Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Remedii pentru steatoza hepatică

Remedii pentru steatoza hepatică sau metode de tratament pentru ficatul gras. Steatoza este o acumulare în exces a gărăsimilor la nivelul ficatului. Proces ce tulbură funcţiile celulelor hepatice. În timp pacientul poate evolua spre hepatită sau chiar spre ciroză. Steatoza are mai multe niveluri de dezvoltare.

Este recomandat să vă implicaţi din timp pentru a remedia această problemă medicală. În termeni medicali, steatoza hepatică reprezintă acumularea de lipide cel mai adesea trigliceride în interiorul hepatocitelor. După modul de acumulare a lipidelor în hepatocite steatoza poate fi microveziculara sau macroveziculară. Diagnosticul de steatoză se pune când acumularea de grasimi în ficat depășește 5-10% din greutatea acestuia.

Unele persoane disgnosticate cu steatoză hepatică, respectiv ficat gras, aşteaptă să primească de la medic un tratament pentru a remedia această problemă. Deşi principalul tratament pentru steatoză este schimbarea regimului de viaţă, în primul rând a regimului alimentar. Sunt primele recomandări pe care le facem şi noi în acest articol ca remediu pentru steatoza hepatică. Trebuie schimbat regimul alimentar, este necesară mişcarea, eliminarea alcoolului.

Războiul cu ficatul gras trebuie luat ca o luptă personală. Iar tratamentul pentru steatoză depinde în primul rând de cel bolnav, de pacient. Remedii pentru steatoza hepatică peste noapte nu există. Totul se produce în timp iar tratamentul pentru ficat gras are nevoie de o perioadă îndelungată. Dealtfel este un revers ce are nevoie cel puţin de aceeaşi perioadă în care s-a ajuns la steatoza ficatului.

Cum apare steatoza hepatică

Ficatul gras poate fi asociat în mod frecvent cu consumul de alcool sau sindromul metabolic (diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemia). Steatoza macroveziculară, cea mai frecventă formă de steatoză poate fi urmarea consumului de alcool sau medicamente precum amiodaronă, diltiazem, metotrexat, tetraciclină, corticosteroizi, tamoxifen, estrogeni în doze mari dar și a afecțiunior metabolice dobândite sau congenitale. Ficatul gras acut de sarcină și sindromul Reye’s sunt exemple de afectare gravă a ficatului prin modificări de steatoză microveziculară.

În cele mai multe dintre cazuri, steatoza hepatică este considerată o afecțiune reversibilă. Cu condiţia eliminării cauzelor care au produs-o: oprirea consumului de alcool, tratarea diabetului și a dislipidemiei. Lipidele se acumulează ca mici globule în interiorul celulei care în timp se măresc și pot rupe celula hepatică formând chiste lipidice. Aceste chiste determină reacție inflamatorie mixtă și fibroză progresivă.

Progresia steatozei alcoolice sau nonalcoolice depinde de persistența și severitatea cauzei acesteia. Cazurile severe sunt asociate cu inflamație situație cunoscută ca steatohepatită. Boala hepatică cu inflamație și steatoză severă poate progresa către forme mai severe ca de exemplu fibroza și ciroza hepatică. Până la 10 % din pacienții cu steatofibroză alcoolică vor dezvolta cancer hepatocelular. Frecvența steatozei hepatice în populație variază de la 10% la 24% ajungând până la 75% la persoanele obeze.

Tratament ficat gras

Indentificarea steatozei hepatice

Cu cât mai devreme, mai repede, cu atât mai bine! Nu trebuie să aşteptaţi să ajungeţi la o steatoză hepatică de nivel 3 sau chiar 4. Ficatul gras trebuie depistat din timp şi imediat să aplicaţi remedii pentru steatoza hepatică.

Steatoza hepatică trebuie neglijată. Ea trebuie descoperită încă din primele faze şi cu terapia recomandată de medic, incluzând şi modificarea dietei, se ajunge şi la regresia afecţiunii. Ficatul gras nu dă semnale clare, o anume oboseală nejustificată prin sporirea eforturilor e simptomul că ceva este în neregulă în ficat. Ficatul gras se descoperă în urma unor analize de ficat şi în urma unei ecografii. Analizele şi mai ales ecografiile arată o imagine caracteristică bolii, o “strălucire” aparte a ficatului. Încărcarea cu grăsime a celulelor ficatului este prima etapă a bolii.

Când inflamaţiile ţesuturilor ficatului se extind, iar în unele regiuni evoluază grav şi spre fibroză, s-a instalat etapa avansată a bolii, steatohepatita. De fapt, fibroza este faza extremă a inflamaţiei, când porţiuni din ficat fibrozate se întăresc, devin ca nişte cicatrici. La acest nivel ficatul nu mai poate să-şi îndeplinească menirea de „uzină a organismului”. Procesele acestea defavorabile trebuiesc stopate din timp.

