Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Reţetă perişoare cu smântână

Reţetă perişoare cu smântână din cartea de bucate Sanda Marin. Prima ediţie a cărţii bucate a cunoscutei autoare include această „reţetă perişoare cu smântănă”. Reţeta pentru perişoare cu smântână face parte din bucătoria balcanică. Perişoarele au fost adoptate şi de bucătăria românescă. Perişoarele sunt înrudite cu pârjoalele şi cu chiftelele. Un fel de mâncare consistent.

Reţetă perişoare cu smântână recomandată de Ladys Blog şi insiprată de cartea de bucate Sanda Marin. Perişoarele pot fi realizate din carne de porc, carne de vacă sau carne de curcan sau pui. Recomandăm perişoarele făcute din carne de porc + carne de vită, în proporţii egale. Carne macră pe care o putem cumpăra de la măcelărie unde poate fi tocată pe loc.

Reţetă perişoare cu smântână

Pentru tocătură: 750 g carne macră, 1 ceapă miilocie, o felie de pâine, 1 morcov, 1 cartof, 1 ou (sau o ligură de făină), sare, piper, verdeaţă tocată, 2 Iinguri pesmet, 100 g untură.

Pentru sos: 1 ceaşcă de smântână, 1 linguriţă de făină (sau 1 lingură unt, 2 linguri făină, 1 ceaşcă apă, 2 linguri smântână), 1 linguriţă mărar tocat.

Se dă prin maşina de tocat carne macră mai grăsuţă. În cazul când carnea nu este de loc grasă, se adaugă, când se toacă prin mașină, o lingură bună de jumări rămase de la topitul unturii. Odată cu carnea, se dă prin maşină şi o ceapă tocată, prăjită în puţină untură, iar la sfârșit miezul de la o felie de pâine groasă cât două degete, muiată în apă şi stoarsă. Este bine ca tocătura să fie dată încă o dată prin maşină.

Se fac în mână mici perişoare rotunde, care se dau în făină şi se prăjesc în untură. Se aşază într-o cratiţă. Se toarnă deasupra smântână bătută cu o lingură de făină. Se adaugă o linguriţă de mărar tocat fin şi se potriveşte de sare.

Pentru a se face economie de smântână, se face separat un rântaş alb dintr-o 1/2 lingură de unt şi o lingură de făină. Se stinge cu o ceaşcă de apă (sau de lapte) şi se adaugă o lingură sau două de smântână. Se pune sare şi mărar ca mai sus. Se toarnă deasupra perişoarelor şi se lasă să fiarbă puţin la foc mic. La un foc prea iute, smântâna se taie. Reţetă perişoare cu smântână din prima ediţie a cărţii de bucate Sanda Marin.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*