Ghid turistic Creta

Ghid turistic RETHYMNON

Ghid geografic Rethymnon

Rethymnon are propriile particularităţi şi frumuseţi, în special pe coasta de sud, înspre Marea Libanului. Importantele sale antichităţi şi locuri de interes, coroborate cu buna reţea de drumuri, atrag un număr apreciabil de vizitatori, cei mai mulţi dintre aceştia preferând vacanţele liniştite. Aici există legături cu un feribot pentru maşini şi pasageri până la Pireu, via Herakleion şi există de asemenea legături aeriene cu Atena, via Chania sau Herakleion.

Istorie Rethymnon

Rethymnon a fost locuit încă din timpurile preistorice şi soarta sa a fost mai mult sau mai puţin aceeaşi cu cea a celorlalte oraşe din Creta. Modernul oraş este construit alături de locul anticului oraş Rithymne.

A atins zenitul dezvoltării în perioada veneţiană, când au fost ridicate fortificaţii în jurul oraşului şi al micuţei fortăreţe Fortetsa, a cărei înălţime poate fi văzută şi în zilele noastre, construită pe un tip de peninsulă. În 1645, oraşul a fost capturat de otomani. A suferit distrugeri masive în timpul celui de-al doilea război mondial.

Obiective şi monumente Rethymnon

În zilele noastre, poate fi vizitat noul oraş Rethymnon, cu modernele sale clădiri, ca şi vechiul oraş, cu atrăgătoarele sale alei şi, chiar şi astăzi, poate fi distinsă o atmosferă veneţiană. O serie de edificii veneţiene, porţi, ziduri, castele şi loggii veneţiene, unde odinioară se întâlneau comercianţii şi care în zilele noastre găzduiesc Muzeul de Arheologie, s-au păstrat.

Liceul Femeilor Grecoaice din Rethymnon are o semnificantă colecţie de artă folclorică şi de artă şi tot aici se află un Muzeu de Istorie şi Folclor.

Peştera de la Gerani

Peştera de la Gerani, la 6 km vest de Rethymnon, care este bogată în formaţiuni de stalagmite, are de asemenea o importanţă arheologică şi din punct de vedere al materialului paleontologic. La 15 km sud de Rethymnon se află satul Armenoi şi, mai departe, spre sud, se află frumoasa şi iregulata trecătoare Kourakliotiko, în care se află Biserica Sf. Nicolae. În apropiere de intrarea în trecătoare se află Biserica Sf. Gheorghe, cu unicele sale picturi murale ale Sfintei Treimi.

Moni Preveli

Într-un peisaj minunat, pe malul Mării Libiene, la 40 km sud de Rethymnon, se află Moni Preveli, o mănăstire dedicată Sf. Ioan Evanghelistul. Istorica mănăstire Arkadi este localizată la 24 km sud-est de Rethymnon, pe drumul spre Herakleion.

Mănăstirea, care are forma prezentă încă din secolul XVIII, a fost unul dintre cele mai importante centre de rezistenţă împotriva otomanilor şi, în 1866, apărarea sa, a fost condusă de abatele Gabriel, care şi-a găsit moartea când depozitul de praf de puşcă a explodat şi, curând, mănăstirea s-a predat în faţa atacatorilor săi.

Printre clădirile din afara limitelor sale, cea mai importantă este Katholikon-ul (din 1857) şi minunata sa poartă de acces în stil renascentist. Aici se află de asemenea un mic muzeu şi o casă mică tipică. La 24 de km est de Rethymnon se află ruinele anticei Eleftherna, un oraş clasic şi roman.

Peştera de la Melidoni (28 km est de Rethymnon) este una dintre cele mai faimoase din Creta, fiind un loc de cult în timpurile din antichitate. În 1823, aproximativ 230 de femei şi copii, care îşi căutau refugiul din calea otomanilor, au murit aici din cauza sufocării.

Hartă turistică Creta

Peştera Zoniana

La sud-est de Rethymnon se află o altă peşteră importantă, Zoniana (la 43 km), cu un interior extensiv decorat. În peştera de cult, de pe platiul Nida, cunoscută sub numele de Idaion Andron (la care se ajunge din Anogeia), se spune că Zeus s-a născut şi a crescut. Una dintre cele mai minunate regiuni din prefectură este Aghia Galini (situată la 61 km de Rethymnon) cu trecătorile sale şi interesantele grote, la care se poate ajunge cu barca.

Marea este aici caldă în întreaga perioadă a anului şi această zonă a fost dezvoltată într-un popular centru de turism. Alte zone turistice similare includ Adele (8 km est de Rethymnon) şi Bali (31 km est de Rethymnon).

Panormos (19 km est de Rethymnon) şi Plakias (39 km sud-est de Rethymnon) sunt sate care au un specific particular pitoresc.

Chiar dacă Rethymnon este unul dintre cele mai slab dezvoltate părţi din Creta, aici sunt disponibile facilităţi pentru asigurarea cazării. Vizitatorii pot fi cazaţi în hoteluri şi apartamente, atât în oraş, cât şi pe întregul cuprins al prefecturii, în special în zona de coastă. Plajele sale de pământ sunt disponibile pentru înot şi sporturi nautice, ca şi pentru pascuit. Înotul este foarte preferat la Bali, Panormos, Aghia Galini, Moni Preveli, Plakias şi Amoudi. La toate aceste plaje se poate ajunge cu autobuzul sau maşina şi aici mai sunt disponibile mici caiace care străbat marea între Aghia Galini, Matala, Aghios Pavlos şi Plakias.

<< Pagini Ghid Turistic Creta >>

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*