Dovlecei umpluti cu ciuperci sau orez

O reteta de post dar si pentru vegetarieni: dovlecei umpluti cu ciuperci. Sau, o a doua reteta tot in acest articol, dovlecei umpluti cu orez. Ambele retete de dovlecei umpluti au un grad redus de dificultate si, daca puneti suflet, preparatele obtinute sunt extrem de gustoase. Retetele pot fi preparate in perioada de post sau in orice perioada. Important este ca, daca doriti sa fie o mancare de post, sa nu utilizati smantana. Bineinteles ca reteta de post nu include si smantana care apare in ambele retete.
Important: dovleceii cu cat sunt mai tineri cu atat sunt mai gustosi si sunt usor de digerat. Va recomandam sa cumparati dovleceii din piata, de la tarani, si nu de la hypermarket. Dovleceii vanduti de tarani sunt mult mai sanatosi si cu mult mai gustosi decat ce gasiti in marile magazine. La fel va recomandam si pentru celelalte legume incluse in retetele de mai jos: cumparati de la tarani, din piete, de unde aveti garantia ca sunt legume din gradina. Iata si cele doua retete cu dovlecei pe care vi le propunem in acest articol.
Dovlecei umpluti cu ciuperci
5 dovlecei, 300g ciuperci, 2 cepe, patrunjel si marar verde, 1 felie de paine, 1 galbenus, sare, piper, 1/2 pahar lapte, 200 g smantana, 2 linguri cu orez, 50 g unt sau 3-4 linguri ulei.
Dovleceii se rad de coaja, se taie la un capat un capacel, se scobesc cu lingurita, scotand miezul cu samburi. Ciupercile se spala bine in 4-5 ape, se taie felii si se pun intr-o cratita cu ceapa tocata, cu unt sau lei, pe foc mic, acoperite cu capac, sa fiarba pana scade apa lasata de ciuperci. Se adauga sare si piper dupa gust. Se inmoaie felia de paine in lapte, se zdrobeste cu lingura si se amesteca in ciuperci. Orezul fiert, dar nu complet, se amesteca tot in compozitia de ciuperci, apoi se adauga galbenusul si o lingura de smantana. Cu compozitia obtinuta se umplu dovleceii.Se asaza dovleceii umpluti intr-o cratita, se toarna supa de legume strecurata sau apa cat sa-i acopere si sare si se introduc la cuptor. Cand dovleceii au fiert si apa a scazut se adauga smantana si se servesc.
5-6 dovlecei, 1 cana mare cu orez, 5 linguri ulei, patrunjel vere tocat, 1 ceapa mare, 2 ardei grasi, 2 rosii mari, marar verde tocat, 1 morcov mic, sare, putin piper, 1 pahar suc de rosii.
Se rad dovleceii de coaja, se spala, si se taie in doua pe latime. Se scobesc cu lingurita de samburi. Orezul se spala bine, sa ramana alb si curat, apoi se pune pe foc, intr-o cratita cu apa cat il acopera,pana se umfla. Se taie ceapa si ardeii marunt, se rade morcovul pe razatoare si impreuna se pun intr-o cratita cu 4 linguri ulei, pe foc mic, pana se inmoaie si incep a se rumeni, amestecand mereu. Se adauga orezul si rosiile curatate de pielite si seminte taiate bucatele mici, apoi se adauga verdeata tocata, se amesteca pe foc, pana scade apa lasata de rosii. Cu aceasta compozitie, in care se mai amesteca sare si piper, se umplu jumatatile de dovlecei si se pun in cratita, se toarna sucul de rosii, apa cat sa-i acopere si o lingurita de unt sau doua cu ulei, se mai presara verdeata tocata si se introduc in cuptor sa fiarba. Cand sunt gata si sosul de rosii a scazut, se pot servi cu smantana.