Reţete din raci

Trei reţete din raci. Reţete cu raci pentru raci fierţi, pilaf de raci sau scordolea de raci. Consumul de raci are numeroase beneficii. Racii au numeroase proprități nutritive, motiv pentru care sunt recomandați pentru consum. Racii conțin 99% proteine, în timp ce doar 1% reprezintă grăsimi.
Așadar,100 de grame de raci conțin 16 grame de proteine și 1 gram de grăsimini,din care 2% saturate,2% monosaturate si 3% polinesaturate. Consumul de raci aduce beneficii considerabile. Printre aceste sunt prevenirea astmului, cancerului, atacurilor cerebrale sau bolilor cardiovasculare.

Reţete din raci propuse de Blogul Doamnelor. Reţete cu raci inspirate din cartea de bucate semnată de cunoscuta Sanda Marin.

Raci fierţi

18 raci, apă cât să-i cuprindă, sare, câţiva căţei de usturoi, o frunză de dafin, puţine condimente.

Se controlează ca toţi racii care trebuie pregătiţi să fie vii. Se fierbe atâta apă într-o oală cât să acopere racii, nu mai mult. La patru litri de apă se pune o lingură plină de sare; în orice caz, apa se gustă deoarece ea trebuie să fie mai sărată decât se cere la gust. Se pun câţiva căţei de usturoi şi, după gust, puţine condimente, adică o frunză de dafin şi un fir de pătrunjel, iar cine doreşte, zarzavat de supă şi ceapă.

Se fierb racii la foc iute. Când zeama clocoteşte, se aruncă înăuntru racii, bine spălaţi în mai multe ape şi scurşi, şi câteva boabe de piper. Se ţin pe foc încă cinci minute, nu mai mult, socotite din momentul când au dat în clocot. Se lasă să se răcească în apa lor. Se aşază frumos pe o farfurie, se pun împrejur frunze de pătrunjel. Cine doreşte, poate să scoată maţul din gâturi când racii sunt încă vii, înainte de a-i fierbe.

Pilaf de raci

18 raci mijlocii, 3 l apă, 1 lingură sare, 3 căţei de usturoi, 6 linguri ulei, 1 ceaşcă mare de orez.

Se fierb racii în apă cu sare. După dorinţă se poate adăuga în apă zarzavat de supă şi ceapă. Când s-au răcorit, se curăţă de coajă, se scoate maţul din gâturi, iar acestea împreună cu labele sunt puse la o parte. De asemenea se pot lăsa la o parte câteva carapace care se umplu la sfârşit cu orez şi servesc drept garnitură. Se îndepărtează stomacul şi cele două pietre albe, când există, iar restul de coji se pisează bine în piuliţa de piatră. Se încing într-o cratiţă trei linguri de ulei, se pun cojile pisate şi când încep să se rumenească, se sting cu patru ceşti de zeamă în care au fiert racii. Se lasă să fiarbă bine. Se strecoară zeama printr-o sită fină.

Separat se încing trei linguri de ulei, se pune orezul ales şi spălat şi când începe să se rumenească, se adaugă două ceşti de zeamă în care au fiert cojile de raci. Se dă orezul la cuptor 20 — 30 minute şi nu se mai umblă cu lingura. Când este gata, se dă la o parte şi se amestecă cu labele şi cu o parte din gâturi. Se adaugă un praf de piper. Se aşază într-o formă de tablă, păstrând câteva linguri cu care se umplu carapacele. Se răstoarnă din formă pe farfurie şi se pun împrejur gâturile rămase şi carapacele umplute cu orez.

Scordolea de raci

18 raci mijlocii, 50 nuci, 1 felie de pâine, câţiva căţei de usturoi, 100 g ulei, 1 lingură oţet, sare.

Se fierb racii. Se curăţă nucile de coajă şi se pisează bine într-o piuliţă de piatră. Se adaugă o bucată de miez de pâine albă, muiat în apa în care au fiert racii şi bine stors, după gust, puţin usturoi pisat. Se freacă bine într-un castron, punând câte puţin ulei, până se face ca o cremă untoasă. Se adaugă sare şi oţet sau zeamă de lămâie. Se aşază pe farfurie şi se pun împrejur raci fierţi sau numai gâturile şi labele curățite.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*