Reţetă Makluba

Reţetă Makluba originală. Mod de preparare Maqluba. Reţete de mâncăruri palesiniene şi iordaniene. Maqluba (arabă: مقلوبة) este o mâncare tradițională palestiniană și iordaniană servită pe întreg teritoriul Levantului. Felul include carne, orez și legume prajite plasate într-o oală, care este apoi rotită cu susul în jos când este servită, de aici și numele maqluba, care se traduce literalmente ca fiind „cu capul în jos”.

Preparatul Makluba sau Maqluba are o istorie îndelungată. În cartea de bucate arabă din secolul al treisprezecelea, cunoscută sub numele de cartea de bucate din Bagdad, un capitol este dedicat mâncărurilor „prăjite, marinate și transformate”. Două dintre rețetele din cartea de bucae din Bagdad sunt numite maqluba, ceea ce înseamnă „cu capul în jos”. Deși nu seamănă cu această faimoasă preparare făcută în mod obișnuit în Siria, Palestina și Liban, fiind făcută mai ales cu carne, ouă și condimente, metoda de inversare a felului de mâncare gătită este aceeași.

Preparare Maqluba

Timp de preparare: 30 min. Dificultate de preparare medie.

Ingrediente Makluba:

carne de pui,
cartofi,
vinete,
conopida,
orez,
ceapa.

Mod de preparare Makluba:

Se pune la fiert carnea de pui si cind apa incepe sa fiarba se taie o ceapa solzi si se pune in oala; se lasa sa fiarba pina puiul este moale.

Separat, se taie cartofii rondele la fel si vinetele si impreuna cu conopida desfacuta in bucati se prajeste bine in ulei.

Cind sint toate gata, se ia o oala mai mare in care se pune in ordinea urmatoare: pe fundul oalei se pun cartofii, apoi carnea, un strat de orez, conopida si vinetele, iar orez. La urma se ia zeama in care a fiert puiul si se condimenteaza apoi se adauga peste ingrediente in oala, sa le acopere.

Cind este fiert orezul si nu mai este apa se stinge focul.

Makluba se serveste calda, cu iaurt si salata.

Despre Maqluba

Fiecare familie palestiniană are propriul mod de a pregăti Maqluba, ceea ce înseamnă „cu capul în jos” în arabă. Acest vas principal are numeroase variații în ingrediente, măsurători și tehnică. Metoda de bază este aceasta: un vas mare de gătit este stratificat cu carne sau pui, legume și orez; se gătește pe aragaz și se învârte cu capul în jos pe o tavă mare și se servește cu iaurt pe lateral.

 

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*