Ghid turistic Creta- un ghid turism pentru creta în limba română. Este singurul ghid turistic online pentru Creta pe care îl puteţi consulta. Este un ghid pentru Creta oferit gratuit de Blogul Doamnelor. Acest ghid turistic pentru Grecia, respectiv ghidul pentru Creta aparţine totalmente acestui website.
Vorbim despre cea mai mare insulă a Greciei: Creta.
Ghid turistic Creta cu principalele obiective de turism şi istorice ce pot fi vizitate. Oferta de tursim pentru insula Creta este extrem de bogată. Dar orice pas, orice vizitare a acestei insule istorice are nevoie de informaţii. Nu puteţi vizita această insulă a Greciei fără a avea la dispoziţie informaţii importante despre obiectivele pe care urmează să le vizitaţi.
Totul este însă rezolvat cu ajutorul Blogului Doamnelor. Aşadar vă oferim…
Ghidul turistic pentru Creta
Ghid Creta – geografia insulei
Creta este cea mai mare dintre insulele greceşti şi este cea de-a cincea ca mărime din Marea mediterană. Este importantă nu numai datorită poziţionării sale geografice ci, în primul rând, datorită lungii sale istorii şi excepţionalei contribuţii culturale. Insula are o suprafaţă de 8.261 km2, o linie de coastă de 1.046 km şi o populaţie de 536.980 de locuitori.
Este separată din punct de vedere administrativ în patru prefecturi, care coincid cu diviziunea sa geografică. Prefectura Herakleion (cu capitala la Herakleion) şi Prefectura Rethymnon (cu capitala la Rethymnon) în Creta Centrală, Prefectura Lasithi (cu capitala la Aghios Nikolaos) în Creta de est şi Prefectura Chania (cu capitala la Chania) în Creta de Vest. Numeroasele insuliţe care se află în perimetrul malurilor Cretei îi aparţin de asemenea (Dia, Mikronisi, Chrysi, Gavdos).
Istoria insulei Creta – geografie
Poziţionarea geografică unică a insulei, în centrul Mării Mediterane, a jucat un rol decisiv în dezvoltarea sa istorică, deoarece a fost în permanenţă la intersectarea drumurilor civilizaţiilor, fiind totodată un punct focal pentru toate tipurile de invadări. În timpul istoriei sale turbulente, Creta a suferit numeroase incursiuni şi cuceriri. Este imposibil să dăm o desfăşurare în detaliu a istoriei sale, a obiectivelor şi monumentelor sale într-un text scurt cum este acesta, care furnizează numai informaţiile esenţiale şi de bază.
Creta este caracterizată de diversitatea peisajului şi de contraste marcante. Insula este dominată de un masiv muntos major care se extinde de la est spre vest, vârful cel mai înalt fiind Psiloreitis (altitudine 2.949 m), pe muntele Ida . Aici sunt văi fertile între munţi, câmpii întinse (Mesara, Hierapetra, Herakleion, Chania) şi trecători, cea mai cunoscută fiind Samarina.
Cele mai importante caracteristici ale munţilor cretani sunt platourile largi şi de înălţime joasă, cel mai faimos dintre toate fiind Omalos şi Lasithi. Varietatea este nota dominantă a peisajului cretan. În unele părţi ale insulei sunt păduri, câmpii verzi şi în altele terenul este pustiu. Climatul în sud este blând, dar iernile sunt grele în munţi. Coasta de sud a Cretei care este situată cu faţa spre Marea Libanului este cea mai bogată în precipitaţii, în timp ce zona de nord este mult mai blândă şi cele mai multe aşezări urbane au fost întemeiate aici.
Insula Creta în istorie
Insula a fost locuită pentru prima dată în perioada neolitică (6000 î.Hr). Între 2800 şi 1400 î.Hr, o civilizaţie unică s-a dezvoltat aici, fiind una dintre cele mai importante din lume, numită minoică după numele regelui mitic Minos. Palate magnifice au fost construite aici (Knossos, Phaistos, Mallia, Zakros), ca şi case de ţară şi arta şi comerţul au înflorit. Influenţa Cretei s-a răspândit în întregul bazin al Mării Mediterane.
Civilizaţia minoică
Palatele minoice au fost distruse în jurul anului 1400 î.Hr ca urmare a erupţiei vulcanului Thera, aheenii s-au aşezat aici şi au atins o culme în toate privinţele vieţii, de la un capăt la celălalt. Aici au fost schimbări graduale, odată cu trecerea secolelor, până în anul 69 î.Hr, când Creta a fost capturată de romani, devenind parte a provinciei africane Cirenia. În 330 d.Hr, a devenit provincie a imperiului bizantin şi centrul său, ca şi în perioada romană, a fost Gortyn.
Această fază de prosperitate a continuat până în 824 d.Hr, când Creta a fost cucerită de sarazini, care foloseau insula ca bază pentru razii împotriva altor provincii ale Imperiului Bizantin. În anul 961 d.Hr, împăratul Nicefor Phocas a eliberat insula şi a adus aici colonizatori creştini cu intenţia de a dezvolta şi extinde această populaţie. În anii care au urmat, Creta a avut din nou o înaltă activitate culturală, centrată în această perioadă la Herakleion.
Creta după căderea Constantinopolelui
Odată cu căderea Constantinopolelui în mâinile cruciaţilor (1204)[1], insula a ajuns în mâinile veneţienilor fiind luată sub conducerea lui Boniface Monferat, care a primit-o de la împăratul latin de la Constantinopole. Veneţienii şi-au asumat comanda deplină în 1210 şi au impus în Creta un sistem feudal. Insula s-a confruntat permanent cu insurecţii, până la mijlocul secolului XIV, când a fost declarată republică independentă. Din acel moment a intrat într-o fază de preeminenţă în transporturile navale şi comerţ, devenind un important port de tranzit.
În 1583, coastele Cretei a fost lovite permanent de piraţii Khayr şi din Barbarosa şi tot de atunci ameninţarea otomană a devenit din ce în ce mai puternică. Înflorirea economică a insulei, sub veneţieni, a fost însoţită de importante achiziţii culturale în secolele XV şi XVI, în mod particular în artă şi literatură. Între 1669 şi 1898, insula a fost ocupată de otomani, cu conducători rapaci şi intransigenţi.
Lupta anti-otomană a Cretei
Creta a luat parte la Lupta pentru Independenţă, în 1821, şi prin protocolul din 1830 a fost cedată lui Mehmet Ali, conducătorul Egiptului, care a deţinut insula până în 1841. A urmat o altă perioadă de lupte interne până la rebeliunea din 1879, după care prinţul George a fost numit guvernator general. În 1912, Creta a fost încorporată în statul grec. În 1923, refugiaţi din Asia Minor au împânzit insula şi, în timpul celui de-al doilea război mondial, insula a avut din nou de îndurat ocupaţia străină. Printre distinşii fii ai Cretei, pe tărâmul artei şi literelor, se numără Domenicus Theotokopoulos (El Greco) şi Nikos Kazantazakis şi, în istoria Greciei moderne, politicienii Eleftherios şi Sophocles Venizelos. Capitala insulei este astăzi Herakleion, care are o populaţie de 102.398 de locuitori şi este locul de convenienţă nu numai pentru cei din împrejurimi, ci şi pentru Creta Centrală, în general.