Ghid turistic Aegina

Istoria insulei Aegina – Ghid turistic

În 456 î.Hr, insula a fost luată de atenieni şi pentru scurte intervale de timp a aparţinut de asemenea spartanilor, tebanilor, macedonenilor şi romanilor (133 î.Hr) care au vândut-o regelui Attalos al Pergamului. În perioada bizantină, succesivele raiduri ale piraţilor i-au forţat pe locuitori să se retragă într-o zonă restrânsă de pe insulă, aceştia construind Palaiochora. Oricum, în 1537, insula a fost atacată de Barbarosa, populaţia masculină fiind decimată şi femeile şi copii fiind vânduţi ca sclavi. Insula a rămas pustie până când a fost repopulată de otomani[1]. În timpul Revoluţiei din 1821 mulţi luptători pentru libertate şi-au căutat refugiul pe Aegina şi, în 1828, primul guvern al Greciei eliberate a fost stabilit aici.

Obiective şi monumente turistice Aegina

În timpurile din antichitate, insula era renumită pentru şcoala sa de sculptură şi pentru cultul zeităţii Aphaia, al cărui sanctuar se afla pe o proeminenţă la aproximativ 4 km de Aghia Marina. 24 de coloane din peristilul[2] templului, privit ca unul dintre cele mai frumoase din antichitate, s-au păstrat, ca şi o parte din cornişa care a fost restaurată şi două coloane ale pronaosului.

Aici sunt de asemenea rămăşiţe ale clădirilor folosite de preoţi, ale propileei[3] şi din fundaţia unui altar. Sanctuarul era încercuit printr-un peridolos[4], care includea o propilee, casa preoţilor, un altar şi un templu cu peripter[5] al zeiţei cu pedimente[6] din marmură din Parian. Aceste decoraţii au fost mutate de aici de prinţul Ludwig din Bavaria, în 1813, şi în zilele noastre sunt găzduite în Glyptothek-ul din Munchen.

Astăzi, tot ceea ce a supravieţuit din anticul templu sunt câteva coloane şi rămăşiţe din celelalte clădiri din afara sanctuarului. Obiectele descoperite la Aphaia, ca şi din alte situri[7] istorice de pe insulă, sunt expuse în Muzeul Arheologic din oraşul principal. Ruinele templului, din perioada arhaică, a lui Apollo încă supravieţuiesc la Kolona, în timp ce în portul de aici se află rămăşiţe ale instalaţiilor portului din antichitate.

Ghid turistic Aegina Grecia

În imediata vecinătate a oraşului, pe drumul spre satul Aghioi Asomatoi (1,5 km), se află biserica Sfântului Teodor sau Omorphi Ekklesia (Biserica Minunată), fondată în 1282 de o familie ateniană şi împodobită cu importante picturi murale. De asemenea, semnificantă este Biserica Adormirii Maicii Domnului, din mănăstirea cu acelaşi nume din satul Tsikides (la 6 km sud de Aegina). Dintre multele mănăstiri şi biserici care se află pe insulă, cea mai frecvent vizitată este Sf. Nektarios (6 km est de Aegina), construită în 1904 de episcopul Pentapoleos, care a murit aici în 1920 şi a fost canonizat în 1961. Pe 9 noiembrie, când este aniversarea morţii sale, pelerinii împânzesc insula. Mănăstirea Sf. Ecaterina, care se află în apropiere, este situată pe locul unui templu antic al Afroditei şi, la scurtă distanţă mai în spate, se află oraşul bizantin Palaiochora, unde insularii şi-au căutat protecţia de piraţii mauri în timpul secolelor IX şi X.

Ghid Turistic Aegina- Grecia turism

La nord de Paliochora (aproximativ 5 km) se află regiunea Souvala, unul dintre principalele resorturi de vacanţă ale insulei, de unde pot fi vizitate satele Aghioi, Vaia şi Mesagro, care sunt renumite pentru tradiţia în olărit. La aproximativ 6 km spre sud de aceste sate se află Aghia Marina, foarte populară pentru amatorii de vacanţe din cauza apelor sale cristaline şi atmosferei caracteristice insulare.

La vest de Aghia Marina se află satul Alones şi, la sud-vest, pe coasta insulei (la aproximativ 10 km de Aegina) se află un atrăgător sat pescăresc – Perdika – de unde poate fi luată barca până la insuliţa opusă Moni cu vegetaţia ei luxuriantă. Toate plajele insulei (la nord şi la sud) sunt accesibile printr-un autobuz local şi sunt minunate pentru înotat şi pescuit. Aici se află un serviciu zilnic de transport cu barca între Aegina şi insula învecinată Angistri, un alt punct de atracţie pentru turişti, în principal în lunile de vară. Aegina este echipată cu toate cele necesare pentru a-i satisface pe vizitatori. Aici sunt mai multe hoteluri (multe în oraş, în port şi la Aegina Marina), ca şi camere şi apartamente de închiriat.

[1] Ghidul îi numeşte pe otomani, în mod greşit, turci. Turci au fost şi turcii seldjiukizi, iar în perioada la care se referă ghidul, populaţia Imperiului Otoman era eterogenă.

[2] Peristil – Galerie interioară sau exterioară formată dintr-un şir de coloane sau stâlpi, care mărgineşte o clădire, o grădină sau o sală; a doua curte interioară a clădirilor romane, închisă şi mărginită de porticuri si rezervată vieţii familiale.

[3] Propilee = intrare monumentală a unui templu sau a unui palat din antichitate, formată din mai multe încăperi şi porţi, legate între ele cu porticuri şi cu scări; specific Acropolei din Atena.

[4] Peridolos = un zid care înconjoară pereţii templului.

[5] Peripter = edificiu înconjurat pe toate părţile de o galerie cu coloane.

[6] Pediment = o terminaţie triunghiulară a acoperişului.

[7] Sit – termen desemnat de arheologi pentru zona unei aşezări. Loc în care s-au efectuat săpături arheologice.

<< Pagina anterioară Ghid turistic insula Aegina

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*