Spaghete alla carbonara – istoria reţetei dar şi preparare reţetă originală paste carbonara. Un articol util dar şi interesant pentru că venim cu informaţii despre istoria pastelor carbonara. Am mai abordat reţeta pentru paste carbonara pe blogul nostru. Revenim însă şi cu aceste informaţii interesante despre istoria acestei minunate reţete. Un deliciu care s-a impus în bucătăria italiană. Amintim că reţeta de spaghete carbonara a fost importată în toate ţările occidentale. Reţeta pentru pastele carbonara este atestată pentru prima dată în 1950, când a fost descrisă în ziarul italian La Stampa ca o farfurie căutată de ofițerii americani după eliberarea aliaților din Roma, în 1944.
Istorie reţetă originală paste carbonara
Ca și în multe rețete, originea pastelor carbonara și numele acestui produs gastronomic sunt obscure. Paste alla carbonara reprezintă o reţetă înregistrată înainte de al doilea război mondial. În special, este absentă din catalogul de Ada Boni, din 1930, La Cucina Romana.
Reţeta de paste carbonara face parte dintr-o familie de feluri de mâncare care implică paste făinoase cu șuncă, brânză și piper, cum ar fi spaghetele „alla gricia”. Reţeta originală pentru paste carbonara este, într-adevăr,foarte asemănător cu pastele italiene cacio e uova, îmbrăcate cu untură topită și ouă amestecate și brânză.
Spaghete alla carbonara – istoria reţetei
Există numeroase teorii cu privire la originea numelui, care poate fi mai recent decât reţeta în sine. Deoarece numele este derivat din carbonaro (cuvântul italian pentru arzător de cărbune), unii cred că felul de mâncare a fost făcut pentru prima oară ca o masă consistentă pentru lucrătorii italieni de cărbune. În unele regiuni ale Statelor Unite, etimologia a dat naștere la termenul „spaghetepentru un miner de cărbune”. S-a sugerat chiar că a fost creat ca un tribut adus Carbonarilor („cărbunelii”), o societate secretă proeminentă în fazele timpurii, reprimată în demnersul istoric al unificării italiene. Pare mult mai probabil ca este o farfurie urbana de la Roma, desi nu are nimic de-a face cu restaurantul roman cu acelasi nume.
Reţetă originală paste carbonara
- Kaizerul (sunca) se prajeste in tigaie cu 4-5 linguri ulei de floarea soarelui. Între timp se fierb pastele (respectand timpul de pe ambalaj – daca nu devin rascoapte).
- Se bat galbenusurile cu albusul, sarea, piperul si jumatate din cantitatea de branza (parmigiano sau cascaval).
- Pastele se scurg bine, se lasa in oala dar nu pe foc, se adauga kaizerul prajit (tinut pe flacara pentru a nu se răci), ouale batute si restul de cascaval. Se amesteca bine fara a mai fi puse la foc.
- Aveti incredere, sunt excelente, iar daca pastele sunt fierbinti la fel ca si compozitia din tigaie, ouale se coc atat cat trebuie. Imediat dupa preparare, cu un pahar de vin rosu!
Reţeta originală paste carbonara
Reţeta originală paste carbonara: inventată în secolul trecut. Rețeta nu este legată de un anumit tip de brânză sau de un tip anume de paste făinoase. Brânza este, de obicei, Pecorino Romano. Spaghetele sunt pastele obișnuite, cu toate acestea, fettuccine, rigatoni, linguine sau bucatini sunt de asemenea folosite. Fie guanciale, fie pancetta pot fi folosite. Un alt înlocuitor comun în afara Italiei este lardoanele de șuncă afumată. Aşadar kaizerul pe care îl folosim în România are note specifice în Italia.
Reteta paste carbonara originală
Pastele se prepară în apă fiartă cu sare adăugată moderat. Guanciale (carne crud-afumată) este prajit pe tigaie fără ulei (grăsimea guanciale se va comporta la fel ca și uleiul de măsline și îl va împiedica să devină prea crocantă). Un amestec de ouă crude, pecorino (brânză) ras (sau un amestec de pecorino și parmezan). O cantitate bună de piper negru măcinat este combinată cu pastele fierbinți departe de căldură suplimentară directă pentru a evita coagularea oului, fie în recipientul de paste, fie în o farfurie de servire.
Se adaugă guanciale (fâşii de kaizer) prajite, iar amestecul este „aruncat” în compoziie, creând un sos cremos.
Ce este guanciale din pastele carbonara
Guanciale este carnea crud-afumată este cea mai frecvent utilizată pentru feluri de mâncare din Italia, dar pancetta este de asemenea folosită, iar în țările vorbitoare de limba engleză, kaizerul este adesea utilizat ca înlocuitor. Brânza obișnuită este Pecorino Romano sau, ocazional, parmezan. Rețetele diferă în ceea ce privește utilizarea ouălor: unii folosesc întregul ou, alții numai gălbenușul, alții un amestec -funcţie de preferinţe şi bucătării.
Pastele carbonara de la legendă la realitate
Paste alla carbonara reprezintă o reţetă înregistrată înainte de al doilea război mondial. În special, este absentă din catalogul de la Ada Boni’s 1930 La Cucina Romana. Reţeta pentru pastele carbonara este atestată pentru prima dată în 1950, când a fost descrisă în ziarul italian La Stampa ca o farfurie căutată de ofițerii americani după eliberarea aliaților din Roma, în 1944.
Pastele carbonara au fost fost descrise ca o mâncare romană, din perioada în care când mulți italieni mâncau ouă și bacon furnizate de trupe din Statele Unite. Reţeta pentru paste carbonara a fost inclusă în cartea de bucate italiană a lui Elizabeth David, o carte de bucate în limba engleză publicată în Marea Britanie în 1954.