Ghid turistic Creta

Gid turistic Creta de vest – CHANIA

Ghid geografic Chania

Prefectura Chania, cu capitala sa istorică, locurile de interes, vegetaţia bogată şi unica şi frumoasa trecătoare Samaria, au o armonie specială. La Chania se poate ajunge cu avionul din Atena sau cu feribotul din Pireu. Odată pe săptămână există o legătură cu vaporul dinspre Pelopones, Kythera şi Antikytera.

Aici mai există posibilitatea de a folosi o cursă maritimă locală care face legătura cu Palaiochora, din mica insulă Gavdos şi din Chora Sfakion spre Gavdos. Caiacele fac excursii de-a lungul coastei de sud şi spre Gavdos în timpul lunilor de vară.

Istorie – Obiective – Monumente Chania

Capitala prefecturii, Chania, ca şi Rethymnon are o atmosferă distinctă veneţiană. Este situată pe locul anticei Kydonia şi istoria şi soarta sa diferă puţin de cea a restului Cretei. Chania a fost capitală până în 1850. În 1941, faimoasa bătălie pentru Creta a început la Maleme.

În zilele noastre, Chania constă atât din vechiul, cât şi din noul oraş, cel din urmă construit în jurul portului veneţian. În Chania s-au păstrat porţiuni din fortificaţiile veneţiene şi din Kastelli, unde se afla palatul guvernatorului veneţian şi fortăreaţa Firka.

Alte locuri de interes includ Piaţa Municipală, casa în care a trăit Eleftherios Venizelos, câteva moschei turceşti şi Bisericile Sf. Nicolae, Sf. Francisc, biserica rusească a Sf. Magdalena, la Chalepa şi mănăstirea Fecioarei Chrysopigi şi mănăstirea catolică a călugărilor capucini.

Muzeul de Arheologie, situat în biserica bizantină a Sf. Francisc găzduieşte importante descoperiri din locurile istorice ale Cretei de Vest. Muzeul de Istorie, Galeria Municipală de Artă şi Muzeul Marinei sunt de asemenea obiective de interes.

Aghia Marina

La vest de Chania se află Aghia Marina (10 km de Chania), unde pot fi văzute ruine ale unor clădiri veneţiene şi otomane, ca şi o peşteră de cult, Gerontospilios. Minunatul sat de pe malul mării Platanisa se află la 11 km vest de Chania şi chiar în spatele acestuia se află Meleme (17 km de Chania), care este totodată centrul restaurat al bătăliei pentru Creta din cel de-al doilea război mondial, din 1941..

Mănăstirea Gonia

La Kolymbari (23 km vest de Chania) se află mănăstirea Gonia (din secolul XVII), unul dintre principalele monumente din Creta. La aproximativ 1 km de acest sat se află Academia Ortodoxă a Cretei, care este situată lângă un golf minunat. Kastelli Kissamou, în capătul îndepărtat al golfului omonim, este un oraş mic şi prosper.

Aici se află ruinele unui oraş din antichitate şi o acropole la Selli şi Krya Vrysi şi un apeduct roman. În jurul vechiului port de aici se află fortificaţii veneţiene. Într-una dintre camerele clădirii Primăriei se află o colecţie de arheologie. Anticul oraş Phalasarna era situat în apropiere de satul Platanos (53 km vest de Chania). La scurtă distanţă spre nord se află peninsula Gramvousa cu o insulă situată la capătul ei, cu un nume care indică faptul că aici se află ruinele unui alt oraş din antichitate, Polyrrhenia.

Akrotiri

La Akrotiri (8 km nord-est de Chania) se află mormintele lui Eleftherios şi Sophocles Venizelos şi pe un cap de pământ se află două mănăstiri importante: Zangaroloi (secolul XVII) şi cea aparţinând Doamnei Noastre a Îngerilor (Gouverneto) care datează din secolul XVI. În apropiere de mănăstire se află peştera Gouverneto, cu minunatele sale formaţiuni de stalactite şi stalagmite.

