Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Stanculescu a plecat cu multe secrete

Stanculescu a plecat in lumea de apoi ducand cu el foarte multe secrete. Informatii ce ar putea pune ordine nu doar in dosarul Revolutiei din 1989 dar si in legatura cu conturile secrete ale lui Nicolae Ceausescu dar si alte conturi detinute de Romania inainte de 1990 si dupa, in anii imediat urmatori. Viata politica de dupa 1989 ar fi putut fi modificata de declaratiile lui Stanculescu dar el a preferat sa tina tacerea in legatura cu tot ceea ce stia. Un personaj controversat, intre erou si tradator, intre criminal si agent secret.

Victor Atanaseie Stanculescu este cel care stia ce servicii secrete straine au fost implicate inainte si dupa dar si in timpul evenimentelor din decembrie 1989. Stanculescu a refuzat sa colaboreze cu prof univ dr Ioan Scurtu pentru clarificarea evenimentelor din decembrie 1989. Fostul general Victor Stanculescu sustine ca au fost elemente straine care au actionat pe teritoriul Romaniei fara a dori insa sa porecizeze clar despre ce este vorba. Cu siguranta ca a luat cu el in mormant multe informatii despre aceste interferari intre serviciile secrete straine – fie ele occidentale sau sovietice – si evenimentele din Romania.

9 casete de 90 de minute au fost inregistrate de Stanculescu inainte de a muri si au fost trimise in exteriorul tarii. Asa a declarat intr-un interviu acordat Antena3, declaratii din care reiese ca detinea extrem de multe informatii importante care au fost scoase din tara dar care urmeaza sa fie publicate dupa moartea lui. Din informatiile de pana acum, inregistrarile sunt la Viena, lasate prin testament de Stanculescu, persoana detinatoare avand posibilitatea si decizia de a publica informatiile integral, fara a fi filtrate, in exteriorul tarii. Fostul general nu a precizat cine a facut inregistrarile si nici cine este persoana misterioasa depozitara a informatiilor. Stanculescu nu a precizat clar ce contin casetele dar a sustinut ca a imprimat foarte multe informatii, inclusiv legate de Revolutia din 1989, Conturile lui Ceauseascu, dezvoltarile din interiorul Armatei dupa 1989, evolutiile din viata politica romaneasca dinainte si mai ales dupa 1990, valuta obtinuta de Romania prin diferite metode.

Victor Stanculescu, in interviul difuzat de Anena3, a facut precizari despre miliardele de dolari obtinute de regimul Ceausescu din comertul cu arme dar si cu alte produse. Romania a avut in conturi peste 9 miliarde de dolari despre care nu se stiu in rpezent foarte multe informatii. Una dintre metodele utilizate pentru a aduce bani in vistieria tarii era importul-exportul de armament cu URSS. Se exportau in URSS transportoare blindate – de exemplu – si se importau aronave MIG 21 care erau apoi exportate spre alte tari. Lansatoare de rachete (LAROM acum) erau exportate direct din industria romaneasca de aparare, la fel armamentul ce se monta pe elicoptere si avioane Soim (rachete aer-sol). Banii intrau in banca de Comert Exterior, intrau in Contrul Centralizat al Statului prin „Dunarea” si fondurile erau raportate lunar lui Ceasusescu. Schemele de motoare de la tancurile germane au fost utilizate pentru perfectionarea motoarelor tancurilor romanesti dar si pentru transportoarele blindate. O industrie de aparare extrem de dezvoltata, cu o cercetare de varf in domeniu.

Romania a fost activa in spionajul economic, mai declara Stanculescu in interviul de la Antena3 acordat lui Radu Tudor, cu implcare in zone extrem de importante inclusiv in exportul de tehnologie militara (tancul T72 in China prin Romania). Zona africana si nord-mediterneeana, in sud pana in Etiopia si Sudan, Irak si Orientul Mijlociu: interferente in zona de spionaj economic si militar. Piloti iranieni care s-au pregatit in Romania, cu absolvire a scolii de aviatie. O fabrica intreaga a fost construita pentru Irak (in Romania) pentru echipamente de protectie chimica si bacteriologica (costume, masti de gaze etc.). Stanculescu a obtinut direct 100 de miloane de dolari de la Saddam Husein pentru industria de aparare dar si pentru industria petroliera.

Yasser Arafat a primit un avion AN cadou de la Ceausescu, pregatit ca avion de protocol, informatie relevata de asemenea de Stanculescu in ultimul sau interviu.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*