Reţete pentru mâncare de crap şi ghiveci de crap

Reţete pentru mâncare de crap şi ghiveci de crap marca Sanda Marin. Reţeta pentru mâncare de crap este de dificultate redusă. Reţeta pentru ghiveci de crap este de dificultate ridicată. Două reţete din crap din bucătăria românească. Crapul este unul dintre cei mai apreciați pești de apă dulce. Faptul că nu are oase, iar carnea lui gustoasa este plină de substanțe nutritive (vitamina B12, seleniu, proteine şi fosfor) îi determina pe amatorii de peşte sa prepare crapul in cele mai felurite moduri.
Reţeta pentru mâncare de crap şi reţeta pentru ghiveci de crap sunt propuse de Blogul Doamnelor şi inspirate din cartea de bucate a cunoscutei Sanda Marin.
Cum verificăm peştele dacă este proaspăt
Testul prospeţimii este simplu de făcut. Este un test valabil atât pentru crap cât şi pentru orice specie de peşte. Dacă apăsaţi peştele cu degetul, iar zona apăsată nu revine la forma iniţială câteva secunde, este primul semn că peştele nu este proaspăt. Peştele proaspăt este elastic şi nu se deformează. Dacă este alterat, carnea lui este moale ca plastilina şi, la apăsare, apare o denivelare. Cel mai bine este să-l verificaţi pe abdomen.
Alte criterii pentru a stabili dacă un peşte este proaspăt: trebuie să aibă ochii limpezi (nu înfundaţi), branhiile roşii şi carnea tare. Ochii peştelui proaspăt trebuie să aibă corneea perfect transparentă, convexă şi cu pupilele negre.
Solzii peştelui care nu este proaspăt, dar e congelat au o nuanţă albăstruie, ternă şi, dacă peştele respectiv a apucat să se şi usuce înainte, sunt foarte greu de desprins sau de smuls din piele.
Reţeta pentru mâncare de crap
1 crap de 1 kg, 1 lingură unt sau ulei, 20 fire arpagic, 1/2 lingură făină, 2 pahare vin roşu, pătrunjel verde, dafin, 2 căţei de usturoi, un praf de piper, sare.
Se curăţă crapul, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se lasă cu sare până ce se pregăteşte sosul. Se pune la foc într-o cratiţă o lingură de unt sau ulei cu arpagicul curăţit şi opărit. Când arpagicul începe să se îngălbenească, se pune făina. Se amestecă pe foc 5 minute. Se adaugă, vinul, pătrunjelul verde, frunza de dafin şi usturoiul pisat mărunt.
Pentru ca mirosul de usturoi al mâncării de crap să nu fie tare (după gust), acesta se pune nesfărâmat şi se scoate înainte de a, servi. Se lasă să fiarbă acoperit un sfert de oră. Se pune peştele cu un praf de piper, se lasă să fiarbă înăbuşit pînă este gata. Mâncarea de crap se serveşte caldă. Aceeaşi mâncare se poate face din peşte amestecat, de exemplu: lin, ştiucă, ţipar.
Reţetă pentru ghiveci de crap
1 crap de 1 kg, 3 linguri ulei, 1 ceapă, 1 morcov, 1 pătrunjel, ţelină, 2 linguri bulion sau 4 roşii, o mână de mazăre, o mână de fasole verde, 5 boabe de piper, sare.
Se curăţă peştele, se taie în bucăţi, se dă sare şi se lasă să stea până se pregăteşte zarzavatul. Se prăjeşte în ulei ceapa tăiată felii; când este îngălbenită se adaugă un morcov, un pătrunjel şi ţelină, tăiate felii; când acestea încep să se moaie, se adaugă bulionul subţiat cu apă sau roşiile, mazărea, fasolea verde tăiată în bucăţi, câteva boabe de piper. Când sunt aproape fierte, se pun două linguri de ulei şi peştele şi se lasă să fiarbă înăbuşit la cuptor. Giveciul de crap trebuie să fie scăzut; dacă se observă însă că scade prea tare şi peştele nu este încă gata, se mai adaugă puţină apă. Ghiveciul de crap se serveşte rece.