Reteta traditionala tocanita de vita

Iti venim in ajutor pentru a prepara o minunata tocanita de vitel. Fie ca vorbim de tocanita de vitel sau de tocanita de vita reteta de tocanita este similara. Reteta de tocanita de vitel se bazeaza pe carnea de manzat, reteta realizata cu carne de vitel sau vita tanara. Este o reteta traditionala din bucataria romaneasca, satioasa si sanatoasa daca ne gandim la carne utilizata. Tata obisnuia sa cumpere carnea din Piata Obor, acolo unde „oferta” de carne era una speciala. Bucurestenii au si acum la dispozitie Piata Obor si pentru cei din alte orase recomandam piete similare, cu oferte de carne de la producatori. La baza tocanitei de vita sta carnea utilizata. Carnea de vita, de manzat, de vita tanara, confera gustul, savoarea si reusita retetei de tocanita de vita.

Sunt mai multe retete de tocanita de vita, cele mai multe sunt influentate de regiunea unde sunt preparate. Fiecare zona istorica are propria reteta de tocanita de vita, una mai buna decat cealalta. Dar toate aceste retete de tocanita de vita sunt romanesti si fac parte din bucataria traditionala romaneasca, adevarat cu anmite elemente aduse de haiduci. Pentru ca da, haiducii, pe langa berbecul la propat, berbecul in jar ingropat, aveau in „inventar” si aceasta reteta de tocanita de vita. la toate acestea s-au adaugat influentele Levantului. Condimentele aduse in perioada Imperiului Otoman au contribuit la desavarsirea retetei de tocanita de vita. iata mai jos reteta pe care o propunem pentru a realiza tocanita de vita.

Ingrediente tocanita de vita

  •     600 g carne de vita
  •     4 rosii deshidratate
  •     200 g ciuperci champignon
  •     1 salata/1 ceapa
  •     1 lingura ulei de masline
  •     300 g suc de rosii
  •     4 catei de usturoi
  •     1-2 cani apa calda
  •     sare dupa gustul bucatarului
  •     piper dupa gust

Preparare  tocanita de vita

  1.  Taiem carnea in patratele potrivite sau in fasii late de cca 5-6 cm.
  2.   Intr-o cratita, pe foc mic spre mediu, punem 1 lingura de ulei de masline. Cand acesta este incins, adaugam carnea de vita. O calim cca 5-6 minute sau pana cand isi schimba culoarea, apoi adaugam salota/ceapa, taiata in felii foarte subtiri si catei de usturoi tocati marunt.
  3.   Dupa ce ceapa s-a inmuiat, adaugam sucul de rosii, rosiile deshidratate tocate marunt si o cana cu apa calda.
  4.   Acoperim cratita cu un capac si lasam tocanita sa fiarba, pe foc mic, pana cand carnea este patrunsa. Mai adaugam apa din cand in cand, in cazul in care sosul scade prea mult.
  5.  Inainte cu cca 20 de minute de a stinge focul, adaugam ciupercile champignon.
  6.    Amestecam bine, acoperim cratita cu capac si mai lasam tocanita pe foc mic pana cand ciupercile sunt si ele patrunse.
  7.   Servim tocanita cu piure de cartofi, orez sau, cel mai bine, cu o mamaliguta delicioasa.

Alte retete de tocanita:

Tochitura moldoveneasca are in compozitie carne de porc, carnaciori afumati, costita si slanina afumata. Se serveste cu mamaliguta ce are in compozitie cartofi fierti, oua ochiuri si branza de burduf deasupra.

Tochitura olteneasca se prepara din bucati mici de pulpa de porc prajite in untura fierbinte, la care, spre final se adauga ceapa tocata marunt, se calesc impreuna dupa care se adauga bulion de rosii si se stinge cu apa. Se mai da un clocot si se potriveste gustul cu sare, piper, usturoi maruntit, ardei iute pisat si vin alb. Se serveste fierbinte cu garnitura de mamaliguta.

Tochitura mocaneasca are in compozitie pe langa pulpa de porc si carnati, ficat si se serveste cu acelasi tip de garnitura.

Tochitura taraneasca se prepara din pulpa de porc, carnaciori afumati, piept de pui, ficatei, ciuperci (hribi sau galbiori), ceapa, usturoi, bulion de rosii, condimente (sare, piper, ardei iute). Se serveste fierbinte, cu patrunjel verde tocat deasupra si mamaliga.

 

Lady 4 Lady's
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0