3 reţete pentru ciorbe cu cartofi

Trei reţete pentru ciorba de cartofi. Reţetă pentru ciorbă de cartofi şi fasole verde, reţetă pentru ciorba de cartofi şi sfeclă, reţeta pentru ciorba de cartofi. Cartoful, prietenul românilor la bine şi la greu, îşi găseşte locul potrivit în bucătăria românească şi prin aceste reţete. Reamintim că ciorba este un fel de mâncare românesc, o reţetă specifică bucătăriei româneşti care a fost adusă în ţara noastră sub influenţa otomană. Chiar şi numele îşi are originea în limba turcă. Ciorba este specifică şi Balcanilor fiind întâlnită şi în bucătăriile bulgară şi sârbească.
Cele trei reţete pentru ciorbă cu cartofi pe care vi le propunem în acest articol sunt inspirate din cartea de bucate semnată de Sanda Marin. Sanda Marin a învăţat să gătească în casa părintească, unde se perindau cărturari, scriitori, muzicieni, actori, pictori. Tânăra s-a căsătorit cu Mihai Zapan, un doctor în chimie. Sanda Marin, cu nume adevărat Cecilia Maria Simionescu, a dezvoltat o pasiune pentru gătit şi, deşi ar fi putut urma o carieră în muzică sau în litere, a ales să desluşească tainele bucătăriei şi să facă din gătit o artă.
Reţetă ciorbă de cartofi şi fasole verde
2 l apa, 250 g fasole grasă, 250 g cartofi, verdeaţă, 1 ardei gras, 3 roşii mijlocii, sare.
Se fierb într-o oală cu apă morcovul, pătrunjelul şi o ceapă. Se adaugă fasolea grasă tăiată în bucăţi şi la urmă cartofii curăţaţi, tăiaţi în cuburi, şi sare. Se lasă să fiarbă până încep cartofii să se sfărâme. Se adaugă frunze de pătrunjel şi de mărar tăiate fin şi borşul fiert separat şi strecurat. Se lasă să mai dea un clocot. Se scoate morcovul şi pătrunjelul şi se serveşte simplă sau dreasă cu ou şi cu smântână.
Reţetă ciorbă de cartofi şi sfeclă
1 sfeclă cam de 500 g, 250 g carofi; 2L apa, verdeaţă, 1 ardei gras, 3 roşii mijlocii, sare.
Se curăţă sfecla, se taie ca tăiţeii şi se fierbe într-o oală cu un morcov întreg şi o ceapă tăiată mărunt. Când sfecla este aproape fiartă, se adaugă cartofii curăţiţi şi tăiaţi subţiri, verdeaţă, sare. Când zarzavatul începe să se moaie, se pune borşul fiert separat şi strecurat. Se lasă să mai dea câteva clocote. Dacă vrem să aibă o culoare frumoasă, roşie, când ciorba este gata, se dă oala la o parte şi după ce s-a răcorit puţin, se pune sfeclă rasă (crudă) în strecurătoarea de macaroane şi se cufundă în oală, astfel încât sfecla din strecurătoare să fie acoperită cu zeamă. Se ţine un sfert de oră, până iese culoarea din sfeclă şi ciorba se înroşeşte. Se scoate strecurătoarea cu sfecla crudă şi se serveşte ciorba dreasă cu ou şi smântână.
Reţetă ciorbă de cartofi
500 g cartofi, 2 l apă, zarzavat de supă, verdeaţă, 1 ardei gras, 3 roşii mijlocii, sare.
Se pun la fiert într-o oală cu apă, un morcov întreg şi o ceapă tăiată mărunt. Când a început să fiarbă, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi potrivite. Se pune sare şi verdeaţă multă, mărar, pătrunjel, cozi de ceapă verde, leuştean, toate tăiate mărunt. Se adaugă borşul fiert separat. Este mai gustoasă dreasă cu smântână.