Leacuri populare din cartofi folosite în medicina populară românescă. Cartoful este util diabeticilor, obezilor, aliment de balast, care înlesneşte funcţiile intestinale, antiulceros, cicatrizant, topic emolient, calmant şi cicatrizant al mucoasei digestive, antispasmodic.
Afecţiuni în care se foloseşte cartoful
Cartoful se foloseşte în următoarele afecţiuni: abcese, acidoză, afecţiuni digestive şi ale ficatului, arsuri, artritism, blocaj urinar, constipaţie, crampe, crăpături ale pielii, demineralizare. Cartoful se mai foloseşte în dezechilibre ale nutriţiei, diabet, dispepsii, dureri migrenoase, edem în insuficienţa renală, erizipel, erupţii ale pielii.
Alte recomandări pentru folosirea cartofului: flegmoane, furuncule, gastrită, glicozurie, hemoroizi, hepatism, insomnie, intestine lezate, litiază în special renală, nevralgii. Se adaugă la această listă: obezitate, panariţiu, plăgi atone, reumatism, sciatică, scorbut, tuse nervoasă, ulcer gastric şi duodenal, ulcere varicoase.
Prepararea cartofului în scopuri terapeutice
- Tinctură curată 20 picături în puţină de 3 ori pe zi înainte, în timpul mesei sau după mese (doza poate fi ridicată la 40 picături, vreme de câteva zile dacă efectele nu sunt suficiente.
- Se rade cartoful crud şi se pune într-un borcan cu capac. (se poate folosi şi numai sucul filtrat).
- Se pune apoi alcool de 70° cât să treacă cu un deget peste pasta aceasta. Se ţine timp de 15 zile agitând des la temperatura camerei. Se filtrează apoi bine şi se poate folosi. În cazul sucului de cartofi este suficient să stea doar 8 zile.
- Suc de cartofi crud: ½ pahar de 4 ori pe zi timp de 1 lună în ulcere, diabet, etc. Se poate adăuga miere, suc de morcovi sau de lămâie. O jumătate de pahar pentru celelalte afecţiuni de 2 ori pe zi.
- Contra paraziţilor intestinali: se va mânca seara timp de 3 zile consecutiv exclusiv salată de cartofi amestecată cu 60 g de ulei de nucă.
Leacuri cu cartofi uz extern
-Cartof ras în cataplasme crud sau fiert.
-În cataplasme raşi cruzi în arsuri, degerături, crăpături. Plăgi atone, ulcere, edeme ale pleoapelor. Se poate adăuga ulei de măsline.