Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Misterul constructiilor puquios de pe platoul Nazca

Desertul Nazca continua sa ofere suprize legate de civilizatiile care au trait in antichitate in acea zona din Peru. Impresioneaza si inspira aceste civilizatii dupa asa numitele desene gigantice ce pot fi vazute doar de la inaltime, ce dateaza din anii 600-200 i.Hr, pana la aceste structuri antice situate in sudul statului Peru. Denumite puquios, aceste constructii din antichitate s-au pastrat foarte bine pana in zilele noastre. A fost nevoie de cercetarea acestor constructii cu ajutorul satelitilor de inalta rezolutie pentru a identifica utilitatea lor. Misterul a fost in cele din urma rezolvat cu ajutorul tehnologiilor moderne, find deslusita una dintre enigmele constructiilor realizate de civilizatiile care au trait in antichitate pe platoul Nazca.

Platoul desertic Nazca este celebru pentru reprezentarile antropomorfe, zoomorfe si geometrice trasate pe sol — asa-numitele linii Nazca. Aceste linii nu sunt insa singurele vestigii ale civilizatiei care s-a dezvoltat pe platoul Nazca intre anii 200 i.Hr. si 600 d.Hr. in aceasta regiune au fost descoperite si aceste gropi sapate in spirala denumite puquios.

Potrivit site-ului space.com, Rosa Lasaponara impreuna cu echipa sa de la Institutul pentru Metodologie si Analize de Mediu din Italia a examinat fotografii realizate din satelit ale acestor puquios si a observat ca pozitia lor, relativ la sursele de apa si la asezarile umane din acea perioada, le facea sa fie mai mult decat niste simple rezervoare de apa, si anume un veritabil sistem de transport al apei pe mari distante.

Aceste gropi in spirala, de forma cochiliei unui melc, aveau proprietatea de a canaliza energia vantului intr-o serie de canale subterane, impingand apa spre diferite locuri din aceasta regiune arida, acolo unde era nevoie de ea. Asadar vantul „colectat” in mod ingenios intra pe aceste spirale – puquios – si era folosit pentru a impinge apa pe canale subterane pentru a iriga secetosul desert Nazca.

„Asa-numitele puquios reprezinta cel mai ambitios proiect hidraulic din regiunea Nazca, asigurand necesarul de apa pentru intregul an si nu doar pentru agricultura si irigatii, ci si pentru nevoile domestice” ale locuitorilor, a explicat Rosa Lasaponara intr-un interviu oferit pentru BBC. „Prin faptul ca a permis exploatarea unor surse inepuizabile de apa de-a lungul anului, indiferent de anotimp, sistemul de puquios a facut posibila practicarea intensiva a agriculturii intr-unul dintre cele mai aride locuri din lume”, a adaugat ea.

Constructii Nazca Peru

Constructia acviferelor puquios, a mai sustinut cercetatorul italian, „a implicat folosirea unei tehnologii specializate”, iar intretinerea lor „era probabil asigurata printr-un sistem organizat de cooperare sociala, similar celui folosit pentru a construi mai faimoasele linii Nazca, care, in anumite cazuri, au in mod evident legatura cu prezenta apei”, a mai sustinut ea.

Una dintre cele mai recente teorii despre liniile Nazca sustine ca acestea ar fi reprezentat de fapt harti care indicau locatia celor mai apropiate puquios din anumite zone. Desi aceste desene megalitice din desert au captat deopotriva atentia si imaginatia arheologilor, istoricilor si pasionatilor de mistere de-a lungul anilor, poate ca explicatia lor este legata de mai putin spectaculoasele puquios, care, prin faptul ca asigurau atat de necesara apa intr-o zona desertica, au facut posibila insasi aparitia si dezvoltarea civilizatiei Nazca.

Mai jos aveti un clip video youtube in care se explica in limba engleza deslusirea misterului constructiilor puquios din desertul Nazca, Peru.

Arheologii s-au folosit de fotografii de inalta rezolutie facute din sateliti pentru a pune cap la cap informatiile care invaluiau misterul acestor constructii realizate in faimoasa regiune Nazca din Peru.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*