Ghid turistic Creta

Ghid turistic Creta: Amnissos

La est de Herakleion (8 km), se află Amnissos cu peştera sa de cult, Eilithya, în timp ce la Nirou Chani se află ruinele unei vile minoice. La Gournes (18 km de Herakleion) au fost descoperite clădiri minoice şi morminte tăiate în piatră.

Portul anticului Lyttos a fost Chersonisos (26 km de Herakleion), cu ruine din perioada greacă şi romană la Kasrtri, ca şi ruinele a două basilici creştine.

Ghid turistic Creta: Mallia

La 34 de km est de Herakleion se află Mallia, un minunat sat pe malul mării, situat imediat la dreapta de un palat antic, unul dintre cele mai mari din Creta minoică şi contemporan cu cele de la Knossos şi Phaistos.

Un oraş minoic a fost excavat în întregime de jur-împrejur şi, la nord, se află cimitirul Chrysolakkos. Una dintre cele mai importante mănăstiri, nu numai din regiunea Herakleionului, dar şi din Creta, este cea a Fecioarei Kera, din Pediada (secolul XII) în care se află valoroase icoane bizantine.

Ghid turistic Creta: Fodele

La 25 de km vest de Herakleion se află Fodele, cu biserici din secolele XI şi XII şi cu casa familiei, în care s-a născut pictorul Dominicus Theotokopoulos (El Greco). La Tylissos (14 km sud-est de Herakleion) se află rămăşiţele unei vile minoice (1800-1450 î.Hr). De aici poate fi vizitat Anogeia (700 m altitudine), construit pe un versant al Masivului Psiloreitis (Muntele Ida), un sat cu tradiţionale urme cretane, dintre care multe s-au păstrat nealterate. O potecă de aici conduce dinspre Anogeia spre peştera de cult cunoscută sub numele de Idaion Antron.

La Asites (24 km sud-vest de Herakleion) se află una dintre cele mai vechi mănăstiri din Creta, cea a Sf. Gheorghe Gorgolainis. O altă importantă mănăstire este cea a Fecioarei Paliani, la Venerato (20 km sud de Herakleion) şi în apropiere, la Zaros (14 km sud-vest de Herakleion), se află mănăstirile Vrontisi, cu picturi murale din secolul XIV şi Sf. Phanourios Varsamonerou (din secolul XIV), de asemenea cu importante picturi murale.

Peştera Kamares

La 4 km de aceste mănăstiri se află peştera Kamares, în care au fost descoperite pentru prima dată vase (oale) minoice policrome. În câmpia Mesara, una dintre cele mai întinse din Creta, se află Aghioi Deka (la 45 km sud-vest de Herakleion), cu biserica sa bizantină şi mormintele celor zece martiri creştini, care au fost persecutaţi de Decius şi după care satul a fost denumit.

La scurtă distanţă se află ruinele oraşului din antichitate Gortyn, de unde se poate trage o concluzie despre importanţe oraşelor în perioadele elenistică şi romană. Încorporate în zidul odeonului roman se află inscripţiile restaurate ale Legilor din Gortyn (500 î.Hr).

Colecţiile arheologice descoperite în acest sit cuprind  descoperiri provenite din săpăturile arheologice efectuate aici. Aproape de acest loc se află Basilica Sf. Titus (secolul VI d.Hr) din care s-a păstrat până în zilele noastre numai rămăşiţe din apsă.

La nord-est de oraş se află Lavyrintos, un labirint din piatră poroasă, care este în mod tradiţional asociat cu minotaurul.

Ghid Creta Grecia

Mănăstirea Fecioarei Hodegetria

La Moires (53 km sud-vest de Herakleion) se află mănăstirea Fecioarei Hodegetria şi, la 10 km vest de aici, se află situl arheologic Phaistos. Importantul palat minoic, adus aici la lumină, era contemporan cu cele de la Knossos şi Mallia. La vest de Phaistos a fost un mic dar semnificant palat sau vilă, Aghia Triada (61 km sud-vest de Herakleion), situat pe sprânceana unui deal.

La 4 km de Aghia Triada, drumul continuă până la Tympaki, un oraş mare din sudul Cretei, la sud de care se află Matala, cu plaja sa cu adevărat încântătoare şi faimoasă în lume.

Aici există o mulţime de hoteluri, camere şi apartamente în întreaga prefectură a Herakleionului. Vizitatorii pot de asemenea să practice diferite sporturi, cum ar fi de exemplu tenisul şi tot aici se află terenuri de baschet şi volei, atât în cluburile de tenis, cât şi în cele atletice, ca şi în multe hoteluri mari. Aici se mai află o şcoală pentru instruirea în schiul nautic şi în wind-surfing, la Chersonios. Plajele de la Aghia Pelaghia, Mallia, Chersonisos, Kaoli Limenes, Malata şi Lenta sunt ideale pentru înot şi pescuit, fiind toate accesibile cu maşina sau autobuzul. În timpul verii aici este un serviciu de caiac între Kalo Limenas şi Lenta.

<< Pagini Ghid Turistic Creta >>

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*