Ghid turistic Creta

Latura de Sud a insulei Creta

Pe latura de sud a insulei (36 km de Aghios Nikolaos) se află Ierapetra, unul dintre  centrele turistice cele mai prospere. Este construit pe locul unui oraş din antichitate care a înflorit în particular în perioada romană. Limitata colecţie arheologică de aici include descoperiri provenite din excavaţiile efectuate aici.

Tot aici se mai află o mică fortăreaţă şi o casă mică, unde se spune că Napoleon Bonaparte a rămas pentru o noapte în drum spre Egipt. La vest de Ierapetra (la 14 km) se află un alt sit arheologic important, Myrtos (52 km sud-vest de Aghios Nikolaos), un frumos sat situat pe malul mării, unde se află o colecţie arheologică cu descoperiri provenite din aşezarea din antichitate, localizată la capătul de sud-est al satului din prezent.

La est de Ierapetra se află o altă aşezare minunată de pe malul mării, Makryyalos (48,5 km sud-est de Aghios Nikolaos), unde se află rămăşiţele unei vile minoice şi mănăstirea Sf. Ioan.

Aici se află şi o altă aşezare preistorică, la Lastro (35 km est de Aghios Nikolaos) şi de asemenea o biserică bizantină, cu hramul Sf. Gheorghe.

La Mochlos (48,5 km est de Aghios Nikolaos) se află de asemenea alte urme ale unei aşezări minoice.

Ghid Creta Grecia

Centrul de turism Siteia

Unul dintre principalele centre de turism din Creta este Siteia (68 km est de Aghios Nikolaos), construit într-un mod amfiteatric, pe plaja unui golfuleţ înconjurat de verdeaţă.

Site-ul a fost locul de naştere al lui Vintsentos Kornaros. Aici se află un Muzeu Folcloric, în care se află exemple notabile de artă populară, ca şi obiecte de uz zilnic. Muzeul Arheologic, situat de asemenea în acest loc, este de asemenea un obiectiv ce trebuie vizitat. Din Siteia pot fi vizitate cu uşurinţă siturile arheologice de la Praisos, Itanos şi Zakros.

Mănăstirea istorică Toplou

La 21 km est de Siteia se află mănăstirea istorică Toplou şi, înspre nord se află Vaii (98 km est de Aghios Nikolaos), un loc exotic unde pădurile de palmieri indigeni coboară înspre mare. La 2 km de Vaii apar ruinele anticului Itanos, unde se află un alt oraş minoic important. Descoperirile provenite din acest loc pot fi văzute la Muzeul din Herakleion.

Palaikastro (85 km de Aghios Nikolaos), situat pe coasta de est a fost important în perioada minoică şi este în ziua de azi un important loc turistic. Una dintre cele mai minunate regiuni ale Cretei este Zakros cu străzile sale înguste şi case albe aşezate în mijlocul unui peisaj plin de verdeaţă. La 4 km est de Kato Zakros se află un plat minoic foarte important, care a fost adus la lumină şi care este contemporan cu palatele din Knossos, Phaistos şi Mallia. Impresionantele descoperiri din Zakros sunt expuse în Muzeul din Herakleion.

Ghid Creta: Oropedio

Tzerniado (44 km vest de Aghios Nikolaos) se află principalul oraş de pe platoul Lasithi (Oropedio). Aici, pe acest platou, se află două mănăstiri postbizantine, la Vidiani şi Kroustallenia. La Trapeza şi la peştera Dikte, în apropiere de Psychro (48 km vest de Aghios Nikolaos), au fost făcute descoperiri arheologice, ultima fiind locul în care se spune că s-a născut Zeus.

La capătul platoului se află trecătoarea Chavga, cu o privelişte magnifică, care a fost un centru al partizanilor în timpul celui de-al doilea război mondial şi în timpul ocupaţiei germane.

Prefectura Lasithi se mândreşte cu unele dintre cele mai rafinate plaje din Creta. La toate aceste plaje se poate ajunge cu autobuzul sau cu maşina: Ammoudi, Elounda, Pacheia Ammos, Mochlos, Siteia, Vaii, Palaikastro, Kato Zakro, Makryyalos, Ierpetra, Myrtos. Din Ierapetra poate fi luat caiacul pentru a vizita insuliţa Chrysi (situată la 9 mile nautice), cu minunatele sale plaje şi vegetaţie tropicală.

În mod similar, se poate naviga până la micuţa insulă Aghios Nikolaos, situată în golful Siteia şi la Pseira, situată opus de Mochlos, în golful Mirabello.

Cazarea turiştilor poate fi făcută în hoteluri, mai mari sau mai mici, pensiuni, camere şi apartamente de închiriat. Marile hoteluri sunt echipate cu terenuri de tenis şi au facilităţi pentru sporturi nautice. La Aghios Nikolaos se află terenuri de volei şi de tenis. Malurile sunt ideale pentru pescuit şi, tot pentru această preocupare, există şi mici facilităţi în interior.

[1] După ocuparea Constantinopolelui de către occidentali, în cruciada a IV-a, din  1202-1204, mai întâi este reinstalat Isac al II-lea Anghelos, după aceea este ocupată capitala vechiului Imperiu Bizantin; deoarece Isac nu-şi plăteşte obligaţiile financiare faţă de cruciaţi, Imperiul Bizantin este ocupat şi împărţit de occidentali.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*