3 reţete pentru peşte la cuptor

Reţete pentru peşte la cuptor, peşte la cuptor cu macaroane şi peşte la cuptor cu ciuperci. Cele trei reţete pentru prepararea peştelui la cuptor poartă semnătura Sanda Marin. Reţetele pentru peşte la cuptor, peşte la cuptor cu macaroane şi peşte la cuptor cu ciuperci sunt de dificultate medie.

Reţete pentru peşte la cuptor, peşte la cuptor cu macaroane şi peşte la cuptor cu ciuperci propuse de Blogul Doamnelor şi inspirate din cunoscuta carte de bucate Sanda Marin. Carnea de peşte reprezintă o sursa importanta de proteine (100 gr. de șalău = 20 gr. proteine), calciu (asigura sănătatea sistemului osos), acizi grași omega 3 (care nu pot fi produși in organism si sunt indicați cu precădere persoanelor cu boli cardiovasculare si autoimune), fosfor, potasiu, magneziu (fortifică sistemul imunitar), fier (previne anemia), conținând totodată vitamina C si întregul complex de vitamina B care contribuie la menținerea sănătății sistemului nervos, a ficatului si a tractului gastro-intestinal.

Cum verificăm prospeţimea peştelui

Testul prospeţimii este simplu de făcut. Este un test valabil pentru orice specie de peşte. Dacă apăsaţi peştele cu degetul, iar zona apăsată nu revine la forma iniţială câteva secunde, este primul semn că peştele nu este proaspăt. Peştele proaspăt este elastic şi nu se deformează. Dacă este alterat, carnea lui este moale ca plastilina şi, la apăsare, apare o denivelare. Cel mai bine este să-l verificaţi pe abdomen.

Alte criterii pentru a stabili dacă un peşte este proaspăt: trebuie să aibă ochii limpezi (nu înfundaţi), branhiile roşii şi carnea tare. Solzii peştelui care nu este proaspăt, dar e congelat au o nuanţă albăstruie, ternă şi, dacă peştele respectiv a apucat să se şi usuce înainte, sunt foarte greu de desprins sau de smuls din piele.

Reţetă peşte la cuptor

1,500 kg peşte, 1 lingură făină, 1 lingură unt,  2 ceşti zeamă, 2 linguri brânză rasă, sare.

Se întrebuinţează orice fel de peşte fiert, căruia i s-au scos cu atenţie oasele şi pieliţa. Dacă peştele a rămas de la masă şi s-a răcit în farfurie, se pune în apa în care a fiert şi se ţine pe marginea maşinii până se încălzeşte. Se scurge bine de apă şi cât este încă fierbinte se curăţă de oase şi de piele.

Se face un sos alb cu o lingură de făină, una de unt şi zeama în care a fiert peştele. Se adaugă în sos două linguri de brânză rasă. Se aşază peştele într-o formă rezistentă la foc, se toarnă deasupra sosul, se presară cu brânză rasă şi puţin unt proaspăt. Se dă la cuptor, la foc iute. Peştele la cuptor este gata îndată ce prinde culoare.

Reţetă peşte la cuptor cu macaroane

500 g peşte, 300 g macaroane, 1/2 lingură făină, 1 lingură unt, 2 ceşti lapte, 1 lingură brânză rasă, unt proaspăt cât o nucă.

Se întrebuinţează resturi de orice peşte fiert, căruia i s-au scos oasele şi pielea.Se fierb macaroanele în apă cu sare. Se face un rântaş din făină şi unt. Se stinge cu lapte sau cu zeama în care a fiert peştele. Se lasă câteva minute să fiarbă.

Într-o farfurie rezistentă la foc se pun câteva linguriţe de sos. Se aşază apoi bucăţile de peşte şi din nou câteva linguriţe de sos. Deasupra se întind macaroanele bine scurse, se toarnă restul de sos şi se presară brânza rasă şi câteva, bucăţele de unt. Se dă la cuptor. Peştele la cuptor cu macaroane este gata când s-a rumenit deasupra.

Reţetă peşte la cuptor cu ciuperci

1 kg peşte, zarzavat de supă, 500 g ciupercî, 2 linguri unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă smântână sau lapte, 100 g brânză rasă.

Se fierbe în apă cu sare şi zarzavat, morun, nisetru sau păstrugă. După ce s-a răcorit, se taie bucăţi mici. Se curăţă  ciupercile, se taie felii nu prea subţiri şi se înăbuşă cu o lingură de unt şi sare. Se face un rântaş dintr-o lingură de unt şi o lingură de făină, şi se stinge cu o ceaşcă de smântână sau cu lapte. Separat se pregăteşte brânza rasă (sau caşcaval). Se unge o formă rezistentă la foc cu unt. Peştele pregătit la cuptor se aşază alternând, rânduri de peşte, ciuperci, sos, brânză. Ultimul rând trebuie să fie de sos; se presară brânza, se dă la cuptor să se rumenească.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*