Remedii pentru steatoza hepatică

Primul remediu pentru steatoză este modificarea radicală a modului de viaţă. În primul rând, dacă ficatul gras este un rezultat al consumului de alcool: eliminarea băuturilor, mai ales cele spirtoase. Factorii de risc pentru apariția steatozei hepatice sunt de obicei multipli la un singur pacient: diabetul zaharat, hiperlipidemia, scăderea rapidă în greutate, consumul de medicamente, suprapopularea bacteriană la nivelul intestinului subțire. Toate acestea impun ca tratement pentru ficatul gras un regim alimentar adecvat.

Este însă necesar ca înainte de a apela la remedii pentru steatoza hepatică să consultaţi un medic specialist. Să stabiliţi nivelul de dezvoltare pentru ficatul gras. Ceea ce propunem noi, în acest erticol, nu vă ajută fără un consult medical de specialitate. Ideea că ficatul se regenerează este una greşită dacă nu-l ajutaţi. Dacă nu-i daţi o pauză şi nu vă modificaţi stilul de viaţă.

Remedii naturiste steatoză

Tratament naturist pentru ficatul gras cu spirulină

Spirulina este o algă cu proprietăți unice in natură. Spirulina combină nutrienţi, vitamine şi substanțe active într-un mod neîntâlnit la alte vegetale. Spirulina devine astfel o resursă naturală cu beneficii uimitoare pentru sănătatea organismului. Ca remedii naturiste pentru steatoza hepatică spirulina este pe primele locuri.

Spirulina are proprietăți detoxifiante, curăţă colonul şi stimulează funcțiile hepatice. Spirulina ajută în regenerarea ficatului. Spirulina este recomandată persoanelor cu afecțiuni hepatice, ficat gras, hepatită, ciroză, dar si celor care suferă de constipație ori pur si simplu pentru menținerea sănătății.

Remedii pentru steatoza hepatică: anghinarea

Anghinarea este consumată și pentru proprietățile sale nutritive, dar și pentru beneficiile sale împotriva unor forme de cancer, pentru sistemul imunitar, colesterol, bilă, ficat, mahmureală. Protejează organismul de diabet, arteroscleroză, infarct, detoxifiază, ajută digestia, în constipație, în sindromul de intestin iritabil, diaree. Anghinarea stimulează urinarea și scade hipertensiunea.

Anghinarea activează funcțiile creierului, stimulează funcțiile ficatului, detoxifică organismul şi reface sistemul imunitar, având si efecte anticanceroase.
Anghinarea susţine capacitatea naturală de regenerare a ficatului. Anghinarea ajută digestia şi procesele de detoxifiere. Scade colesterolul si trigliceridele. Acționează ca antioxidant natural. Anghinarea se găsește sub forma de capsule (1-3 drajeuri de 3 ori pe zi înainte de mese) sau tinctură (1 linguriță într-un pahar cu apa de 3 ori pe zi înainte de mese).

Acţiuni ale ceaiului de anghinare

Anghinarea este coleretică, colagogă, hepatoprotectoare, regenerantă a celulelor hepatice, hipocolesterolemiantă, hipolipemiantă, împiedică dezvoltarea plăcilor aterosclerotice.

Contribuie la:


– producerea şi eliminarea de bilă
– protejarea şi regenerarea celulei hepatice
– îndepărtarea compuşilor toxici din ficat
– menţinerea concentraţiei normale a colesterolului şi grăsimilor în sânge şi la nivelul ficatului
– menţinerea în concentraţii normale a acidului uric din sânge
– eliminarea tendinţei de evacuare lentă a scaunului.

Tratarea ficatului gras cu polen şi lăptişor de matcă

Polenul si lăptișorul de matca sunt recunoscute pentru efectele benefice asupra hepatocitelor. Se pot administra împreuna sau separat. Lăptișorul se administrează 1-2g/zi sublingual. Polenul 1 linguriță de 3 ori pe zi.

Rozmarinul ca remediu pentru steatoză

Rozmarinul inclus in alimentație sau sub forma de extract. Stimulează dizolvarea si metabolizarea grăsimilor depozitate in ficat. Puteţi găsi rozmarinul sub diferite forme în magazinele de tip Plafar.

Tratament steatoză cu silimarină

Silimarina (silibina este forma activă) este hepatoprotectoare, antifibrozantă, antioxidantă. Detoxifiază şi stimulează regenerarea celulelor hepatice. Silimarina din semințele de armurariu nu prea este solubila in apă. De aceea este destul de greu de extras, mai ales ca ceai. Din fericire există o multitudine de suplimente nutritive care conțin silimarină sau silibină extrase din semințele de armurariu. Tratamentul cu aceste suplimente nutritive pe baza de armurariu durează minim 1 luna pentru o detoxifiere şi refacere eficientă a celulelor hepatice.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*