Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Catatile dacice, inclusiv Sarmisegetuza, posibil scoase din lista UNESCO

Cele 6 cetati dacice din Muntii Orastiei, acceptate in patrimoniul UNESCO vor fi scoase din aceasta evidenta daca nu se fac demersuri pentru respectarea prevederilor organizatiei internationale. Ministerul Culturii trateaza cu indiferenta aceasta problema iar cetatile dacice continua sa fie nu doar in paragina ci sa reprezinte zone pentru aprovizionarea cu materiale de constructii pentru localnici.

Celebra cetate dacica Sarmisegetuza este intr-o perioada de decadere constanta iar autoritatile nu se se ingrijesc de situatia acestui sit arheologic cu toate ca UNESCO a alocat bani si are informatii ca s-au facut demersuri pentru reconstituirea si mentinerea cestor vestigii importante. Autoritatile din Romania, inclusiv Universitatea din Cluj, trateaza cu indiferenta decaderea si disparitia treptata a acestui sit arheologic. O situatie trista, cu impact pe viitor pentru ceea ce inseamna indentitatea nationala.

Autoritatile statului nu se implica, nu au timp si nu au fonduri pentru prezervarea vestigiilor arheologice dacice. Si asta nu este o situatie de azi sau de ieri, este ceva ce treneaza de ani de zile si va continua pe acelasi trend de „sustinere” a distrugerii cetatilor dacice din Muntii orastiei, cu accent cele protejate de UNESCO. 6 cetati dacice protejate de UNESCO isi vor pierde acest astatut daca Romania nu va face nimic pentru a-si proteja propriile valori istorice si arheologice.

 1. Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte, cod LMI HD-I-s-A-03190 – album foto, tur virtual și ilustrație video
2. Cetatea dacică de la Costeşti Cetăţuia, cod LMI HD-I-s-A-03178album foto, tur virtual și ilustrație video
3. Cetatea dacică de la Costeşti Blidaru, cod LMI HD-I-s-A-03181 – album foto
4. Cetatea dacică Luncani-Piatra Roşie, cod LMI HD-I-s-A-03200album foto
5. Cetatea dacică de la Băniţa, cod LMI HD-I-s-A-03156 album foto
6. Cetatea dacică de la Căpâlna, cod LMI AB-I-s-A-00020 album foto

Complexul fortificat, cunoscut sub numele generic de Cetatile dacice din Muntii Orastiei, este situat in sectorul central si vestic al unitatii geografice cu acelasi nume, concentrate in jurul Apei Orasului (raul Gradistei), ce izvoraste din masivul Godeanu si se varsa in raul Mures la Orastie. Raspandite de-a lungul numeroaselor vai ale masivului, dispuse pe platforme somitale, pe terase naturale sau artificiale, a caror altitudine variaza intre valorile de 500-950 m, gasim aici o serie de habitate, cele mai multe fortificate, cu caracteristici si forme de o unitate surprinzatoare, care domina drumurile de acces catre habitatul principal, Sarmizegetusa, de pe culmile Dealului Gradistea (o ramificatie a masivului Godeanu), aflat la 1200 m altitudine.

Daca nu se intreprinde ceva in scurt timp, valorile reprezentate de cele 6 cetati dacice din patrimoniul UNESCO de pe teritoriul Romaniei isi vor pierde acest statut. Dar, mai grav, este ca treptat, aceste vestigii vor disparea treptat si in urmatorii 5-10 ani nimic nu ne va mai aduce aminte ca marturie arheologica de trecutul nostru pur si bogat, de cetatile dacice.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*