Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Reţete musaca: cu cartofi, dovlecei, conopidă, tăiţei

Reţete pentru musaca. Reţete pentru musaca din cartofi, dovlecei, conopidă, tăiţei. Reţete pentru musaca inspirată din cartea de bucate a celebrei Sanda Marin. Fiecare reţetă de musaca este prezentată separat în acest articol. Dar reţeta pentru tocătură de musaca este aceeaşi. Şi este prezentată în reţeta de musaca de cartofi de mai jos.

Musacaua de cartofi este reţeta de bază. Folosiţi aceleaşi cantităţi pentru tocătura de carne şi pentru reţetele de musaca de dovlecei, de conopidă sau tăiţei.

Musaca de cartofi

400 grame cartofi, 750 g carne macră, 1 morcov, 1 cartof, 2 cepe, 1 ou, 2 linguri smântână, sare, piper, 4 linguri untură, 2 linguri făină, 1 Iingură pesmet, 4 roşii sau 1 lingură bulion, 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă.

Se poate pregăti cu cartofii cruzi sau fierţi. Cartofii cruzi se curăţă, se taie felii groase de un deget. Se prăjesc foarte puţin în untură, pe ambele părţi.

Se dă prin maşină carnea împreună cu morcovul şi cartoful crud. Se prăjeşte carnea şi ceapa tăiată mărunt cu o lingură de untură. După ce s-a răcorit puţin, se adaugă un ou, smântână, sare şi piper. Într-o cratiţă unsă cu untură şi presărată cu pesmet se aşază un rând de cartofi, un strat de carne, şi aşa mai departe, până se isprăvesc carnea şi cartofii.

Este de preferat ca ultimul strat să fie de cartofi. Deasupra se toarnă o ceaşcă de zeamă de carne cu o lingură de bulion de roşii, sau se prin câteva roşii tăiate felii. Se dă la cuptor să scadă. Când este gata, musacaua de cartofi se răstoarnă pe o farfurie. Pentru a economisi untura şi totodată pentru ca mâncarea să fie mai uşoară, se pot pregăti cartofii neprăjiţi în untură. Astfel, cartofii tăiaţi felii se prăjesc uşor, pe ambele părţi, direct pe plita potrivit de încinsă. Pe măsură ce se rumenesc, se pun într-un castron presărate cu puţină sare. Se acopăr şi se ţin să se aburească până ce se pregăteşte carnea pentru musaca. Se face apoi musacaua potrivit indicaţiilor de mai sus.

Musaca de dovlecei

3 dovlecei mijlocii; pentru tocătură şi pentru rest, aceleaşi cantităţi ca Ia “Musaca de cartofi”.

Se rad dovleceii de coajă. Se taie felii rotunde de grosimea degetului. Se sărează şi se lasă un sfert de oră să se scurgă de apă. Se usucă cu o cârpă, se dau în făină, se prăjesc în untură pe ambele părţi. Pentru rest se procedează la fel ca la musacaua de cartofi.

Musaca de conopidă

1 conopidă frumoasă, 500 g carne macră, 1 ceapă, 3 linguri unt sau untură, 1 ou, sare, piper, 2 linguri pesmet.

Se rup buchetele, fără cotoare, de la o conopidă frumoasă, se spală şi se fierb pe jumătate în apă cu sare. Se scurg de apă. Se dă carnea prin maşina de tocat. Se prăjeşte în unt sau în untură cu o ceapă tăiată mărunt. Se adaugă un praf de piper, sare şi un ou. Se unge o formă cu unt, se presară pesmet. Se aşază un rând de conopidă, împărţind astfel buchetele, încât stratul să fie cât mai egal. Se pune un rând de carne apoi alt rând de conopidă. Se presară pesmet, se adaugă o lingură de unt. Se dă la cuptor. Când este gata se răstoarnă.

Musaca de tăiţei

300 g tăiţei ( se prepară din 2 ouă, 300 g făină, apă cît cuprinde o coajă de ou, sare), 500 g carne macră, 1 ceapă mică, 3 linguri unt, sare, piper, 2 linguri pesmet.

Tocătura de carne se pregăteşte ca mai sus. Se pun tăiţeii la fiert în apă clocotită cu sare, se fierb nu prea mult, se răcoresc cu apă rece, se scurg bine şi se opăresc cu unt. Se unge forma cu unt, se presară pesmet şi apoi se aşază un rând de tăiţei, un rând de carne şi aşa mai departe. Deasupra se presară pesmet şi se mai pune puţin unt. Se dă la cuptor. Se răstoarnă. Musacaua de tăiţei se poate pregăti cu macaroane de casă sau cumpărate.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*