Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Sabotii din plastic pot duce la cancer

6 din 10 modele testate de saboti din plastic contin materiale, un miros puternic si semne de contaminare cu produse chimice periculoase. 10 culori folosite pentru sabotii din plastic pot contine chimicale cancerigene care pot fi absorbite de piele. Televiziunea germana WDR a trimis zece modele de saboti din plastic de la diferiti producatori si la diferite preturi pentru a fi testate chimic in laborator. A fost un experiment pornit de la informatii despre componentele chimice utilizate la producerea acestor saboti.

Conform analizelor efectuate pe cele 10 perechi de saboti din plastic, inclusiv saboti din plastic de la firmele americane de prestigiu Crocs si Skechers, toate mostrele contineau substante cu probleme.

Potrivit raportului, cei care doresc sa poarte in continuare saboti din plastic sunt sfatuiti sa poarte ciorapi pentru a-si proteja sanatatea pentru ca toxinele periculoase (din sabotii de plastic) sunt absorbiti de piele atunci cand este in contact cu materialele din plastic. Practic: se recomanda sosetele pentru a evita contactul direct intre plasticul sabotilor si pielea piciorului. Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) ii mai avertizeaza pe consumatori sa evite cu precade sabotii din plastic cu un miros puternic si neplacut.

Substantele care provoaca in mod explicit probleme sunt asa numitii hidrocarboni aromatici polycyclici (PAHs) care au fost identificati ca find cancerigeni, mutageni si tetratogenici.

Dintre incaltarile analizate in laborator au fost identificati cu PAHs sase din zece perechi de saboti din plastic. Intre acestia, sabotii colorati in negru contineau cea mai mare cantitate de PAHs iar chimicalele toxice puteau fi ori inhalate ori absorbite prin contactul direct cu pielea.

Desi incaltarile originale de la compania SUA Crocs nu contineau PAHs, in compozitia sabotilor de la aceasta firma au fost identificate patru tipuri de solventi care pot provoca iritarea pielii sau alergii. De asemenea, alte cinci perechi de saboti (testati) de la alte firme contineau solventi.

Saboti cancerigeniFirma Crocs a emis un comunicat de presa in care a precizat: „Nu cunoastem parametrii exacti utilizati la testele pe care se bazeaza raportul. Mai mult decat atata, procesul nostru de productie si toate produsele companiei noastre sunt confrome cu toate rigorile legislatiei europene.”

De asemenea, Compania Skechers, ai carei saboti din plastic contin solventi, PAHs si metale grele sustine ca incaltarile produse sunt conforme cu reglementarile Comunitatii Europene in privinta chimicalelor si utilizarii in siguranta.

De fapt, reglementarile Uniunii Europene nu impun o limita pentru PAHs. Desi pentru alte domenii, cum ar fi industria plasticelor si cauciucului, se stabileste utilizarea unei limite de 10mg/kg (PAHs) pentru cauciucurile de masini. Expertii in sanatate solicita insa o limita de 0,2mg/kg chiar si pentru aceste produse.

Laboratoarele germane care au fost implicate in realizarea testului recomanda ca, inainte de a cumpara o pereche de saboti din plastic, sa mirositi incaltarile. Un miros puternic si deranjant demonstreaza ca incaltarile contin solventi daca nu chiar PAHs.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*