Dicţionar Leacuri bătrâneşti Baba Vanga

HEMORAGIE (abundentă şi de lungă durată la femei)

Se bat bine şase albuşuri de ou, proaspete, se amestecă împreună cu o jumătate linguriţă sare de lămâie şi se bea. Dacă este necesar, tratamentul se va repeta.

HEMORAGIE (la copii)

Se   ia   pământ  de  muşuroi,  se  opăreşte   cu   apă fiartă şi se ţine copilul deasupra aburilor.

HEMOROIZI

Se ia o căpățână de Rodul pământului, se spală, se şterge, se taie şi se pisează foarte fin. Se amestecă o lingură de făină cu o lingură din planta astfel pregătită, adăugându-se puţină apă. Se fac din acest preparat biluţe de mărimea unei pastile. Se beau, câte două astfel de pastile, în timpul mesei, de două ori pe zi.

HEMOROIZI (externi)

A)Se fierbe, într-o  cantitate  mai  mare   de   apă, planta   Piperul   bălţii   (Ardeiul   broaştei) – (Persicariahydropiper),   de   două   feluri,   respectiv   planta   cu frunze  late  şi  aceea  cu  frunze înguste şi  prelungi. Cu această apă se fac băi de şezut, într-un vas potrivit.

B)Se fierb, ca pentru gem, dar fără zahăr, fructe de Soc  negru (Sambucus nigra).  Se  ia  zilnic,   din acest preparat, câte o lingură, înainte de masă.

HEMOROIZI (externi)

Se fierbe, într-o cantitate mai mare de apă, Sugarel alb (Teucrium polium). Cu această apă bolnavul va face băi de şezut, într-un vas potrivit.

HEPATITĂ (la copii mici, născuţi vara)

Se fierbe, într-o cantitate mai mare de apă, planta Cuscută (Cuscuta europaea). După ce se răcoreşte, apa se toarnă pe tot corpul copilului.

HIPERTENSIUNE

Se pune, pe fundul unui pahar de apă, o lingură de mălai. Se toarnă peste el apă fiartă, până la umplerea paharului şi se lasă astfel timp de o noapte. Dimineaţa se bea această apă pe stomacul gol, având grijă să nu se tulbure mălaiul, depus pe fundul paharului.

Reţete practice Baba Vanga

ICTER (gălbenare)

Se amestecă sucul de la o lămâie cu o linguriţă de bicarbonat. Se bea, trei dimineţi la rând, pe stomacul gol.

IMUNIZARE (protecţia sistemului imunitar)

O dată pe lună se va turna, pe tot corpul, apa în care s-a fiert Cimbru (Thymus).

INFECŢIE (la unghia unui deget al mâinii)

Se ia un ardei iute, i se scoate codiţa, se curăţă de seminţe şi se umple cu ţuică tare. Se introduce degetul bolnav în ea, având grijă ca în ardei să rămînă puţină ţuică. Se fixează cu un bandaj şi se ţine astfel o noapte.

Deoarece acest tratament este greu de suportat din cauza durerilor, se va păstra bandajul doar atât timp cit bolnavul îl poate tolera. După acest tratament infecţia dispare şi bolnavul se va însănătoşi rapid.

INFLAMAŢIE (a nervului facial)

Se sterilizează un ac metalic, ţinîndu-l pe jăratec. Apoi se înţeapă uşor cu el pielea feţei, mai întâi zona sănătoasă, apoi cea bolnavă. Arsurile uşoare cauzate pielii vor dispărea cu repeziciune, fără să lase urme.

INFLAMAŢIE (a picioarelor)

Se prepară comprese dintr-un amestec de ceară, ulei de măsline şi apă şi se aplică pe zonele dureroase

IRITAŢII  (ale pielii feţei)

Se aplică pe locurile afectate Muşchi de piatră (creşte pe pietrele din apele curgătoare) (Cetraria islandica).

INSOMNIE

Cel  suferind  va  dormi   pe  o  pernă   umplută   cu fin de pădure.

Bolnavul va  lua  seara, înainte de culcare, o  lingură de miere.

INSOMNIE (la copii)

Se pune la fiert, într-un vas mare, cu multă apă, un kilogram de nisip de râu. După ce apa s-a răcit  se  va   turna   pe  tot  corpul   copilului.

INSOMNIE (la copii)

Copilul bolnav va fi învelit într-o pânză umezită cu rouă dimineţii. Astfel învelit va sta culcat în pat, până ce pânza se va usca pe el.

INTERTRIGO (la copii şi adulţi)

Se pisează fin lemn de stejar mâncat de carii. După ce se spală bine locul afectat se pudrează cu pulberea obţinută.

INTOXICAŢIE (cauzată de substanţe chimice)

Bolnavul va ţine seara, înainte de culcare, picioarele în apă caldă.

INTOXICAŢIE (cu peşte)

Se amestecă într-un pahar cu apă o lingură de mastică şi se bea fără întârziere.

ISTERIE

Se ţine într-un vas cu apă, timp de o noapte, planta Oriaya grandiflora (plantă medicinală al cărui corespondent popular nu l-am putut depista. Este o plantă care creşte în fânețe uscate, având o inflorescenţă de culoare albă.

Denumirea ştiinţifică provine de la numele medicului şi botanistului Orly). In ziua următoare planta se fierbe în apa în care a stat peste noapte şi, după ce se răceşte, se toarnă pe tot corpul bolnavului.

ISTERIE (imunizare)

O dată pe lună se toarnă pe tot corpul apa în care  s-a   fiert  Cimbru   sălbatic  (Thymus  serpyllum).

ÎNTINDERE MUSCULARĂ (la mâna)

Se fierbe apă într-un vas mare şi se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu. După ce apa se răceşte puţin se introduce mâna în vas până la umăr. Baia se repetă de câteva ori. Nu se strecoară apa.

ÎNŢEPĂTURI DE INSECTE

Se freacă locul afectat cu frunze de Soc negru (Sambucus nigra).

Pentru literele L-M alre dicţionarului de leacuri BABA VANGA consultaţi următoarea pagină:

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*