Preparate din ciuperci

Vechii egipteni considerau ciupercile a fi o masa regala la propriu, doar faraonii avand privilegiul de a gusta din aceste bunatati. Ei credeau ca la nemurirea lor contribuia si consumul de ciuperci si au luat toate masurile sa se asigure ca nici un muritor de rand nu avea acces la acest aliment divin. Iata de ce am ales in acest articol sa publicam cateva retete de preparate din ciuperci.
Ciupercile comestibile sunt o sursa importanta de proteine cu 18 aminoacizi ( 2,7-5%), hidrati de carbon ( 3,5-10%), saruri minerale de K, Mg, P, Ca, Cu, Fe, Zn, Mn, Se, vitamine mai ales cele din grupa B : B 1, B 2, B 3, B5, B6, B 12, vit. C, D, E, acid folic, sunt sarace în grasimi (1-2,2% ).
Si pentru ca redactia Lady’s Blog tine cont de calitatea informatiilor publicate ne-am gandit sa va oferim cateva retete din ciuperci. Preparate din ciuperci mai putin dificile sau mai elaborate.
Ciuperci cu maioneza
– 300 gr. ciuperci, 3-4 oua, 2 pahare de ulei, sare, 2 linguri zeama de lamaie, 1 lingura patrunjel verde tocat fin,1 l apa;
Se face maioneza dintr-un galbenus fiert si trei crude, ulei ( 2 pahare), o lingura de zeama de lamaie si sare. Ciupercile se spala, se taie felii si se fierb intr-un litru de apa cu o lingura de zeama de lamaie, timp de de 20 de minute. Se lasa sa se raceasca si se amesteca in maioneza. Se aranjeaza in salatiera si se servesc presarate cu patrunjel tocat fin.
Ciuperci delicioase
– 1 kg ciuperci proaspete, 3-4 rosii, 2 legaturi de patrunjel verde, 1 pahar vin alb, sare, piper, 1 pahar ulei;
Se spala foarte bine ciupercile, se scot coditele si se curata de partea care a stat in pamant. Se asaza ciupercile si coditele in tava mare de placinta iar deasupra se pun felii de rosii curatate de pielite si seminte ( rosiile trebuie sa fie tari, proaspete). Se presara patrunjelul verte tocat fin, sare, piper, apoi se adauga vinul si uleiul. Se asaza tava in cuptorul fierbinte, se modereaza focul si se lasa in cuptor sa fiarba pana scade lichidul si ramane numai sosul de ulei. Se rastoarna intr-un castronel de portelan si se lasa sa se raceasca , apoi se servesc.
Rulada cu ciuperci
– 100 gr. unt, 3 linguri faina, 1/2 l lapte, 8 oua, 100 gr. cascaval, 1 cutie cu ciuperci, 1 ceapa, patrunjel verde tocat fin, sare;
Se pune faina intr-un castron, se toarna cate putin lapte si se amesteca sa nu se faca cocoloase. Se amesteca in continuare, punand tot laptele, pana se obtine o ciulama subtire. Se bat ouale separat, foarte bine, si se amesteca in ciulama, se adauga putina sare si se bate in continuare ( este bine cu mixerul). Se unge tava cu ulei, se pune o hartie de copt, se toarna compozitia si se introduce in cuptor. Nu se lasa sa se coaca prea tare ca sa se poata rula. Cand a crescut si a capatat culoarea roz, se rastoarna blatul pe un servet pe care s-a presarat cascaval ras.Ceapa tocata se caleste in unt cu ciupercile si cu patrunjelul tocat fin, se adauga sare dupa gust, apoi se asaza pe blat , pe toata suprafata, apoi se ruleaza. Se presara cu cascaval si se serveste.
Ciuperci a la grec
– 1/2 kg. ciuperci albe, 1 lamaie, patrunjel si marar verde, 1/2 pahar cu vin alb, 1 lingura cu sos concentrat de rosii, coriandru, piper, sare, ulei pentru prajit;
Ciupercile se spala, se scurg si se calesc in ulei fierbinte. Se adauga zeama de la o lamaie, vinul, coriandrul, sosul de rosii, verdeata tocata, sare, piper si se fierb pe foc iute, intr-un vas descoperit. Se lasa sa scada apoi se iau de pe foc. Se servesc reci.
Drob din ciuperci
– 1/2 kg. ciuperci, 2 cepe, 2 legaturi ceapa verde, marar si patrunjel verde, 5 oua, sare, 3 linguri smantana , faina;
Ceapa tocata se caleste in unt impreuna cu ciupercile spalate si taiate feliute, pana ce scade apa lasata de ciuperci. cand sunt bine scazute, se iau de pe foc, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu foile de ceapa verde, taiate marunt, apoi se adauga verdeata tocata, sare, piper, se amesteca cu 4 galbenusuri si cu albusurile batute spuma tare. Se face o coca dintr-un ou, 3 linguri cu smantana, sare , faina cat cuprinde. Se framanta bine si se intinde o foaie care se asaza intr-o cratita unsa cu unt, foaia imbracand si peretii laterali, depasind marginile. Se toarna compozitia de ciuperci, se acopera cu marginile foii de aluat, se unge cu unt si se introduce in cuptor sa se coaca.
Daca ti-a placut articolul dedicat preparatelor din ciuperci te asteptam sa revii pe Lady’s Blog si iti multumim ca ne-ai ales pentru informatiile publicate de redactia noastra.