Top articole

Ghid turistic Florenţa

PALAZZO E MUSEO NAZIONALE DEL BARGELLO

PALAZZO E MUSEO NAZIONALE DEL BARGELLO – 1h 30 min. Acest impunător palazzo este un rafinat exemplu de arhitectură medievală vernaculară. Vechea parte a faţadei, surmontată de un turn elegant cu merloane, a fost construită la mijlocul secolului XIII. Palazzo del Bargello seamănă cu o fortăreaţă, cu numeroase guri de foc ce surmontează austera faţadă.

A fost construit în 1255 ca reşedinţă a căpitanului poporului, podesta-ului şi Consiliului de Justiţie. În 1547, clădirea a devenit rezidenţa şefului poliţiei, (numit Bargello – căpitan de justiţie sau şef al poliţiei) şi o parte a fost transformată în închisoare. Exteriorul, articulat prin cornişe, are ferestre în partea inferioară şi deschideri duble sau ferestre simple în partea superioară. Crenelurile, aşezate în vârf, sunt susţinute de arcuri. Interiorul este centrat în jurul unei curţi interioare cu porticuri în cele trei părţi, cu stâlpi şi arcade. Un tavan pictat, construit în secolul XIV de Nery di Fioravante, conduce spre loggia superioară, realizată în 1319 de Tone di Giovanni.

Zidurile curţii de interior sunt acoperite cu însemnele de armă ale diferiţilor podesta şi Giudici di Ruota. Până în 1859, locul a fost sediul Muzeului Naţional (unul dintre cele mai importante din lume) ce conţinea sculpturi renascentiste şi lucrări primordiale ale artelor minore din diferite perioade.

Ghid PALAZZO E MUSEO NAZIONALE DEL BARGELLO

De fapt, palatul a găzduit iniţial instituţia Capitano del Popolo, care reprezenta clasa muncitoare în interiorul guvernului florentin, apoi instituţia podesta-ului, care era primul magistrat care deţinea puterile executivă şi judecătorească. Structura a doua a clădirii, construită mai târziu, care este mai joasă şi mai puţin austeră în aparenţă, a fost construită în stilul gotic târziu, un secol mai târziu.

Astăzi, clădirea găzduieşte un muzeu care are o valoare în sine prin sculpturile italiene renascentiste şi, de asemenea, are o secţiune dedicată artelor decorative. Severitatea curţii interioare este uşurată de un portal cu arcade largi şi o loggie la care se ajunge printr-o pitorească scară exterioară. De fapt, aceasta este una dintre cele mai rafinate curţi din Italia. Însemnele de armă ale magistraţilor (podeste) care au trăit în palat între secolele XIV şi XVI şi care se dovedesc a fi o încântătoare decoraţie. Prizonierii condamnaţi erau trimişi la moarte în spatele fântânii.

Lucrări realizate de sculptori toscani din secolul XVI au fost plasate de-a lungul galeriilor, ale căror ziduri şi bolţi sunt împodobite cu culorile vii ale însemnelor de arme din diferitele districte ale oraşului. Statuile singure şi impresionantul grup (statuar) care se află în faţa zidului din partea opusă a intrării au făcut odinioară parte dintr-o fântână proiectată de Ammannati, arhitectul Palatului Pitti, pentru marea Sală a celor cinci sute din Palazzo Vecchio. A fost plasată în mai multe rânduri în curtea Palatului Pitti. Sub loggie se află un tun splendid decorat, un mic pescar încântător realizat din bronz, realizat de sculptorul napolitan Vincenzo Gemito (1852-1929). De cealaltă latură a curţii se află un rafinat purtător de torţă realizat în întregime din fier şi care datează din secolul XVI.

Parterul PALAZZO E MUSEO NAZIONALE DEL BARGELLO

Sculptura medievale toscana (Sala de sculptură medievală toscană) – În partea opusă a intrării, în capătul îndepărtat al galeriei. Această cameră conţine cele câteva sculpturi gotice ale muzeului. În micuţa lucrare Madona şi Pruncul de Tino da Camaino (în faţa peretelui de pe partea dreaptă) Fecioara Maria are figura unei ţărănci (secolul XIV).

Michelangelo e della scultura florentina del Cinquecento (Sala de sculptură Michelangelo şi florentină din secolul XVI) – La baza scării exterioare. Aceasta este dedicată în principal celor două figuri contrastante artistice ale Renaşterii florentine.

<< pagini ghid turistic Florenţa >>

Top articole
1 Comment
  1. Reply
    Scarlat Iuliana aprilie 16, 2019 at 6:00 pm

    Multumesc mult pentru acest ghid!

Adăugaţi comentariu

*