Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Reţetă pârjoale moldoveneşti

Reţetă pârjoale moldoveneşti marca Sanda Marin. O reţetă pentru pârjoale moldoveneşti specific bucătăriei româneşti. Merg de minune cu piure şi varză murată, iar reţeta este una uşoară, dacă se respectă întocmai paşii gătirii. Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar. Pârjoala este un fel de mâncare românească elaborată mai ales în Moldova din carne tocată. Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar, reţeta fiind dezvăluită de celebrul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. “Pârjoalele sunt nişte „găluşte“ din carne care ne arată, limpede şi maroniu pe alb (căci cu piure sunt mai bune decât orice) că, dacă sudul muntenesc şi balcanizat nu ne-ar fi impus, odată cu dialectu-i oficializat, şi cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodată bântuiţi de ideea falsă că toate ale gurii ne-au fost mestecate mai întâi de osmanlăi.

Reţetă pârjoale moldoveneşti propusă de Ladys Blog, inspirată din cartea de bucate Sanda Marin. Celebrele pârjoale moldoveneşti oferă un amestec de arome care impresionează orice gurmand. Reţeta pentru pârjoale moldoveneşti este de dificultate redus-medie.

Reţetă pârjoale moldoveneşti

750 g carne macră, 1 ceapă miilocie, o felie de pâine, 1 morcov, 1 cartof, 1 ou (sau o ligură de făină), sare, piper, verdeaţă tocată, 2 Iinguri pesmet, 100 g untură.

Reţeta pârjoale moldoveneşti se poate face din carne de vacă, de porc şi de miel. Se dă prin maşina de tocat carne macră mai grăsuţă. În cazul când carnea nu este de loc grasă, se adaugă, când se toacă prin mașină, o lingură bună de jumări rămase de la topitul unturii. Odată cu carnea, se dă prin maşină şi o ceapă tocată, prăjită în puţină untură, iar la sfârșit miezul de la o felie de pâine groasă cât două degete, muiată în apă şi stoarsă. Este bine ca tocătura să fie dată încă o dată prin maşină.

Pentru ca pârjoalele să fie mai fragede şi mai pufoase, se pot adăuga un morcov şi un cartof, curăţiţi şi daţi prin maşină odată cu carnea. Se adaugă un ou care poate fi înlocuit la nevoie cu o lingură de făină, apoi sare, un praf de piper, puţin pătrunjel sau mărar tocat fin. Se amestecă cu o lingură de lemn. Separat, pe un fund, se pregăteşte pesmetul. Se ia cu Iingura din tocătură, se fac cu mâna perişoare rotunde, care se tăvălesc în pesmet şi, se turtesc pe fund cu cuţitul, pentru a căpăta forma dorită, lunguiaţă sau rotundă. Se pune untura într-o tigaie la foc şi când este bine încinsă, se prăjesc pârjoalele moldoveneşti pe ambele părţi.

Reţetă pârjoale moldoveneşti publicată în prima ediţie a cărţii de bucate Sanda Marin.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*