Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Plămânii pot fi afectaţi de produsele de curăţenie

Deşi nu v-aţi gândit până acum, detergenţii şi produsele de curăţenie au efecte pe termen lung. Este vorba în principal de substanţele folosite la curăţenie pentru mobilier, geamuri, vase. Nu dăunazea la fel de mult ca fumatul însă toxinele eliminate de substanţele folosite în produsele de curăţenie afectează plămânii. Potrivit unui studiu citat de BBC, utilizarea produselor de curăţenie fără protejare poate afecta plămânii. Informaţia are la bază un studiu realizat de cercetătorii din Norvegia.

Utilizarea în mod frecvent a produselor de curăţenie ar putea să aibă pe termen lung efecte la fel de nocive ca şi 10-20 de ţigări fumate într-o singură zi, susţin specialiştii norvegieni. Cercetătorii Universităţii din Bergen, vestul Norvegiei, au ajuns la concluzia că femeilor care folosesc frecvent substanţe de curăţenie le scade pe termen lung capacitatea pulmonară, comparativ cu femeile care nu folosesc cu aceeaşi regularitate aceste produse.

Efectele produselor de curăţenie

Studiul a fost realizat prin implicarea a 6.235 de femei şi bărbaţi. Starea de sănătate a participanţilor în acest studiu a fost ţinută sub observaţie începând de la vârsta de 34 de ani, timp de 20 de ani. Potrivit rezultatelor, produsele de curăţenie nu au fost dăunătoare în cazul bărbaţilor, în schimb la femei, au avut efecte serioase asupra plămânilor. „Trebuie menţionat, că foarte puţini bărbaţi, doar 57, lucrau în domeniul curăţeniei, ceea ce a îngreunat observarea direfenţelor reale”, a declarat coordonatorul studiului, specalistul Oistein Svanes, potrivit site-ului sci-news.com.

Potrivit studiului, femeile care lucrează în mod regulat cu substanţe pentru curăţenie au fost mai frecvent afectate de crize de astm: 13,7%, în cazul femeilor care lucrează ca femei de serviciu, 12,3%, în rândul femeilor care folosesc produsele de curăţenie doar acasă, iar la femeile care nu folosesc nici acasă şi nici în alte locuri produse pentru curăţenie, procentul celor care suferă de astm a fost doar 9,6%. „Sfatul cel mai simplu este să evităm folosirea exagerată a materialelor de curăţenie, în cele mai dese cazuri fiind suficente apa curată şi laveta din microfibre”, a adăugat Oistein Svanes.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*