Din fericire nu este ultimul câine Corgi. Este vorba doar de ultimul câine din rasa Corgi al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Whisper, ultimul câine Corgi al Reginei Elisabeta a II-a, a decedat incheind o lungă dinastie de câini din rasa Corgi de la curtea regală britanică. Câinele aparţinea rasei Corgi de talie mică, preferata suveranei. Ştirea a fost difuzată de tabloidul Daily Mail. De altfel cotidianul britanic a urmărit ani la rând acest subiect.
Regina este „profund întristată” de dispariţia acestui companion fidel, care avea 12 ani şi pe care suverana britanică l-a adoptat în 2016 după moartea stăpânului său, Bill Fenwick, fost îngrijitor la Sandringham, una dintre proprietăţile familiei regale britanice, potrivit aceluiaşi tabloid.
Whisper era ultimul corgi care a rămas în posesia reginei Elisabeta a II-a după moartea lui Willow, la începutul acestui an, descendent al unei linii de câini corgi de a căror înmulţire s-a ocupat suverana britanică.
Câinii Reginei Elisabeta a II-a
Regina mai deţine în prezent doi câini, Vulcan şi Candy, exemplare din rasa dorgi, o încrucişare între corgi şi teckel (dachshund). În 2015, presa britanică a relatat că regina a nu va mai înmulţi câini corgi din dorinţa ca aceştia să nu rămână orfani după decesul ei.
Rasa corgi a apărut pentru prima oară în familia regală în anii 1930. Regina Elisabeta a II-a a înmulţit mai multe generaţii după Susan, primul său corgi, primit în dar cu ocazia împlinirii vârstei de 18 ani, în 1944. Câinii reginei obişnuiau să se plimbe nestingheriţi în Palatul Buckingham. Mai mulţi dintre ei au fost imortalizaţi alături de suverana britanică în fotografii şi tablouri oficiale.
Familia de Corgi Regali
Willow, penultimul descendent familiei de corgi regali, a decedat în luna aprilie. El avea aproape 15 ani, suferea de cancer şi a fost eutanasiat la Castelul Windsor. Willow a fost cel de-al 14-lea urmaş al lui Susan, câinele primit în dar de prinţesa Elisabeta cu ocazia împlinirii vârstei de 18 ani, în 1944.
Willow a apărut în celebrul videoclip din 2012 cu James Bond în care regina apare cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra. În aces, câinele şi alţi doi corgi, Monty şi Holly, îl întâmpină pe agentul secret 007, interpretat de Daniel Craig, în timp ce acesta soseşte la palat pentru a-i fi încredinţată o misiune din partea reginei. Monty, care avea atunci 13 ani, a decedat câteva luni mai târziu. Holly a fost eutanasiată în octombrie 2016 în urma unei afecţiuni.
Prinţul Harry a dezvăluit anul trecut că Meghan Markle, logodnica lui la acea vreme, a reuşit să se facă plăcută „imediat” de câinii reginei. „Am fost lătrat în ultimii 33 de ani – ea a intrat, absolut nimic”, a descris prinţul întâlnirea dintre Meghan Markle şi patrupede. „Au stat pe picioarele mele în timpul ceaiului, a fost foarte drăguţ”, a povestit la rândul ei Meghan Markle.
Despre Rasa Corgi
Welsh Corgi Pembroke – aceasta este denumirea completă a rasei. Este o rasa cu de origine galica ca si Welsh Gorgi Cardigan cu care se aseamana foarte mult. A fost adus in Tara Galilor in anul 1107 de catre tesatorii flamanzi. Cainii adusi de tesatori erau inruditi cu cainii nordici Samojede si cu Elkhound care aveau aceeasi origine ca si cainii celtilor.
Este un caine de statura mica, bine legat, cu corpul destul de lung si picioarele scurte. Capul este lat si turtit intre urechi, cu bot usor conic, si seamana cu capul vulpii. Ochii sunt de marime medie, ovali, oblici, departati si inchisi la culoare. Urechile sunt de marime medie, cu varfurile usor rotunjite si usor ridicate. Are coada mica ca un ciot sau se nasc fara coada. Blana are un par de lungime medie, des si aspru. Poate avea culoarea roscat, bej, negru, cafeniu cu sau fara pete albe pe piept, gat si labe. Corgi este un caine energic, activ, curajos si inteligent, dar uneori destul de incapatanat. Muncitor si alert, se ataseaza de stapan, accepta si copiii daca nu il tachineaza. Nu este excesiv de suspicios cu strainii si poate manifesta tendinte de dominare fata de alti caini. Corgi a fost folosit mult timp la paza turmelor si al locuintei. Astazi este folosit mai mult ca un caine de companie si foarte rar la vanatoare.
Origini Pembroke Welsh Corgi
Pembroke Welsh Corgi este o rasa de caini in jurul careia circula multe teorii cu privire la perioada aparitiei sale si mai ales a originii. Multi experti cred ca rasa aceasta dateaza inca din secolul X. O teorie despre originea sa ar fi aceea ca stramosii acestei rase au fost adusi in Tara Galilor de catre flamanzi. O alta teorie ar sustine faptul ca aceasta rasa este descendenta din Valhund-ii Suedezi.
Cert este ca Pembroke Welsh Corgi este un caine dezvoltat in Tara Galilor unde a fost folosit pentru pazirea si ghidarea turmelor de animale vii si chiar pentru a fi companion omului. Exista similaritati evidente intre Pembroke si Cardigan Welsh Corgi, iar aceste rase chiar au fost incrucisate in trecut, dar cu toate acestea sunt diferite.
Au fost descoperite inregistrari care atesta ca rasa Corgi galez Pembroke exista in Marea Britanie cel putin inca din anul 920 dupa Cristos. Se presupune ca au fost adusi din Tara Galilor. Au fost foarte populari intre secolele 14 si 18. Rasa Corgi Pembroke a devenit rasa distincta in Marea Britanie in 1934.
Hrana Pembroke Corgi
Cîinelui Pembroke Corgi îi place sa mamance si are tendinta sa se ingrase daca este hranit cu prea multa mancare. Hrana in general trebuie sa fie bogata in vitamine si minerale. Nu uitati ca iarna trebuie sa ii suplimentati portia de hrana pentru ca animalul consuma mai multa energie pentru a se incalzi. Ratia de hrana zilnica trebuie impartita in cel putin doua mese, dimineata si seara. Dupa mese cainele trebuie lasat sa isi faca digestia 15-30 de minute apoi isi poate relua activitatea. Apa proaspata trebuie sa fie la discretie.
Important de reţinut: rasa Pembroke Corgi nu este una pretenţioasă. Nu este greu de crescut şi de îngrijit un câine Pembroke Corgi spre deosebire de alte rase mult mai dificile cum este câinele Chow-Chow.