Reţetă gulaş cu carne de vacă

Reţetă gulaş cu carne de vacă din bucătăria maghiară. De ce reţetă gulaş cu carne de vacă? Pentru că un gulaş de suces se realizează cu carne de vită. Este reţeta de bază pentru realizarea gulaşului. În limba română substantivul gulaș (în Transilvania și Maramureș este cunoscut și sub forma guiaș) este un împrumut din maghiară gulyás. În general, abordând această reţetă de gulaş, facem câteva precizări. Gulașul este o tocană care este preparată din carne de vită sau de vițel, cal, porc, miel sau oaie, sau combinate. La toate rețetele paprica (în Ungaria de multe ori și pastp de paprica) și ceapă, chiar și chimion și usturoi, joacă un rol esențial. Sunt utilizate ca ingrediente cartofi, varza, ciuperci și altele. Gulaș este, de asemenea, baza pentru clătitele maghiare Hortobágy.

Despre reţetă gulaş

Gulașul a apărut, în principiu, în întreaga Câmpie Panonică, de unde s-a răspândit ca specialitate culinară în multe țări. Gulașul vienez (Wiener Gulasch, în Austria, numit doar Rindsgulasch sau Saftgulasch), spre deosebire de originalul maghiar Pörkölt, provine de la începutul secolului al XIX-lea, când o unitate militară maghiară (Regimentul 39 Infanterie) a fost încartiruită la Viena.

Originile gulașului datează din Evul Mediu, când era pregătit de păstorul maghiar pe foc deschis, iar ardeiul nu era încă folosit ca ingredient. Gulașul era la acel timp o simplă supă de carne prăjită și ceapă.

Cel mai bine, gulașul, este gătit încet în cantități mari. Carnea animalelor tinere este mai puțin adecvată. Gulașul poate fi, de asemenea, preparat din carne mai tare și necesită puțină atenție la gătit. În Viena, gulașul este felul de mâncare clasic pentru han, dar care, cu toate acestea, poate fi găsit și în meniul multor restaurante de lux.

Ingrediente reţetă gulaş cu carne de vită

Aveţi nevoie de:

  • 500g carne de vaca (poate fi si de porc, dar cu cea de vaca gulasul este mai gustos),
  • 100 ml ulei,
  • 50 ml vin,
  • 5-6 catei de usturoi,
  • 5-6 cepe potrivite,
  • o lingurita de chimen,
  • 5-6 rosii zemoase (sau 50g pasta de tomate,
  • 6 ardei grasi (2 buc sa fie din cei rosii),
  • 100 g faina,
  • un ou,
  • 700g cartofi,
  • 50 g unt,
  • 1 legatura patrunjel,
  • 2 foi de dafin,
  • cimbru, piper, sare, boia de ardei, dupa gust.

Preparare reţetă gulaş cu carne de vacă

Cum procedezi: carnea se portioneaza, se spala, se scurge, se condimenteaza si se inabusa in ½ din cantitatea de ulei si putina apa.

Ceapa si ardeiul gras se curata, se spala si se tale marunt, apoi se inabusa in uleiul ramas cu adaos de apa. Se adauga sucul de rosii (sau pasta de tomate dizolvata in putina apa), boiaua, chimenul, foile de dafin si apa.

Se fierb componenteie cca 10 minute, se amesteca si se pun peste carne. Se fierb impreuna cca 60 minute.

Din faina, oua batute si sare, se framinta o coca care se lasa sa stea circa o ora. Din aceasta compozitie se formeaza galustele, cu lingura, se fierb in apa, se scurg, apoi se adauga la carne, impreuna cu usturoiul curatat si taiat marunt.

Se mai continua fierberea cca 10—15 minute. Spre sfirsit se adauga vinul, se potriveste gustul prin condimentare.

Cartofii se curata, se spala si se taie sferturi apoi se fierb in apa cu sare (natur). La servire se aseaza in farfurie: carnea, galustele, si cartofii cu verdeaja si unt.

Reţetă gulaş cu carne de vacă

Gulyáshús a fost declarat un fel de mâncare național maghiar la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar a fost consumat, la fel ca și paprica, care a ajuns în Europa după descoperirea Americii, numai de către agricultori. Cu toate acestea, Gulyáshús a fost folosit și de nobilime pentru a sprijini autonomia națională a Ungariei în Austro-Ungaria. Pe atunci nu existau cărți de bucate tipărite în limba maghiară. Prima rețetă de gulaș a apărut în 1819 într-o carte de bucate din Praga. Rețeta s-a răspândit rapid în afara Ungariei și nu s-a mai folosit doar carne de vită, ci și carne de porc, de oaie și de cal. În Austria a fost menționată pentru prima dată în 1827 o rețetă a Ungarisches Kolaschfleisch (gulaș maghiar) în cartea de bucate Großen Wiener Kochbuch scrisă de Anna Dorn. În edițiile ulterioare sunt descrise Ungarisches Gulyásfleisch.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*