
Ghid turistic Creta de Est – LASITHI
Ghid geografic Lasithi
Prefectura Lasithi este una dintre cele mai atractive regiuni ale Cretei, având în particular frumuseţea naturală şi multe obiective arheologice. Malurile sale liniştite, facilităţile pentru turism bine organizate şi climatul blând, fac din această regiune un loc ideal pentru vacanţe. Peisajul său idilic este completat de vegetaţia luxuriantă, marea de azur, numeroase peşteri şi aproximativ 5.000 de mori de vânt.
Capitala prefecturii şi principalul port se află la Aghios Nikolaos. Siteia este cel de-al doilea port ca importanţă şi Neapolis şi Ierapetra sunt celelalte două oraşe importante.
La această prefectură se poate ajunge cu vaporul sau avionul, via Herakleion, sau cu feribotul, pe ruta Pireu – Kavala, care ajunge atât în Siteia, cât şi la Aghios Nikolaos odată pe săptămână, făcând legătura între Lasithi şi Pireu, cu Cicladele, Dodecanezul, insulele din nordul Mării Egee şi Kavala.
Caiacele pentru excursii navighează dinspre Aghios Nikolaos spre Elounda şi spre insuliţa Spinalonga, şi dinspre Ierapetra spre insuliţa Chrysi. Tot aici există un serviciu de transport cu autobuzul dinspre Siteia şi Aghios Nikolaos spre Herakleion, Rethymnon şi Chania.
Istorie – Obiective – Monumente Lasithi
Aghios Nikolaos, capitala prefecturii, este aşezată la extremitatea din capătul golfului Mirabello şi este astăzi un resort de vacanţe cosmopolit. A fost denumit după numele zveltei capele Sf. Nicholas, una dintre cele mai vechi din Creta (secolul IX). Veneţienii au construit aici puternica fortăreaţă Mirabello.
Caracteristica dominantă a acestui oraş, un centru ideal pentru cei care sunt interesaţi de Creta estică, sunt lacurile sale, Almyri, Vromolimni, sau Voulismeni, care sunt legate de noul port printr-un canal.
Acestea sunt de fapt, formate pe craterul stins al unui vechi vulcan (lacuri vulcanice) care era extins în lungime.
Pe lângă capela bizantină, mai poate fi vizitat Muzeul de Arheologie, cu exponate provenite din descoperirile excavaţiilor efectuate în Creta de Vest. Drumul din nordul oraşului conduce spre unul dintre cele mai minunate puncte turistice ale Cretei, Elounda (12 km). La nord-est de Elounda se află peninsula Spinalonga, o zonă stâncoasă care a fost pentru mulţi ani o colonie de leproşi şi care este dominată de ruinele unei fortăreţe veneţiene situată pe o creastă.
Ruinele anticei aşezări Olous
În capătul din extremitatea peninsulei, în locul în care se îmbină cu pământul, se află ruinele anticei aşezări Olous şi o basilică creştină din perioada arhaică a creştinismului cu mozaicuri pe podea, situată în zona istmului. La ambele situri s-au efectuat săpături arheologice. Elounda are o atmosferă cosmopolită.
Ceva mai departe, spre nord, se află o mică insulă, situată în partea opusă de satul Plaka (la 9 km), unde se află rămăşiţele unor structuri veneţiene şi otomane, o fortăreaţă şi o capelă.
La 15 km nord de Aghios Nikolaos se află unul dintre cele mai importante oraşe din prefectură, Lasithi, care a fost capitală între 1868 şi 1903. Aici se află o sumară colecţie arheologică care cuprinde descoperiri locale şi un Muzeu de Folclor.
Ruinele oraşului Lato
La 10 km sud-vest de Aghios Nikolaos se află ruinele oraşului Lato, una dintre cele mai importante aşezări urbane din vechea Cretă. În apropiere se află una dintre bisericile cele mai restaurate de pe insulă, Panaghia Kera, cu picturi murale din secolul XIV. În satul adiacent, Kritsa, se află o altă biserică, care este dedicată Sf. Gheorghe, cu picturi murale de la începutul secolului XIV.
La sud-est de Aghios Nikolaos (10 km) se află oraşul monoic Gournia, unde pot fi vizitate fundaţiile unor case şi un sistem de străzi, datând din 1500-1450 î.Hr.
Descoperirile provenite din această zonă, ca şi cele provenite din micul altar şi din palat dezgropate aici, sunt expuse în Muzeul din Herakleion. La nord de Gournia se află Pacheia Ammos (la 21 km de Aghios Nikolaos), un şarmant sat situat pe coastă, unde ajung multe rute şi care este în acelaşi timp un centru turistic.