se află lucrarea lui Nino Pisano, Madona şi Pruncul. În pavaj se află o lucrare din bronz purtând efigia unui frate dominican sculptată de Ghiberti.

<< pagini ghid turistic Florenţa >>

Top articole
1 Comment
  1. Reply
    Scarlat Iuliana aprilie 16, 2019 at 6:00 pm

    Multumesc mult pentru acest ghid!

Adăugaţi comentariu

*