Neuropatia diabetica periferica este cea mai frecventa complicație a diabetului zaharat, afectand aproape toti pacientii dupa 10 ani de evolutie a bolii. Adesea ignorata de pacient, pentru ca acesta nu observa lipsa sensibilitatii ca fiind o problema, neuropatia este diagnosticata de multe ori cu intarziere, de cele mai multe ori in stadiul de complicatii.
Neuropatia periferica creste riscul ulceratiilor picioarelor si, in situatii extrem sde grave, duce la amputatii. Cateva simptome pe care persoanele care sufera de neuropatie diabetica periferica le intampina zi de zi sunt durerile persistente, crampele, sensibilitatea crescuta, arsurile si amorțeala, furnicaturile si alte senzatii neplacute la nivelul membrelor inferioare.
Neuropatia diabetica periferica creste riscul ulceratiilor picioarelor si, in situatii extrem de grave, duce la amputatii. Din cauza afectarii nervilor la nivelul picioarelor, cel mai adesea persoanele cu diabet, care prezinta neuropatie diabetica nu observa leziunile minore care pot sa apara si care, lasate netratate, evolueaza nefavorabil catre amputatie.
Neuropatia diabetica
Pentru a avea o viata activa si independenta, o persoana cu neuropatie diabetica trebuie sa trateze boala de baza in mod specific, dar si sa acorde o atentie sporita tuturor factorilor care pot afecta sanatatea picioarelor si sa incerce sa caute cele mai potrivite recomandari din partea profesionistilor, pentru a primi ajutorul de specialitate necesar in ameliorarea durerilor.
Recuperare neuropatia diabetica
Fizioterapia este, de asemenea, o procedura cu un rol recunoscut in imbunatatirea starii de sanatate a persoanelor cu neuropatie diabetica si a calitatii vietii acestora, fiind utila si in controlul glicemiei si al masei adipoase. Fizioterapeutul poate insista pe realizarea exercitiilor de tonifiere musculara si pe alte tehnici de stimulare.
Stimularea nervoasa electrica transcutanata presupune atenuarea durerilor prin utilizarea curentului electric in stimularea sistemului nervos. Curentul electric este aplicat pe suprafata intacta a pielii, prin scurte impulsuri, astfel incat sa poata ajunge transcutanat la nervi. Aceasta procedura blocheaza transmiterea impulsurilor de durere la creier, de aceea poate calma durerile cronice asociate neuropatiei diabetice periferice.
Stimularea nervoasa electromagnetica cu frecventa modulata, potrivit studiilor, este o metoda poate sa diminueze durerea la nivelul membrelor inferioare, insa efectul benefic al acestei metode este doar temporar.
Masajul, spre exemplu, poate reduce durerile, spasmele si crampele aparute la nivelul membrelor inferioare, imbunatateste miscarea, flexibilitatea, ajuta la eliberarea endorfinelor, scade anxietatea si ajuta starea generala a intregului corp.