Ghid turistic Poros

Ghid turistic Poros – Grecia ghid turism – insula Poros. Ghid pentru insula Poros în limba română. Insula Poros un ghid pentru turism în limba română. Ofertă turistică Grecia – ghid în română pentru insula Poros. Pe acest site puteţi consulta singurul ghid turistic pentru insula Poros în limba română. Un ghid pentru o insulă minunată a Greciei.

Ghid turistic insula Poros

La capătul extrem al golfului Saronic, înclinată spre coastele Peloponesului, Poros arată mai mult ca o peninsulă decât ca o insulă. Se află la 29 de mile nautice de Pireu, are o suprafaţă de 23 km2 şi coastele sale măsoară o lungime de 43 km şi o populaţie de 3.929 locuitori. Bărcile din Pireu ajung aici de la via Aegina şi Methana, aşa cum o fac şi şalupele. Aici mai sunt asigurate şi legături directe cu Galatas, pe coasta Peloponesului. Mai există legături cu insulele Hidra şi Spetses şi, în timpul lunilor de vară, şalupe spre Tolo, Nauplion şi Hermione şi de două ori pe săptămână cu Leonnidion, Kyparissia şi Monemvasia. O insulă plină de verdeaţă cu câteva dealuri (cel mai înalt vârf, Vigla, cu o altitudine de 390 m), este un loc ideal pentru vacanţele liniştite şi excursiile romantice.

Istoria insulei Poros

Insula Poros cuprinde de fapt două insule, legate printr-un istm foarte îngust. În antichitate acestea erau cunoscute sub numele de Sphairia şi Kalaureia, cea din urmă fiind locul de naştere al lui Tezeu, conform tradiţiei mitologice. Tot aici, unul dintre cei mai mari oratori ai antichităţii, atenianul Demostene, şi-a găsit moartea.

În timpul secolului VII î.Hr, Poros a fost centrul (Kalaureia) unei amphictyony (adunări) de şapte oraşe. De-a lungul secolelor soarta ei a fost foarte asemănătoare cu cea a celorlalte insule. A jucat un rol activ în Războiul Grecesc pentru Independenţă, în 1821, şi a fost primul şantier de reparaţii navale, care a fost înfiinţat aici, în 1830.

Ghid turistic Poros: obiective şi monumente pe insula Poros

În antichitate, insula Poros a fost centrul Amphictyony-ei Kalaureia şi locul unui sanctuar foarte important închinat lui Poseidon, care a fost scos identificat în cursul săpăturilor arheologice efectuate pe latura de sud-est a insulei, la 8 km de oraşul principal. Virtual, nu s-a găsit nici o urmă din faimosul templu al lui Poseidon, în care oratorul Demostene şi-a căutat refugiul şi s-a sinucis, după ce a fost luat prizonier.

În orice caz, din această zonă, cunoscută pentru localnici sub numele de Palatia, se poate observa o privelişte unică asupra mării deschise şi a coastei opuse, Troizinia. La aproximativ jumătate de oră la sud de anticul sanctuar se află mănăstirea Zoodochos Pege (izvor dătător de viaţă). Caracteristica dominantă în biserica mănăstirii este iconostasul, care datează din secolul XVIII.

Ghid turistic Poros: obiective turistice

Poros este o insulă destul de mică, încât să permită cercetarea amplă, pentru a vă bucura de malurile mării, în particular pe latura de sud, ca şi în zona capitalei sale, Poros, care a rămas în continuare un şarmant oraş insular, cu case pe două nivele, cafenele cu vederea spre mare, patiserii şi restaurante şi ceea ce nu am menţionat este turnul cu ceas. Aici se mai află şi un Muzeu Arheologic. Poros are o ambianţă distinctivă, datorată în cea mai mare parte mediului său natural plin de verdeaţă, mulţilor săi copaci, care au crescut deseori drepţi şi mărginirilor de apă.

Unul dintre cele mai minunate puncte de atracţie ale insulei este coasta de vest (Megalo Neorio). De aici sunt excursii zilnice dinspre Poros spre siturile arheologice ale Argolidei (Epidaurus, Nauplion, Micene) şi excursii spre Troizina, unde pot fi vizitate rămăşiţele anticei cetăţi Troezen, unde s-a petrecut tragicul mit al lui Hipolit şi al Fedrei.

Lemonodassos

Lemonodassos (pădure de lămâi), situată la est de Galatas, este o zonă plină de plantaţii de portocali şi lămâi şi, în apropiata Alyki, insularii obişnuiesc să se scalde. De o frumuseţe egală,  oricum, se bucură şi lagunele Askeli şi Monastiri. La toate plajele se poate ajunge cu ajutorul autobuzului, iar pentru celelalte care sunt nefrecventate, ca şi la numeroasele insuliţe din vecinătate, se poate ajunge cu ajutorul bărcilor. Găzduirea se poate face atât la hoteluri, pensiuni şi camere închiriate, cât şi în campinguri.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*