La 6 km est de Chania se află Souda, portul Chaniei, care s-a dezvoltat rapid în ultimii ani. Mournies, situat la 3,5 km sud de Chania, este satul natal al lui Venizelos şi, nu departe de aici, spre sud (16 km de Chania) este locul istoric  Theriso, unde a fost declarată revoluţia cretană.

Trecătoarea Samaria

Una dintre cele mai minunate regiuni ale Cretei şi chiar şi din întreaga Grecie este Trecătoarea Samaria, cu o lungime de 18 km şi o lăţime maximă de 3,5 km, la extremitatea vestică a platoului Omalos. Trecătoarea este o tradiţională rezervă naturală şi durează aproximativ şapte ore de mers pe jos până la satul Aghia Roumeli, situat la ieşirea din trecătoare. La aproximativ jumătate de distanţă de-a lungul cursului trecătorii se află micuţul sat Samaria, unde se află biserica Hosia Maria.

Ghid Creta Grecia

Palaiochora

În apropiere minunata plajă de pe coasta Mării Libiene, la 74 km sud de Chania, se află pitorescul sat Palaiochora. Aici sunt multe plaje încântătoare, situate în sudul acestei coaste a prefecturii, legate prin serviciul de caiace, care fac legătura între Palaiochora şi Chora Sfakion. Souya (67 km sud-vest de Chania) este un atrăgător sat pescăresc, popular pentru turişti. La ieşirea din Trecătoarea Samaria se află Aghia Roumeli, care este legată prin curse de bărci numai cu celelalte sate de pe coasta de sud.

Chora Sfakion

La 73 km sud-est de Chania se află Chora Sfakion cu tradiţionala sa arhitectură, în permanenţă  centrul de rezistenţă în faţa diferitelor ocupaţii. La est se află Frangokastello, una dintre cele mai minunate fortăreţe veneţiene din secolul XIV, care este asociată de multe tradiţii locale (Drosoulites). Micuţa insulă Gavdos, situată la 27 de mile nautice de Chora Sfakion, este cel mai sudic punct locuit al Europei, cu o istorie ce se pierde în negura vremurilor şi care, conform mitologiei era insula pe care trăia Calipso.

Între Gavdos şi Aghia Roumeli este situată insuliţa Gavdopoula. La sud de Mănăstirea Fecioarei Chrysoskaliotissa (85 km sud de Chania) se află Elafonisos, unde se ajunge uşor printr-un teritoriu de ape de când canalul este excepţional de neted.

Malurile de vest ale Cretei

Malurile de vest ale Cretei au plaje de pământ minunate şi apele mării în această regiune sunt cristaline. La plajele din nordul, vestul şi estul Chaniei se poate ajunge uşor cu ajutorul autobuzului, pe traseul Kolymbari, Kalamaki, Akrotiri, Kissamos. Plajele de pe coasta de sud sunt minunate şi izolate şi se poate ajunge la ele în perioada verii cu ajutorul excursiilor cu caiacul: Palaiochora, Souya, Aghia Roumeli, Loutro, Chora Sfakion, Frangokastello. Toate satele, cu excepţia satelor Loutro şi Aghia Roumeli, sunt accesibile cu ajutorul autobuzului sau maşinii.

Malurile mării, în această zonă sunt curate şi aici se poate înota, pescui şi pot fi practicate sporturi nautice. Plaja de pământ de la Chrysoskaliotissa este particulară datorită frumuseţii. Clubul de Yahting Chania oferă posibilitatea instruirii în schiul nautic, navigare şi tot aici se află terenuri de tenis. Există şi posibilitatea de a merge la vânătoare în zona din apropiere. Drumul dinspre Omalos (care nu este într-o condiţie foarte bună) conduce spre Munţii Albi (Lefka Oroi), unde se află mici pârtii de schi. Cazarea poate fi făcută în hoteluri, pensiuni, camere şi campinguri. Porturile au mijloace de ancorare pentru iahturi şi există facilităţi de ancorare şi refugii la Souda, Chania, Kastelli şi Palaiochora.

<< Pagini Ghid Turistic Creta >>

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*