Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Reţete pentru ştiucă umplută

Două reţete pentru ştiucă umplută: ştiucă umplută fiartă şi ştiucă umplută la cuptor. Ştiuca umplută fiartă se serveşte rece în timp ce ştiuca umplută la cuptor se serveşte caldă, cu lămâie. Ştiuca este peştele cel mai râvnit de către pescarii iubitori de spinning şi nu numai. Perioada optimă pentru pescuitul ştiucii este toamna, când puietul se retrage la iernat şi brădişul a căzut pe fundul apei. De altfel, pescarii profesionişti spun că octombrie este luna în care pot prinde adevăratele capturi.

Reţete pentru ştiucă umplută fiartă şi pentru ştiucă umplută la cuptor sunt propuse de Lady’s Blog şi inspirată din reţetele publicate de cunoscuta Sanda Marin. Pe lângă faptul ca are o mulțime de vitamine si minerale prețioase pentru sănătatea organismului, carnea de ştiucă şi în general carne de peşte s-a dovedit benefica pentru inima si arterele noastre. Oamenii de știința au calculat ca pestele, consumat de doua-patru ori pe săptămâna, re­­du­­ce cu 30% riscul apariției unei boli de inima.

Secretul cărnii de peşte este acidul gras Omega-3, care normalizează ritmul bătăilor inimii, scade nivelul colesterolului din sânge si previne depunerea grăsimii pe pereții arterelor. Tot datorita miraculosului Omega-3, persoanele care consuma frecvent peste sunt expuse mai puțin riscului de a face depresie.

Reţetă ştiucă umplută fiartă

O ştiucă de 1 kg, o felie de pâine, 1 lingură de lapte, 1/2 ceaşcă ulei, 2 ouă, foi de pătrunjel, sare, piper. 1 morcov, 1 ceapă, 4 cartofi mijlocii, 2 l apă.

Se curăţă ştiuca. Se scoate pielea cu atenţie ca să rămână întreagă. Cine este îndemânatic face o simplă tăietură pe burtă, apoi cu ajutorul unui cuţit mic şi nu prea tăios, începe să desfacă pielea, astfel încât la sfârşit pielea rămâne prinsă numai de cap. Se poate însă tăia de la început capul, apoi se desprinde pielea la gât şi se scoate de pe peşte ca o mănuşă întoarsă pe dos. Se spală, se freacă cu puţină sare şi se lasă la o parte.

Se desface carnea de pe oase, se trece prin maşina de tocat, împreună cu miezul de la o felie de pâine muiat în lapte şi stors. Se freacă totul bine cu ulei, se adaugă ouăle, pătrunjel tocat, piper şi puţină sare. Se umple pielea de ştiucă bine stoarsă de apă. Se dă forma peştelui, se coase pe unde s-a umplut şi se aşază la loc. Se pune într-o cratiţă lungă la fiert, cu apă şi sare, zavat şi cartofi şi toate oasele care s-au scos din peşte. Se lasă să fiarbă. Se aşază în farfurie şi se toarnă deasupra puţină zeamă strecurată. Împrejur se pun cartofii şi morcovii fierţi. Ştiuca umplută fiartă se serveşte rece, cu lămâie, sau caldă cu unt sau cu sos de roşii.

Reţetă ştiucă umplută la cuptor

Aceleaşi cantităţi ca mai sus, în plus 2 linguri de unt.

Se pregăteşte peştele şi umplutura la fel ca mai sus. După ce se umple, se pune untul într-o cratiţă lungă, se aşază peştele şi se dă la cuptor. Se unge din când în când cu untul din cratiţă. Ştiuca umplută la cuptor serveşte caldă, cu lămâie.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*