Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Reţete cu jumări

Şase reţete cu jumări alese pe sprânceană. Cele mai bune reţete cu jumări din bucătăria românească. În acest articol vă prezentăm reţetele pentru jumări moldoveneşti (scrob), jumări cu slănină, jumări cu brânză, jumări cu ceapă dar şi pentru roşii umplute cu jumări. Sunt reţete pentru jumări inspirate din cunoscuta carte de bucate semnată Sanda Marin.

Reţete cu jumări ce pot fi preparate cu uşurinţă. Au un grad mic de dificultate. Jumările conţin grăsimi monosaturate, care sunt foarte sănătoase şi chiar necesare organismului. Acestea îţi protejează inima şi nu cresc nivelul colesterolului. Pentru că, ceea ce consumi este de fapt colagen concentrat din pielea porcului, jumările au o cantitate foarte mare de proteine care sunt benefice masei musculare şi oaselor. Aveţi grijă totuşi ca jumările să nu conţină pre multă sare.

Jumari moldoveneşti (scrob)

6 ouă, 1 lingură unt, 3 linguri lapte, sare.

Se topeşte untul într-o tigaie. Se bat ouăle într-un castron, se adaugă laptele şi sare cât trebuie. Se toarnă peste untul fierbinte şi se amestecă cu lingura la foc, până încep să se întărească.

Jumări cu slănină

6 ouă, 50 g slănină afumată (sau şuncă), 1/2 lingură unt, 3 linguri lapte, sare.

În tigaia în care se vor face jumările se pun bucăţele mici de slănină şi se lasă să se prăjească la foc potrivit. Separat se bat ouăle cu laptele, se adaugă sare (dacă slănina nu este prea sărată), se toamă peste slănina rumenită şi se amestecă pe foc până încep să se întărească. La fel se pot pregăti jumări cu şuncă tăiată mărunt.

Jumări cu brânză

6 ouă, 1 lingură unt, 3 linguri smântână, 2 linguri brânză rasă, 3 felii de pâine tăiate cuburi, sare.

Se bat ouăle cu smântână şi sare. Se toarnă în tigaia în care s-a înfierbântat untul. Se amestecă şi când încep să se prindă, se pune brânza rasă.

Se servesc cu garnitură de cuibuşoare de pâine prăjite în unt.

Jumări cu ceapă

6 ouă, 1 ceapă frumoasă, 1 lingură unt, 3 linguri lapte, sare.

Într-o tigaie se prăjeşte cu unt o ceapă tăiată în felii foarte subţiri, cu grijă, să nu se înnegrească. Deasupra se toarnă ouăle bătute cu lapte şi puţină sare. Se amestecă până sunt gata.

Jumări cu pătlăgele vinete şi roşii

4 roşii frumoase, 1 căţel de usturoi, 1 linguriţă zahăr, 6 ouă, 1 vânătă mijlocie, 1 lingură făină, 3 linguri lapte, 2 linguri unt, 1 lingură untură, sare.

Se curăţă de seminţe şi se scurg de apa lor câteva roşii mijlocii, bine coapte. Se pun într-o cratiţă cu unt, cu un căţel de usturoi sfărâmat, sare şi o bucăţică de zahăr. Se lasă să scadă la foc mic, o iumătate de oră. Se taie vânăta în felii subţiri de 1/2 cm, astfel încât să iasă 10 — 12 felii. Se fierb puţin în apă cu sare, şi se ţin sub teasc 20 de minute pentru ca apa din ele să se scurgă. Se dau apoi prin făină şi se prăjesc în untură. Trebuie pregătite în ultimul moment, altfel se moaie până sunt servite. Se face un scrob obişnuit din 6 ouă şi se aşază pe o farfurie de servit mai adâncă. La mijloc se face loc cu o lingură şi se toarnă sosul de roşii, iar de jur împrejur se pun vinetele prăjite.

Roşii umplute cu jumări

6 ouă, 6 roşii frumoase, 2 linguri unt, 3 linguri lapte, 1 lingură brânză rasă, sare.

Se pregătesc roşiile la fel ca la ochiuri în tomate. Separat se pregătesc jumările. Când roşiile încep să se moaie, se umplu fiecare cu jumări, iar pe deasupra se presară brânză rasă. Se dau o clipă la cuptor şi se servesc foarte fierbinţi.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*