Ghid turistic Corfu

Ghid turistic Corfu: Obiective – Monumente

 Corfu, care este capitala insulei, este unul dintre cele mai minunate oraşe din Grecia, construit mai mult sau mai puţin în mijlocul secţiunii de vest al locului în care se afla anticul oraş Kerkyra. În antichitate, oraşul era uşor întins spre sud şi centrul său era Palaiopolis. O secţiune din anticele ziduri de fortificaţie încă mai supravieţuieşte în apropiere de cimitirul prezent. Antica acropolă se afla pe înălţimile Mon Repos şi Analipsis.

În afară de construcţiile de pe Mon Repos (fosta reşedinţă a guvernatorului englez şi mai târziu reşedinţa de vară a familiei regale greceşti) au fost relevate aici temple importante. Cel mai mare şi cel mai important dintre acestea era cel al Herei, datând din secolul VII î.Hr, din care există foarte multe părţi dispersate. Cel mai bine păstrat templu din Corfu este cel de la Karkadi, care îi era dedicat zeului Apollo şi datează din secolul VI î.Hr.

Un alt monument antic, dezgropat şi adus la lumină este cel de la Menekrates (circa 600 î.Hr), lângă care a fost descoperit un leu din perioada arhaică, păstrat în zilele noastre la Muzeul Arheologic din Corfu. În vecinătatea mănăstirii Sf. Teodor pot fi văzute ruinele anticului templu al lui Artemis, înfiinţat la începutul secolului VI î.Hr. Acesta era un templu pseudoperipteral[1], în stil doric şi bogat decorat. Pedimentul de vest, cea mai veche piatră dintr-un pediment care a supravieţuit în Grecia, cu reprezentările cu gorgone, se află în prezent expus în Muzeul de Arheologie.

Basilica Palaiopolis (Aghia Kerkyra)

Unul dintre cele mai magnifice monumente bizantine de pe insulă este basilica Palaiopolis (Aghia Kerkyra) în apropiere de intrarea spre Mon Repos. Datează din secolul V şi a fost construită pe locul unui templu din secolul V î.Hr. Porţiuni din mozaicul de pe podea fac parte din Colecţia de Artă Creştină găzduită în palat. De asemenea, de notat este biserica Sfinţilor Iason şi Sosipatros, datând din secolul XII. În Corfu se mai află un număr de biserici bizantine bine păstrate, incluzând-o pe cea a Sf. Spiridon, probabil cea mai cunoscută.

Basilica a fost construită spre sfârşitul secolului XVI pentru a înlocui o biserică timpurie de la Saroko, care a fost distrusă. Sf. Spiridon este patronul insulei şi relicvele acestuia sunt păstrate în această biserică.

Harta turistica insula Corfu

Alte biserici importante sunt cea a Fecioarei Spiliotissa (catedrală), construită în 1577 şi care conţine valoroase icoane, a Fecioarei Antivouniotissa (secolul XV), Sf. Nicolae ton Geronton (cel Bătrân, din secolul XVI), Pantocrator (cea de-a doua jumătate a secolului XVI). De asemenea, de interes sunt biserica Sfintei Treimi (secolul XVII), a Sfântului Ioan Botezătorul (secolul XVI), Fecioara ton Xenon (secolul XVIII), ca şi katholikonul mănăstirii Platytera (secolul XVIII).

În toate aceste biserici există importante picturi murale şi icoane. Aici se mai află de asemenea şi câteva biserici catolice, în oraşul Corfu: Sf. Iacob (catedrală), Sf. Francisc şi Fecioara din Tenedos.

Fortificaţiile veneţiene din oraşul Corfu

Fortificaţiile veneţiene din oraşul Corfu sunt cu adevărat impresionante, începute în secolul XV, întreţinute şi completate constant până la retragerea conducerii veneţiene. Ca o consecinţă a acestui fapt, oraşul s-a dezvoltat mai mult în interiorul spaţiului protejat şi acesta are clădiri cu mai multe etaje şi străzi înguste.

Pe o înălţime de pe coasta de est se afla chiar deja fortăreaţă când veneţienii au capturat insula şi o aşezare s-a dezvoltat şi în exteriorul zidurilor acesteia – Xopoli. Veneţienii au extins şi întărit apărarea cu ziduri şi bastioane, încercuind oraşul şi creând o nouă fortăreaţă, care a fost adăugată celei vechi. Accesul în interior se făcea prin porţi, dintre care cea mai impresionantă era cea a Sf. Nicolae. De asemenea impresionantă este Biserica Sf. Gheorghe, pe latura de sud a vechii fortăreţe (mijlocul secolului XIX).

Vechiul oraş Corfu, cu îngustele sale alei, promenade, pieţe, străzi cu magazine, conace, clădiri publice şi particulare, este unic. Cele mai impunătoare edificii sunt clădirea primăriei (iniţial porticul nobililor), reşedinţa episcopului catolic, cazarmele Grimani şi Spilia. Multe clădiri particulare, din secolele XVII şi XVIII, s-au păstrat nealterate, în forma lor originală.

Clădirile Corfu din secolul XIX

Clădirile din secolul XIX sunt de real interes, deoarece datează din perioadele conducerilor franceză şi britanică, în particular, Societatea de Inspecţie (Anagnostiki Etaireia), fondată în 1836, Cartierul General al Prefecturii (1840), construit pe locul unei clădiri mai vechi, în care s-a născut Ioan Kapodistria, Parlamentul Ionian şi Palatul Sfinţilor Mihail şi Gheorghe (1819), care a servit drepte reşedinţă pentru guvernatorul britanic şi, mai târziu, ca vilă de vară a familiei regale greceşti.

În zilele noastre, în interiorul acestei clădiri se află Arhivele insulei, Serviciul de Arheologie, Biblioteca Publică şi Muzeul de Artă Asiatică. Una dintre cele mai minunate secţiuni ale oraşului este promenada din faţa apei – Mouraya – de unde se poate avea o privelişte panoramică atât asupra vechiului, cât şi asupra noului oraş.

<< Pagini ghid turistic Corfu >>

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*