Avem nevoie de opt ore de somn

Avem nevoie de opt ore de somn zilnic iar acestea nu pot fi recuperate în concediu sau în alte zile ale săptămânii. Somnul este foarte important pentru sănătate şi pentru refacerea organismului. Mai multe ore de somn în weekend nu compensează odihna insuficientă din cursul săptămânii, potrivit unui studiu.

Somnul insufucicient şi problemele de somn netratate pun persoanele într-un risc crescut pentru probleme metabolice ce includ obezitatea şi diabetul.

Astfel, somnul prelungit în weekend nu compensează orele de odihnă insuficiente din cursul săptămânii, a atras atenţia o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, citată de www.sciencedaily.com.

După ce au studiat un grup de adulţi timp de două săptămâni, cercetătorii au descoperit că persoanele care au dormit maximum cinci ore pe noapte în timpul săptămânii şi apoi s-au odihnit oricât au dorit în weekend nu au avut niciun beneficiu în comparaţie cu cele care au respectat un program de somn mai bine structurat.

Opt ore de somn necesare

Potrivit rezultatelor, persoanele care dorm mai mult în weekend manifestă o uşoară recuperare, însă efectele dispar imediat ce revin la programul obişnuit de somn insuficient din cursul săptămânii.

Cei care se odihneau mai mult în weekend au fost comparaţi cu alte persoane care au primit instrucţiuni să doarmă nouă ore în fiecare noapte timp de nouă zile, în timp ce alţi subiecţi au fost sfătuiţi să respecte o perioadă de somn de doar cinci ore pe noapte.

Totodată, mesele şi expunerea la lumină au fost monitorizate în mod continuu de către cercetători.

Lipsa de somn

Rezultatele au relevat că persoanele din grupul al căror somn a fost restricţionat au avut o tendinţă mai mare de a consuma gustări în timpul nopţii şi, prin urmare, de a lua în greutate şi de a manifesta o scădere a sensibilităţii la insulină.

În cazul participanţilor care s-au odihnit mai mult în weekend această tendinţă s-a diminuat, însă doar pe parcursul celor două zile.

”Se poate spune că oscilaţiile înainte şi înapoi – modificarea momentului în care mâncăm, a ritmului nostru circadian şi apoi revenirea la somnul insuficient – au efect perturbator”, a precizat unul dintre autorii principali ai cercetării.

Majoritatea persoanelor au nevoie de circa opt ore de somn de bună calitate în fiecare noapte pentru a funcţiona corespunzător în timpul zilei.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*