Reţete pentru ciorbe cu dovlecei

Două reţete pentru ciorbe cu dovlecei. Reţeta pentru ciorbă de dovlecei şi reţeta pentru ciorba de dovlecei. Cea de-a doua reţetă de ciorbă poate fi consumată şi la regim. Ciorba face parte din bucătăria tradiţională românească. Ciorba a fost împrumutată în bucătăria noastră sub influenţă otomană dar a fost diversificată şi perfecţionată.
Reţetele pentru ciorbe cu dovlecei din acest articol LadysBlog.ro sunt inspirate din cartea de bucate semnată de Sandală Marin. Cartea de bucate a Sandei Marin a apărut în 1936 în editura Cartea Românească, fiind prefațată de Păstorel Teodoreanu. Aceasta conținea nu mai puțin de 10.000 de rețete culinare cunoscute în bucătăria românească, autohtone și împrumutate sau inspirate din alte tradiții gastronomice. Cartea a reapărut după cel de-al Doilea Război Mondial într-o ediție prescurtată, adaptată la ideologia și la lipsurile alimentare din timpul comunismului, a apărut mai apoi în mai multe ediții.
Ciorbă de dovlecei umpluţi
2 l apă, 1 l borş, zarzavat de supă, verdeaţă, 3 roşii, sare, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână, 6 dovlecei tineri. Umplutură: 500 g carne cu os, 1 felie de pâine, 2 linguri orez, 1 ceapă, 1 ou, sare, piper.
Se pun la fiert un morcov, un pătrunjel, o ceapă, puţină ţelină. Se aleg pentru umplut şase dovlecei tineri, mai subţiri, se rad de coajă, se taie în două şi se scobesc înăuntru. Se face umplutura din 0,500 kg de carne. Osul rămas de la carne se pune la fiert împreună cu zarzavatul.
Carnea se trece prin maşină împreună cu miezul de la o felie de pâine muiat şi stors bine, şi se amestecă puţin orez, ales, spălat şi înflorit (fiert puţin) mai înainte, un ou, o ceapă mică tocată, verdeaţă şi sare. Cu această tocătură se umplu dovleceii, care se fierb în supa de zarzavat. Dacă mai rămâne umplutură, se fac perişoare, care se pun de asemenea la fiert.
Separat se fierbe borşul, se strecoară în oala cu dovlecei şi se adaugă verdeaţă, câteva cozi de ceapă tăiate mărunt şi sare cât trebuie. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Într-un castron se bate gălbenuşul cu smântână şi se amestecă încet cu ciorba.
Reţetă ciorba de dovlecei
2 l apă, 1 l borş, zarzavat de supă, 3 dovlecei frumoşi, 2 roşii, verdeaţă, sare, 1 gălbenuş şi 2 linguri smântână sau 1 lingură ulei şi 1 lingură făină.
Se pun la fiert într-o oală cu apă, o ceapă tăiată mărunt, un morcov şi un pătrunjel întregi. Când zarzavatul este fiert, se adaugă borşul fiert separat, dovleceii curăţaţi şi tăiaţi potrivit, roşiile şi puţin mărar şi pătrunjel verde. Se potriveşte de sare şi se observă să nu fiarbă prea mult, pentru ca dovleceii să nu se sfărâme. La ciorbă se poate adăuga puţin rântaş de făină cu ulei sau se drege cu un gălbenuş şi puţină smântână.