Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Şobolanii se ajută între ei în schimbul favorurilor

Organizarea „socială” a şobolanilor îi impresionează de ani buni pe oamenii de ştiinţă. De la organizarea în cuiburi a şobolanilor, pe grupe de activităţi şi până la sacrificiul celor în vârstă şi bolnavi pentru a salva colonia. De la organizarea „creşelor” în interiorul galeriilor şi până la supravieţuirea în cele mai grele condiţii. Toate acestea au impresionat la şobolani. Cu toate că mulţi oameni îi privesc cu dezgust, şobolanii oferă noi informaţii care dovedesc spiritul lor practic şi organizaţional. Cum altfel ar fi printre speciile cele mai longevive de pe planetă? Şobolani au fost pe toate caravelele şi navele care au străbătut oceanele şi se spune că au ajuns chiar şi la bordul rachetelor spaţiale.

Şobolanii nu sunt doar foarte vechi pe acest pământ, ci sunt şi foarte mulţi. Aceştia au apărut pe pământ acum 48 milioane ani, înainte de omenire şi, în medie, fiecarui locuitor al planetei îi revine 2 şobolani. Iată însă că oamenii de ştiinţă au făcut noi descoperiri despre modul de organizare a şobolanilor. Informaţii ce arată că se organizează şi acţionează similar cu oamenii.

Şobolanii se ajută între ei în schimbul favorurilor

Şobolanii se ajută între ei în schimbul favorurilor, în mod similar oamenilor, conform unui studiu realizat recent în Scoţia. Cercetătorii au descoperit că şobolanii obişnuiesc să îngrijească mai des blana semenilor lor care le oferă hrană decât pe cea a altor rozătoare care au refuzat să ajute. În schimb, şobolanii cărora le este curăţată blana oferă mai multă hrană celor care îi ajută. Este vorba de şobolanul norvegian (Rattus norvegicus), potrivit site-ului specializat cell.com.

”Am descoperit că şobolanii fac schimb de aceste două servicii, conform regulilor deciziei de reciprocitate directă – ‘te ajut pentru că m-ai ajutat”’, a explicat doctor Manon Schweinfurth din cadrul Universităţii Saint Andrews din Scoţia. ”Acest rezultat indică faptul că schimbul reciproc întâlnit la vieţuitoarele non-umane ar putea fi mult mai răspândit decât se credea până în prezent. Practica nu se limitează la speciile cu creier mare care au capacităţi cognitive avansate”, a adăugat acesta.

Studiu comportament şobolani

Oamenii de ştiinţă au administrat apă sărată pe ceafa unui şobolan – un loc în care acesta poate ajunge cu dificultate – pentru a creea o situaţie în care animalul are nevoie de ajutor. Pentru a induce aprovizionarea cu hrană, rozătoarelor li s-a oferit posibilitatea de a oferi alimente semenilor. Apoi, şobolanii au avut ocazia de a întoarce favoarea, fie prin curăţarea partenerului care le-a furnizat hrană, fie prin oferirea de alimente celor care au avut grijă de ei.

Oamenii de ştiinţă au presupus că pentru astfel de procese de cooperare sunt necesare abilităţi cognitive superioare, mai ales atunci când sunt oferite sub formă de troc lucruri diferite, scrie nature.com. Mai multe studii desfăşurate până în prezent au sugerat existenţa schimburilor de bunuri diferite, însă până în prezent acest lucru nu fusese confirmat în cadrul testelor.

Cercetarea efectuată pe şobolani din specia Rattus norvegicus a fost publicată în ediţia din februarie a jurnalului Current Biology, citat de cell.com.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*