Reţetă gulaş cu găluşte

Reţetă gulaş cu găluşte inspirată din cartea de bucate semnată de Sanda Marin. Această carte de bucate a făcut istorie în România. Gulaş cu găluşte din carne de vită. Gulaşul este o mâncare tradiţional maghiară, care în decursul timpului i-a fermecat şi pe români. Mai cunoscută în ţara noastră este denumirea de tocăniţă, însă reţeta este în mare neschimbată.

În Arad, judeţ situat la graniţa cu Ungaria, în fiecare an au loc mai multe festivaluri ale ceaunelor. Aici, bucătari profesionişti sau amatori se întrec în prepararea deliciosului gulaş.

Ingrediente gulaş cu găluşte

1 kg carne, 1 lingură untură, 4 cepe mijlocii, 1/2 linguriţă boia de ardei, 1 lingură bulion sau 5 roşii. Pentru găluşte: 1 lingură unt sau untură, 1 ou, 2 linguri făină, 1 lingură apă, sare.

Preparare gulaş cu găluşte

Se taie carnea în bucăţi potrivite şi se prăjeşte cu o lingură de untură. Se adaugă ceapa tăiată felii subţiri. Se amestecă din când în când ca să nu se ardă. Când începe să se rumenească, se adaugă boiaua de ardei, bulionul de roşii sau roşiile curăţite de coji şi de seminţe, sare şi puţină apă.

Se lasă să fiarbă înăbuşit, adăugând din când în când puţină apă, până ce se frăgezeşte carnea.

Separat se freacă o lingură de unt sau de untură cu un ou, făină, puţină apă şi sare. Se amestecă totul bine. Se ia cu linguriţa din pastă şi se dă drumul găluştelor în apă clocotită. Se ţin să fiarbă 10 minute. Se scurg şi se pun în mâncare sau se opăresc cu unt şi se servesc ca gamitură. Mâncarea trebuie să fie foarte fierbinte.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*