Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Reţetă rasol din crap

Reţetă rasol din crap marca Sanda Marin. Reţeta pentru rasol de crap este de dificultate medie. Reţeta rasol din crap trebuie realizată cu crap proaspăt sau crap congelat. Crapul este unul dintre cei mai apreciați pești de apă dulce. Faptul că nu are oase, iar carnea lui gustoasa este plină de substanțe nutritive (vitamina B12, seleniu, proteine şi fosfor) îi determina pe amatorii de peşte sa prepare crapul in cele mai felurite moduri.

Reţeta rasol de crap propusă de Blogul Doamnelor este inspirată din cunoscuta carte de bucate semnată Sanda Marin.

Atunci când cumpăraţi sau procuraţi crapul trebuie să vă asiguraţi că seste proaspăt. Testul prospeţimii este simplu de făcut. Este un test valabil atât pentru crap cât şi pentru orice specie de peşte. Dacă apăsaţi peştele cu degetul, iar zona apăsată nu revine la forma iniţială câteva secunde, este primul semn că peştele nu este proaspăt. Peştele proaspăt este elastic şi nu se deformează. Dacă este alterat, carnea lui este moale ca plastilina şi, la apăsare, apare o denivelare. Cel mai bine este să-l verificaţi pe abdomen.

Alte criterii pentru a stabili dacă un peşte este proaspăt: trebuie să aibă ochii limpezi (nu înfundaţi), branhiile roşii şi carnea tare. Solzii peştelui care nu este proaspăt, dar e congelat au o nuanţă albăstruie, ternă şi, dacă peştele respectiv a apucat să se şi usuce înainte, sunt foarte greu de desprins sau de smuls din piele.

Reţeta pentru rasol din crap

1 crap cam de 1,5 kg, ceapă, zarzavat de supă, 1 păhărel de oţet, 2 l apă, 1 frunză de dafin, sare, 5 boabe piper.

Se curăţă peştele de solzi şi se scoate cu grijă osul amar de la cap, care amăreşte peştele la fiert. Se curăţă înăuntru şi se spală. În vasul special de fiert peştele, se fierb un morcov tăiat felii, o ceapă, o rădăcină subţire de pătrunjel,    câteva felii de cartofi, o frunză de dafin, sare şi câteva boabe de piper. Peştele capătă un gust deosebit dacă se adaugă la fiert oţet sau vin alb.

Înainte de a pune peştele la fiert, se opăreşte cu 4 — 5 linguri de oţet, ca să păstreze culoarea albăstruie a pieliţei. Acest oţet se poate adăuga apoi la fiert. După ce a fiert zarzavatul, se trage cratiţa la o parte, se aşază peştele pe grătarul vasului şi se lasă în apă. În momentul când se pune peştele la fiert, apa nu trebuie să mai fiarbă, deoarece dacă peştele este cuprins  brusc de o căldură prea mare, pielea se strânge şi carnea se desface.

Numai atunci când există o îndoială asupra  prospeţimei peştelui, acesta se pune la fiert direct în apă clocotită. Timpul cât se ţine peştele la fiert depinde de mărimea lui. Se cunoaşte dacă este gata atunci când, trăgând de o aripioară, se desprinde uşor.

Crapul rasol servit rece se lasă să se răcească în apă. Se scoate apoi cu grătarul, se aşază cu grijă pe o farfurie lungă, ca să nu se sfărâme, şi se garniseşte împrejur cu zarzavatul fiert şi cu frunze verzi de pătrunjel sau cu felii de lămâie. Se serveşte cu maioneză. Crapul rasol se poate servi şi cald cu unt.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*