Reţete pentru marinată de peşte şi zacuscă de peşte

Reţete pentru marinată de peşte şi zacuscă de peşte marca Sanda Marin. Marinata de peşte este o reţetă de sute de ani pentru conservarea peştelui. Zacusca de peşte este probabil ceva nou şi inedit. Zacusca de peşte este o adaptare a reţetei balcanice pentru zacuscă la reţetele cu peşte.

Reţetele pentru marinată de peşte şi pentru zacuscă de peşte sunt propuse de Blogul Doamnelor şi inspirate din prima carte de bucate a cunoscutei Sanda Marin. Carnea de peşte reprezintă o sursa importanta de proteine (100 gr. de șalău = 20 gr. proteine), calciu (asigura sănătatea sistemului osos), acizi grași omega 3 (care nu pot fi produși in organism si sunt indicați cu precădere persoanelor cu boli cardiovasculare si autoimune), fosfor, potasiu, magneziu (fortifică sistemul imunitar), fier (previne anemia), conținând totodată vitamina C si întregul complex de vitamina B care contribuie la menținerea sănătății sistemului nervos, a ficatului si a tractului gastro-intestinal.

Reţetă marinată de peşte

1,500 kg peşte, 100 g ulei, 2 linguri făină, 2 linguri oţet, 2 linguri bulion, 2 foi de dafin, 10 boabe piper, sare.

Se pregăteşte peştele la fel ca la cel prăjit în ulei. Se lasă să se răcească. În tigaia în care s-a prăjit peştele, se mai adaugă ulei şi când este fierbinte, se pune un vârf de lingură de făină, care se stinge cu oţet de vin îndoit cu apă. Se adaugă bulionul de roşii, foile de dafin, piperul. Pentru 1 kg de peşte sunt necesare două ceşti de sos. Se potriveşte gustul sărat şi acru. Marinata de peşte se poate face din crap, nisetru, morun etc.

Reţetă zacuscă de peşte

1,500 kg peşte, 100 g ulei, 2 linguri făină, 1 castravete mic în oţet, 1 morcov, 1 pătrunjel, 500 g roşii, 1 ceapă, 2 foi de dafin, 10 boabe piper, sare.

Se curăţă peştele, se spală şi se taie felii. Se dă sare. Se usucă într-o cârpă, se tăvăleşte prin făină şi se prăjeşte în ulei încins. Separat se fierb cu puţină apă un castravete murat în oţet, un morcov şi un pătrunjel, toate tăiate felii. Între timp se fierb roşiile şi se trec prin sită; se amestecă cu zarzavatul şi cu castravetele fiert, se adaugă puţină ceapă prăjită şi se potriveşte de sare. După câteva clocote, se adaugă peştele prăjit, frunza de dafin şi boabele de piper. Se dă la o parte, se serveşte rece.

Zacusca de peşte se poate păstra mai multă vreme. În acest caz, peştele nu se dă prin făină înainte de a fi prajit. Zacusca răcorită se aşază în borcane, se acoperă cu hârtie pergament, se leagă şi se fierbe o jumătate de oră într-un vas cu apă.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*