Ghid turistic Creta

Ghid turistic Creta Centrală Herakleion

Ghid geografic Herakleion

Capitala Cretei, Herakleion, este un oraş modern cu locuri de interes atât în zona centrală, cât şi în zona înconjurătoare. Aici se poate ajunge cu avionul, din Atena, sau cu maşina şi feribotul, din Pireu, care se află la o distanţă de 174 de mile nautice.

Există de asemenea legături cu Dodecanezul, cu Cicladele şi la fiecare zece zile, de aici pleacă o linie spre Limmasol, în cipru şi la Haifa, în Israel. Bunele facilităţi turistice şi sistemul de transport de un nivel foarte ridicat, alături de sistemul de drumuri, fac din Herakleion unul dintre cele mai populate locuri de pe insula Creta.

Istorie Herakleion

Construit de arabi, în 824, pe locul unui oraş din antichitate, a fost mai întâi cunoscut sub numele de Candia (Chandax), după numele şanţului de apărare care îl înconjura.

Până la eliberarea sa, în anul 961 d.Hr, de către Nicefor Phocas, piraţii sarazini îşi aveau baza de plecare în incursiuni de aici. Herakleionul a experimentat cel mai înalt nivel de dezvoltare în timpul perioadei ocupaţiei veneţiene, timp în care, fortăreaţa sa era cea mai importantă de pe insulă. A fost asediat de otomani, în 1648, dar nu a capitulat până în anul 1669. Soarta sa a suferit un declin sub otomani şi populaţia sa a fost masacrată, în 1828 şi 1898.

În timpul celui de-al doilea război mondial, oraşul a suferit multe distrugeri.

Obiective şi monumente Herakleion

Locurile de interes din oraş includ:

            – Catedrala Sf. Minas (din secolul XIX), una dintre cele mai mari biserici nu numai din Creta, ci şi din întreaga Grecie, cu importante icoane.

            – Fântâna Morosini (construită în 1628), în faţa căreia se află basilica Sf. Marcu, în care se desfăşoară evenimente culturale.

            – Biserica Sf. Titus, care a fost convertită într-o moschee pentru o perioadă, distrusă în 1856 şi reconstruită în 1922.

            – Clădirea Primăriei, care se află în locul armurăriei şi loggiei din secolul XVII, un edificiu veneţian care era frecventat de comercianţi. În zilele noastre, locul original, distrus în timpul ultimului război, a fost restaurat cu exactitate.

            – Muzeul de Istorie şi Etnografie, cu importante exponate din timpul perioadelor veneţiană şi otomană.

            – Muzeul de Arheologie, unic în felul său, cu o mulţime de exponate din principalele situri arheologice de pe insulă unde s-au efectuat excavaţii. În cele 20 de galerii ale sale, mai mici sau mai mari, vizitatorul îşi poate forma o imagine despre civilizaţia minoică şi despre istoria cretană şi nu pot fi evitate minunatele şi excepţionalele sale lucrări de artă.

            – Vechiul oraş, cu zidurile sale veneţiene foarte bine păstrate, al căror aspect prezent datează din secolele XVI şi XIX, cu numeroasele sale bastioane şi porţi, de asemenea într-o stare de conservare excelentă, păzind intrarea spre port. Într-unul dintre bastioane se află mormântul lui Kazantzakis.

Knossos – centrul civilizaţiei minoice

La 6 km spre sud-vest de Herakleion se află Knossos, cel mai important centru al civilizaţiei minoice. Excavaţiile începute de Sir Arthur Evans, în 1900, au adus la lumină splendidul palat în formă de labirint, cu camerele sale decorate cu picturi murale, băi şi porticuri. Palatul ocupă o zonă vastă şi a fost în zilele noastre parţial restaurat, astfel încât vizitatorul îşi poate forma o imagine despre bogăţia şi puterea Knosossului şi acelaşi vizitator poate fi convins asupra viziunii mitului minotaurului, al lui Tezeu şi al Ariadnei.

Descoperirile din acest loc sunt expuse în Muzeul din Herakleion, incluzând şi o parte din magnificile picturi murale, care împodobeau sălile palatului.

Hartă turistică Creta

Primul palat din Knossos

Primul palat a fost construit în 2000 î.Hr şi a fost distrus în 1750 î.Hr. Noul palat a fost reconstruit pe acelaşi loc şi a fost distrus în 1400 î.Hr, odată cu alte centre importante minoice. Tot aici se află un alt loc interesant, la sud de Herakleion, Archanes, unde au fost efectuate săpături arheologice la alt palat minoic. Pe platoul de pe înălţimile Muntelui Yuktas (la 7 km spre nord-vest) a fost descoperit un altar minoic, care are o importanţă egală cu descoperirile de mai sus.

La Vathypetro, 5 km de Archanes, au fost relevate unele dintre cele mai importante vile minoice, cu excelente exemple de oale minoice, păstrate în zilele noastre în Muzeul Herakleion, unde au fost restaurate. În bisericile Taxiarch-ului Mihail, Sfânta Treime şi a Fecioarei, din apropiere, se află picturi murale din secolul XIV. La 19 km sud-est de Herakleion, la Myrtia, se află Muzeul Kazantzakis.

Tot în această zonă se află un alt important loc ce aparţine antichităţii, la Arkalochori (32 de km sud-est de Herakleion) unde a fost descoperită o peşteră de cult minoică, cu bogate obiecte, Viannos, cu bisericile Arhanghelului Mihail şi Sf. Pelagia, ambele cu notabile picturi murale şi anticul Lyttos, lângă satul Xidas (50 km spre sud-est).

<< Pagini Ghid Turistic Creta >>

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*