Reţete cu ouă

Reţetele cu ouă sunt simplu de preparat. Reţetele din ouă se pot prepara rapid. Preparatele din ouă din acest articol sunt inspirate din cartea de bucate semnate de celebra Sanda Marin. Fie că este vorba de ouă cu spanac, sufleu din ouă sau celebrele ouă ochiuri româneşti: toate aceste preparate fac parte din bucătăria românească. Sunt reţete tradicţionale, uşor de abordat.

Reţetele pentru preparate din ouă pot fi consumate atât ca aperitiv cât şi ca fel principal de mâncare. În acest articol includem cinci dintre cele mai cunoscute de reţete pe bază de ouă. Ouăle sunt consumate mai ales la micul dejun, însă sunt utilizate si la prepararea mai multor rețete culinare. Aceste produse alimentare au un conținut bogat de vitamine, proteine dar si grăsimi.

Un singur ou conține peste 6 g proteine si mai mulți nutrienţi importanți pentru buna funcționare a organismului, însă, din nefericire, tot un singur ou conține aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depășească 300 mg, majoritatea persoanelor renunță sa mai includă ouăle in meniul zilnic.

Ouă cu spanac

6 ouă, 1,500 kg spanac, 1 lingură unt, 1/2 lingură făină, 6 felii de pâine, sare.

Se pregăteşte piureul de spanac (v. 404). Separat se prăjesc în unt feliile de pâine. Se fierb ouăle jumătate tari, se curăţă şi se aşază câte unul peste o felie de pâine prăjită. Deasupra se toarnă piureul de spanac, fierbinte.

Sufleu de ouă

6 ouă, 1 lingură unt, 1 lingură făină, 1/2 l lapte, 2 albuşuri, sare, 1 praf de piper, 1 lingură brânză rasă.

Se fierb ouăle jumătate tari şi se aşază într-o farfurie de sticlă rezistentă la foc, unsă cu unt. Se face următorul sos de făină: se prăjeşte uşor o lingură de făină în unt şi se stinge cu lapte fierbinte. Se amestecă mereu cu lingura, pentru a nu se face cocoloşi. Se pune sare şi un praf de piper şi se lasă să fiarbă încet pe marginea maşinii o jumătate de oră, ca să scadă. Se amestecă din timp în timp ca să nu se prindă.

Când sosul este destul de gros, se amestecă cu două albuşuri bătute spumă, se toarnă peste ouă, se presară cu brânza rasă şi se dă la cuptor la foc potrivit. Se aşază pe grătar ca să aibă căldură mai mult de sus şi sa nu se întărească ouăle.

Ouă ochiuri româneşti

Sunt ouă ochiuri care nu se prăjesc în ulei. Ouă ochiuri româneşti sau ouă poşate. De obicei se socotesc 2 ouă de persoană.

Se pune apa la fiert, fără sare, într-o cratiţă cu pereţii scunzi. Cratiţa trebuie să fie destul de mare, pentru ca ouăle să nu fiarbă înghesuite şi să poată fi uşor scoase din apă. Când apa clocoteşte, se sparg ouăle pe rând într-o farfurioară mică şi li se dă drumul în cratiţă, binişor ca să nu se sfărâme. Se acoperă cratiţa şi se trage mai la o parte, pe foc mic, astfel încât să nu mai clocotească.

Ouăle se ţin trei minute, până ce albuşul se coagulează, fără ca gălbenuşul să fie răscopt. Se scot cu grijă, cu o lingură lată, găurită, se aşază pe farfuria cu care vor fi servite la masă şi peste ele se toarnă unt topit fierbinte. Se pot servi şi cu ceapă prăjită în grăsime. La fiert se poate adăuga puţin oţet, o lingură la un litru de apă, care ajută ca albuşul să nu se resfire în apă şi să se coaguleze egal în jurul gălbenuşului. Ouăle pentru ochiuri româneşti trebuie să fie tot atât de proaspete ca şi ouăle de fiert.

Ouă ochiuri cu brânză

6 ouă, 1 lingură unt, 1/2 lingură făină, 1/2 l lapte, 3 linguri brânză rasă, sare.

Se fac ochiuri româneşti, fierte ca mai sus în apă cu puţin oţet. Se scurg şi se așază pe o farfurie unsă cu unt, rezistentă la foc. Separat se face un sos alb din unt şi făină, stins cu o ceaşcă mare de lapte. Se adaugă parmezan sau altă brânză rasă. Se lasă să fiarbă sosul cinci minute, amestecând mereu ca să nu se prindă la fund. Se toarnă peste ouă, se presară brânză rasă şi se dă cinci minute la cuptor, la foc foarte iute. Se pot servi şi imediat fără să fie date la cuptor.

Ouă ochiuri cu praz

6 ouă, 2 linguri unt, 1/2 lingură făină, 2 ceşti cu lapte, 1 fir de praz, 6 felii de pâine, 1 lingură brânză rasă, sare.

Se pregătesc ochiuri româneşti. Pe o farfurie rezistentă la foc se aşează fiecare ou bine scurs, pe o felie de pâine prăjită în unt. Separat se face un sos alb ca mai sus, în loc de brânză se pune însă un fir de praz tăiat ca fideaua şi înăbuşit în unt. Se toarnă sosul peste ouă, se presară cu parmezan ras şi se dă la cuptor, la foc iute.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*